Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 17°C | 30°C Még több cikk.

Holokauszt: csak a szövetségesek mulasztottak?

Amikor egy szakasz német SS-katona érkezett Oroszország egy távoli falujába 1941-ben, a szakaszvezető, Alois Knäbelnek azt mondták: a falu cipésze zsidó.
Knäbel a férfit, a feleségét és hároméves lányát elvitette a házába, és ott dolgoztatta őket. Amikor a nap végén végeztek, a tiszt kivezette őket a házból, és a gyerek kezét fogva agyonlőtte az apát és az anyát. A kislány sikítozni kezdett, mire Knäbel felvette a gyereket, megsimogatta a haját, és nyugtató szavakkal próbálta csitítani. Miközben karjában ringatta a kislányt, a fegyverét a nyakához tette, és agyonlőtte.

Társaitól elismeréseket kapott. „Nézd, milyen ügyesen csinálta Knäbel – szólt az egyik. – Először megnyugtatta a gyereket, majd csak utána ölte meg."

Ez a szomorú esemény is mutatja, hogy miért gondolom azt, miközben úgy vélem, hogy soha semmilyen háború nem jó, hogy a második világháború szükséges rossz volt.

A nácik alapjaiban változtatták meg az emberiség erkölcsi felfogását, és amint a fenti példából láthatjuk, ehhez partnereket is találtak – Alois Knäbelt például. Úgy vélték: az erőszak tisztító, szükséges és igaz dolog. Azt hitték, hogy történelmi küldetésük nem más,mint megszabadítani a zsidó fajtól a világot, amelynek puszta léte szerintük fenyegetést jelentett. S hangoztatták mindezen eszméjüket az eljövendő német generációk nevében is.

A valóság ezzel szemben az, hogy annak voltak részesei, amelyet Churchill így fogalmazott meg: „a legnagyobb és legszörnyűbb bűncselekmény, amelyet a világtörténelemben valaha elkövettek". A háború a nácik ellen volt, miattuk vált szükségessé, az ő morális legyőzésük végett volt elkerülhetetlen.

Döbbenetes, hogy a barbárság hamarosan ipari méreteket ölthetett, és a gyilkosok még büszkék is voltak a tisztogatást felgyorsító újításaikra, találmányaikra.

Friedrich Jeckeln SS-tiszt például arra, hogy új technikát fejlesztett ki, amelynek köszönhetően a meggyilkolt áldozatok közül lényegesen többet tudtak eltemetni egy adott négyzetméternyi területre, így javult a helykihasználási mutató. Az áldozatokat először állva végezték ki, és ha szükséges volt, pisztollyal kaptak még egy kegyelemlövést is. Jeckeln viszont azt találta ki, hogy ha térdelő embereket lőnek le, akkor gyorsabban és könnyebben be lehet lökni őket a tömegsírokba.

A nagyobb méretű mészárlások idején – mint például Ukrajnában, Babi Jarban, ahol 33 ezer 771 zsidót végeztek ki – mobil tábori konyhákat állítottak fel, és a katonák nemcsak meleg ételeket és dupla fejadagot, hanem pálinkát is kaptak. Néhány egység annyira részeg volt, hogy a kivégzések közben rengetegen hánytak.

A német hadsereg szívesen fogadott nézőket is a kivégzéseken, előfordult, hogy egy-egy tiszt várandós menyasszonya is végignézte a gyilkosságokat. Az egyik ittas gestapós az alsónadrágjára írt piros tintával: 1000. Így ünnepelte azt, hogy az ezredik embert lőtte nyakon. Mosolyogva tette hozzá: ha arra kapott volna parancsot, a saját apját is megölte volna.

De egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy újabb és újabb módszereket kell kiötleni arra, hogy az összes európai zsidót megöljék.

Az ipari méretekben zajló tömeggyilkosságokhoz új helyszínt találtak ki: a megsemmisítő táborokat.

Az első felvonás 1941 ősze, a módszer szén-monoxid gáz. A szén-monoxidot egy teherautó speciálisan átalakított belsejébe engedték, ahová zsidókat ültettek. Ez azonban költséges volt, ráadásul túl sok üzemanyagot fogyasztott. A technikai áttörést az orosz hadifoglyokon Auschwitzban kikísérletezett növényvédőszer, a Zyklon–B gáz hozta meg. Ezzel a holokauszt elkezdődött: több millió férfi, nő és gyermek sorsa pecsételődött meg – a koncentrációs táborok magas kéményein keresztül távoztak a világból.

De tudott-e arról a világ, mi történik, és lehetett volna többet tenni ezeknek a borzalmaknak a megfékezésére? Ez azóta is számos heves vitát váltott ki.

Nagy-Britannia és az Egyesült Államok túl gyakran tett úgy, mintha nem lenne erkölcsi kötelessége a megsemmisítő táborokkal foglalkozni. Később jó néhány tábort felszabadítottak, de akadt olyan is, ahol maguk a foglyok küzdöttek meg a szabadságukért, sikerrel.

Fotó: Daily Mail
Fotó: Daily Mail

Az igazság azonban az: abban az időben nem volt túlságosan egyértelmű, mi történik Európa túlsó felében. A Harmadik Birodalom megsemmisítő politikája ugyanolyan hatékony volt, mint ahogyan ennek álcázása.

A titkos parancsokat nem szóban közvetítették, hanem írásban, és a parancsot elolvasása után kötelező volt elégetni.

Mindazonáltal az egységek rendszeresen rádión jelentettek tevékenységükről, ezeket az adásokat pedig sikeresen megfejtették a Bletchley Park briliáns koponyái. De mivel az üzeneteknek csupán egy százalékát fogták el és dekódolták, a kialakult kép hiányos volt. És az információk sokszor nemcsak hiányosak voltak, hanem tévesek is: egyrészt nem volt elegendő bizonyíték a tömeges mészárlásokra, másrészt úgy vélték, az áldozatok bolsevikok, fosztogatók, partizánok, nem pedig zsidók. Akkoriban még csak ki sem rajzolódott a nyugati erők szeme előtt a népirtás ténye.

1941-ben a kódfejtők közvetítettek egy üzenetet Churchillnek, miszerint az év augusztusában Hitler csapatai a Szovjetunió egész területén hidegvérrel mészárolták le az embereket, egész kerületeket kiirtottak, több ezer embert öltek meg hidegvérrel.

Sok zsidó történész viszont azt hiányolja: ezek a jelentések nem említik, hogy az áldozatok zöme zsidó volt. Azt is kifogásolják, hogy a zsidó áldozatok tényére közönnyel reagált Britannia és Amerika.

Néhányan még ma is úgy vélik, hogy a szövetségesek összejátszottak Hitlerrel, ezt pedig azzal indokolják, hogy abban az időben az Egyesült Államokban is igen elterjedt volt az antiszemitizmus. Ezzel elsőként David Ben Gurion, Izrael első miniszterelnöke vádolta meg a szuperhatalmat.

De a zord igazság az, hogy a szövetségeseket egyetlen cél vezérelte: a náci Németország legyőzése. Ez volt az abszolút cél, és nem engedték, hogy bármi elterelje erről a figyelmet és az erőforrásokat.

Még akkor is, amikor az első konkrét jelentések megérkeztek az összehangolt náci megsemmisítő politikáról, az amerikai külügyminisztérium világossá tette, hogy a központi céltól nem lehet eltérni, még több tízezer vagy több millió áldozat árán sem. A meggyilkolt milliók tragédiája eltörpül az egyetlen és végső cél mellett: meg kell nyerni a háborút.

A bizonyítékok pedig csak gyűltek és gyűltek.

A semleges Svájcban többször tartottak olyan találkozókat, ahol zsidó, amerikai és brit tisztek egyeztettek, de még mindig nem történt semmi.

1942 derekán egy lengyel földalatti csoport küldött üzenetet Londonba, amely szerint a megszállt Lengyelországban 700 ezer zsidót öltek meg 1941 júniusa és 1942 áprilisa között. Ez vezetett ahhoz, hogy a németek által tömegesen elkövetett zsidógyilkosságokról cikk jelent meg a brit napilapokban. Június 25-én a Daily Telegraph főcímben hozta: „A németek 700 ezer zsidót gyilkoltak meg Lengyelországban". Néhány nappal később a Daily Mail számolt be arról: „Minden eddiginél nagyobb pogrom – egy millió zsidót ölnek meg".

A következő hónapban a szövetségesek már bizonyítottnak látták, hogy ezek nem pletykák vagy kósza hírek – ez a német hatóságok központilag levezényelt, alaposan megtervezett népirtási akciója. Ezt alátámasztotta egy ellenzéki német gyáros Genfben tett kijelentése is, amely szerint a nácik célja az összes európai zsidó kiirtása.

Még ugyanez év novemberében a szövetségesek és a németek száz zsidó foglyot cseréltek ki német katonákra. Amit a zsidók elmeséltek, az minden korábbi illúziót lerombolt arról, hogy Európában népirtás folyik.

Abban a hónapban egy lengyel ellenálló, Jan Karski beutazta a megszállt Európát egy értékes kulccsal a zsebében. A kulcsba bele volt hegesztve két zsidó vezető mikrofilmre vett vallomása. A férfiak a varsói gettó borzalmairól meséltek. Karski mindennek szemtanúja is volt, és hatalmas kockázatot vállalt, amikor álruhában kiszökött a táborból, zsebében a bizonyítékot rejtő kulccsal. Ha elkapják, vonattal a haláltáborok egyikébe – Sobiborba vagy Treblinkába –, ott pedig gázkamrába küldték volna.

Fotó: Daily Mail
Fotó: Daily Mail

A varsói gettó vezetője, akinek vallomását Karski elvitte a szövetségeseknek, azt mondta: tudja, hogy az angolok valószínűleg nem fognak hinni nekik.

Jól gondolta, ez pontos előrejelzés volt.

Amikor Karski jelentését megkapták a brit vezető köztisztviselők és politikusok, köztük Anthony Eden külügyminiszter, úgy tűnt, jobban érdeklődnek az iránt, hogyan tudott a hős lengyel megszökni, mint a mindennél fontosabb üzenet iránt, amit magával vitt.

Mindazonáltal a britek 1942. december 17-én nemzetközi nyilatkozatban ítélték el a náci rémtetteket, azt állítva, hogy addigra több százezer zsidót gyilkoltak meg. Pedig valójában addigra már két millió halott zsidó áldozata volt a náci végső megoldásnak. Ugyanakkor a szövetségesek semmilyen utalást nem tettek Auschwitzra, amelyről tévesen úgy vélték, hogy a koncentrációs táborban kizárólag keresztény lengyelek raboskodnak.

Különben is, mit lehetett volna tenni ez ellen?

A varsói gettó zsidó vezetői üzenetükben reményüket fejezték ki, hogy a szövetségesek megállítják a népirtást. Azt is javasolták, hogy Amerika és Britannia nyilvánosan figyelmeztessék a német népet, hogy azért, ami történik, kollektív felelősségre vonásra számíthatnak. Ha pedig mindez nem hatékony, akkor megtorló bombázásokat kell elrendelni Lengyelországban, és megölni minden náci hadifoglyot.

De a RAF rámutatott arra, hogy Lengyelország túlságosan nagy távolságra van Nagy-Britanniától, és úgy gondolták, csak jelképes segítséget tudnának nyújtani, ami egyáltalán nem lett volna hasznára a lengyeleknek. A brit fogságban lévő német hadifoglyok elleni megtorlások ötletét azzal utasították el, hogy az nem csak sértené a nemzetközi jogot, de a brit hadifoglyokon torolnák meg azt a németek.

Politikai tiltakozások elhangzottak ugyan, de ez kevés volt. 1944 furcsa év volt. A szövetségesek addigi legnagyobb katonai hazárdjátékának végkimenetele a háború egész további sorsát meghatározta. A szövetségesek egyik lábukat Franciaországra tették, hogy a D napot megelőzve megbénítsák az észak-franciaországi vasúthálózatot, meggátolva, hogy német erősítés érkezzen. Majd eljött a partraszállás napja, amihez légi támogatást kellett nyújtani.

A RAF szakértői új módszert fejlesztettek ki: a meghökkentően sokoldalú Mosquito repülőgépek képesek voltak alacsonyan repülni, és emiatt nem várt támadásokat végrehajtani.

1944 februárjában a francia ellenállás betört a Gestapo Amiens-i börtönébe. Sikertelen akció volt: mintegy száz foglyot öltek meg, a legtöbb szökevény pedig nem sokkal később a németek kezére került. Őket kivégezték.

Egyesek úgy gondolják, a Mosquito gépek talán elérhették volna a mintegy 1400 kilométer távolságra fekvő Auschwitzot. Mások szerint nem, de ettől függetlenül a támadás elrendelésére szükség lett volna, erkölcsi támogatást nyújtott volna a foglyoknak.

1944 júliusában a szövetségesek újabb bizonyítékokhoz jutottak, méghozzá a magyarországi zsidók deportálásáról. A szovjetek azonban képtelenek voltak cselekedni. Csak kapkodtak, és úgy tettek, mintha nem tudnák, mi történik. Meglepő? A holokauszt nyilvánvalóan nem okozott problémát Sztálinnak, aki regnálása első hónapjaitól kezdve emberek millióit záratta táborokba, és ölette meg.

Ő volt az, aki gulagjai miatt mindent tudott a koncentrációs táborokról. Hiszen az oroszok üzemeltették a világon a legnagyobb táborrendszert abban az időben, és egy nagyváros lakosságának megfelelő létszámú embert tartottak szögesdrót mögött. Az oroszok akkoriban nagyon jól ismerték az etnikai tisztogatás fogalmát, gondoljunk csak a csecsenekre, a krími tatárokra, a lengyelekre és a Volga mentén élő németekre. Az embereket nemcsak vallási alapon, de állampolgárság alapján is üldözték, nem is beszélve az osztályidegenekről.

A holokauszttal kapcsolatos mértéktelen mennyiségű kritika arra koncentrál, hogy a nyugati szövetségesek nem tettek semmit annak érdekében, hogy felszabadítsák a megsemmisítő táborokat, és megakadályozzák a nácik vérengzését.

Érthetetlen, mi az oka annak, hogy minden korábbi vizsgálat a szövetségesek mulasztásairól szól, és hogy úgy tűnik, senki nem merte megkérdezni, Sztálin miért nem küldte hatalmas légierejét a koncentrációs táborok bombázásra, vagy miért nem dobott le jól képzett ejtőernyősei közül jó néhányat, hogy azok elbánjanak az SS-katonákkal.

Ha van bűn és mulasztás, akkor azért nemcsak a szövetségeseket kell felelősségre vonni, hanem a Szovjetuniót is.

Fordította: Nyemcsok Éva

Olvasóink írták

66 hozzászólás
 • 66. szilléri 2010. június 22. 15:39
  „A holokausz történelem, Gáza meg tény !”
 • 65. szilléri 2010. június 09. 13:54
  „indiánok”
 • 64. szilléri 2010. június 09. 11:11
  „Persze ! Azok a nyamvadt indiáno ámerikában meg a fejlődést gátólták !
  Holokamu nap van az iskolákban ! Trianon nap nincs!

  A zsidókérdés 1 % -os probléma az én hazámban !”
 • 63. LV-426 2010. június 08. 14:14
  „A zsid*k folyton sajnáltatják magukat. Azon kívül, hogy egy árva eredeti hivatalos bejegyzés vagy tárgyi bizonyíték sincs ami a holokauszt-elméletet alátámasztaná, semmi különös nincs abban, hogy emberek eltűntek a háború alatt/előtt. Emberek százezrei vándoroltak ki Európából és visszatértükkor már nem merték magukat korábban üldözött tulajdonságúnak vallani. A háború alatt minden félnek hatalmas veszteségei voltak.

  Mindegyik nép gyászolja a halottait, egyet kivéve, mert az az egy meg üzletet csinál belőlük.

  Jó lenne már végre tiszta vizet önteni a pohárba és egyenlősíteni a különböző nemzetek halottjainak értékét.

  itt vannak pro és kontra cikkek is a témával kapcsolatban: http://href.hu/x/8jhv”
 • 62. szilléri 2010. június 06. 18:00
  „13. Volt egy Golda Meir háborús bűnős ! Fúj még angolokat is őlt 47-ben! Stern csoport !
  Jó név !”
 • 61. koszone 2010. június 03. 12:01
  „A kommunizmus ugyan így tett csak majd 30 év múlva lehet róla tudni !
  Sztálin csávó?????????????Saját népét irtotta millió számra?????
  "Magyar" embereket is megkérdeznék milyen volt az 50-es évek,főleg a hozzá tartózókat arról is lehetne egy 1000 oldalas könyv,ha csak a neveket írjuk akkor is !!Csak ugye erről nem lehet beszélni pedig mindenki tudja!
  Felháborít hogy mindig a "szegény" .....sággal vagyunk elfoglalva ,miközben 10000-ek haltak meg a komcsi diktatúra mellett ,pedig akkor már jó lét uralkodott itt nálunk ezt Lendvai is meg mondja !”
 • 60. szilléri 2010. június 02. 21:08
  „1%”
 • 59. Hmmm... 2010. június 01. 08:59
  „De a "Kommunizmus fekete konyve" is tokeletesen, abszolut korultekintoen mutatja be az elmult evtizedek borzalmait. Erdemes olvasni, bar nagyon vastag konyv.”
 • 58. .suhym. 2010. június 01. 07:50
  „8. hozzászólás Ferrer 2010.05.25. 19:17
  "Emlékeztetlek, hogy a nácik származási alapon és módszeresen ÍRTOTTÁK az embereket.."

  Emlékeztetlek, hogy a kommunisták (is) származási alapon és módszeresen IRTOTTÁK az embereket...

  Nincs köztük különbség, legfeljebb csak az áldozatok számában.
  Míg a zsidó áldozatok száma 6 millió körül mozog, addig a kommunizmus áldozatainak száma a világon úgy 100 millió körül.

  Mind a kettő aljas, mocskos, emberiség elleni bűntett volt!

  Ajánlom szíves figyelmedbe Alekszander Szolzsenyicin: A Gulag szigetcsoport című dokumentumregényét, amelynek az ajánlásában a következő szöveg olvasható:

  "Szolzsenyicin könyve nem egyike a "lágerirodalom" nagyszámú visszaemlékezéseinek, hanem maga a kollektív emlékezet. Emlékezet a múltból és a jelenből, s a jelennél is inkább a jövőhöz szól. A regény hősei - a mai dokumentumregény minden szabályát felrúgva - létező és létezett személyek, saját névvel. Az eseménysor sem írói absztrakció formálta valóság, hanem maga a valóság."”
 • 57. zaporozsec 2010. május 30. 21:16
  „<moderálva>
  Ha nem tetszik a kritika,ill. a más vélemény,ne bújj a kurucozás mögé.
  Nem vagyok egyetemista,közöd amúgy sincs hozzá.
  Arra figyelj,hogy a zsidózást,meg a kurucozást,mint érvet túlnőtte a világ,vége a kampánynak,sőt a választáasoknak is,sajna(hehehehe) buktak a bolsevikok,és sajna feljöttek a második helyre-Századvég,május végi pártszimpátia alapján történt felmérés-,hála az ilyen idétlen barmoknak,akik akarva-akaratlanul csinálja a reklámot a szélsőjobbnak....
  A zsidókra,mint fajra visszatérve,talán a beilleszkedés teljes megtagadása,az asszimiláció hiánya,csakúgy,mint a romáknál,nos ez a legfőbb baj.
  Jézus kivégzése óta tart ez a nihilikus állapot,a náci felsőbbrendűség az ő vallásuk ellentételezésére eredeztethető vissza.
  Valakinek veszítenie kell,ezt majd eldönti a Teremtő,te ehhez a vitához macskajancsi vagy.
  Max.oszthatod az észt tovább cigányfalva történelemóráin,csak egyet ne feledj,az internet mindenhova betör,a hazug tanoknak egyszer vége lesz,és a helyi alulképzett polihisztorok maximum a Győzike fellépésein tudják eladni magukat.
  Meg a nosztalgia bolsevik gyűléseken.”
 • 56. Inimma 2010. május 30. 06:42
  „Fotó: Daily Mail

  Ugye, ez csak vicc?”
 • 55. zaporozsec 2010. május 29. 17:32
  „golda meirnek
  A 4-es pontra gondolok,az én olvasatomban Kr.e 70-ben történt a hadjárat,mivel római katolikus vagyok.
  Az 1944-es zsidó deportálásokat nem írhatnám a magyar állam által elkövetett háborús bűnök közé,mivel az ország márc.23 óta német megszállási övezetnek minősült.
  Választ még mindig nem írt senki,miért nem szereti senki ezt a szimpatikus népcsoportot,miért emlegetik mindig együtt a roma kisebbséggel,mint fekély az ország testén.
  Ezt nem sértésként írom,csak a választ várom....”
 • 54. zaporozsec 2010. május 29. 16:37
  „<moderálva...>
  A rómaiak nem a felkelés közben ölték meg a kb. 300 000 zsidót,hanem az összes áldozat volt ennyi,beleértve a felkelés leverése utáni pogromokat is.
  Arra nem válaszoltál,kire,vagy mire haragudott ilyen mérhetetlen dühvel az ókori Róma,ill. kire,vagy mire haragszik annyira minden minden második magyar?
  Mi ez kiengesztelhetetlen düh evvel a szimpatikus náció ellen?
  Akik olyan sok jót tettek a magyarsággal,és annyi híres embert adtak a történelemnek:
  Kun Béla,Rákosi Mátyás,Szamuely Tibor....stb.
  Kiemelve nagy magyarságukat,hamut szórva a feemre.....
  Ha ezzel végeztél,menj fel Pestre,és állj oda a Parlament elé,várd meg a Vonáékat,és adj neki egy puszit.
  Mert,ha nem vennéd észre,nagyobb reklámot csinálsz nekik-így az önk.választások előtt-mintha hirdetést adnál fel az ATV-n.
  Ezt meg én tanultam,a marketing szakon.”
 • 53. apátfalvifaszagyerek 2010. május 29. 16:03
  „Ez az antiszemiták gyakori érve, hogy már az ókortól kezdve... Először is felkelést vertek le a rómaiak, és a közben gyilkoltak. Ezt ilyen formában már egy csomó más néppel is megtették sajnos. Mindazonáltal elárulnád, hogy mi ..... köze van egy mai, magyarországi zsidónak akár Jézus gyilkosaihoz (mivel azt írtad, h őket védem), vagy akár a palesztinok ellen elkövetett brutalitáshoz? A felsorolt nevekre miért nem reagáltál? Miért nem reagál arra egyetlen antiszemita sem, hogy volt egy csomó olyan zsidó is, akik többet tettek Mo.-ért, mint a nagymagyar banda?

  A pártatlan tájékoztatásnak meg semmi köze ahhoz, hogy te ide a palesztin esetet leírod. Ennyi erővel egy Trianonnal foglalkozó cikkhez a "pártatlan tájékoztatás" végett vmi vadbarom beírhatná mondjuk az újvidéki mészárlást. Pusztán amiatt, hogy "pártatlan tájékoztatás" legyen, és ne kelljen már sajnálni a magyart. Ennek lenne értelme? Semmi. Mint ahogy a te "pártatlan tájékoztatásodnak" sincs...”
 • 52. zaporozsec 2010. május 29. 13:12
  „<moderálva>
  Csak a tényeket írtam,miszerint a pártatlan tömegtájékoztatást szem előtt tartva bele-beleolvasok a szélsőséges portálok oldalaiba is,nos ott úgy láttam nagy népszerűségnek örvendel.
  Attól,hogy véleményezem a zsidóság vallását-amelyről köztudott,hogy a világ legaagresszívebb,a másként gondolkodók eltiprására buzdító vallása,nos ez a demokrácia lényege.Javaslom a naptár megtkintését a laptop jobb alsó sarkában,2010-et írunk,nem 1963-at.
  Visszatérve a történelemre:
  Vajon miért van az,hogy az ókori hódító Római Birodalom miért csinált akkora vérengzést Júdea elfoglalása után-tudtommal min. 300 ezer áldozatot követelve?
  A világ akkori-ismert fele-lakosságát figyelembe véve ez tekintélyes számnak minősül.
  Mi motiválta ennyire a barbár rómaiakat?
  Mi volt az oka már akkor is eme óriási utálatnak?
  A rómaiak legalább annyira nem bírták a fajtájukat,mint a te fajtádat a kurucok.
  És ezek tények,nem kitalációk,meg népmesék......”
 • 51. apátfalvifaszagyerek 2010. május 29. 09:13
  „47. Ez viszont nem:
  http://www.tankonyvtar.hu/site/img/historia/1994_94-01_04_Sipos3_original.jpg

  :D”
 • 50. apátfalvifaszagyerek 2010. május 29. 09:03
  „9”
 • 49. nagypappa 2010. május 29. 04:05
  „A keresztes háborúk? Isten nevében hány embert gyilkoltak meg? Miközben a vallás az egymás iránti tiszteletre, szeretetre nevel.”
 • 48. zero 2010. május 28. 19:11
  „Ez is http://kuruc.info/r/4/60299/”
 • 47. zero 2010. május 28. 18:47
  „Hát igen borzaszto.http://whatreallyhappened.com/IMAGES/GazaHolo/index.html”
66 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét atomból áll a világ legkisebb tranzisztora

Ausztrál tudósoknak mindössze hét atom felhasználásával sikerült megalkotniuk a világ legkisebb… Tovább olvasom