Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Horthy Miklósra emlékeznek Kenderesen

1993. szeptember 4-én hozták haza Portugáliából, és helyezték örök nyugalomra Kenderesen vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó és felesége földi maradványait, valamint legfiatalabb gyermekük Miklós hamvait.
Az újratemetés 15. évfordulóján szülővárosa istentisztelettel és ünnepséggel emlékezik meg az egykori kormányzóról, ahol ünnepi beszédek hangzanak el, majd azt követően megkoszorúzzák a családi kriptában nyugvó Horthy család földi maradványait.

A Horthy család kriptáját az 1920-as években építették, a kenderesi temetőben, ahol az épületben 20 sírhely található, amelyből 4 még üres. Itt találtak örök nyughelyet Horthy Miklós, felesége, gyermekeik Horthy Magdolna, gróf Károlyi Gyuláné Horthy Paulette, Horthy István és Ifj. Horthy Miklós. Itt nyugszik még többek között Horthy Paulette férje Gróf Károlyi Gyula, a kormányzó nagyszülei, édesapja, édesanyja és öt testvére.

A Horthy-kripta Kenderesen
A Horthy-kripta Kenderesen.

Horthy Miklós Kenderesen született 1868. június 18-án. Az Osztrák-Magyar Haditengerészet tengerésztisztje, 1909-1914 között Ferenc József szárnysegédje, ellentengernagyként a flotta utolsó főparancsnoka volt. Az uralkodó a világháború végén altengernaggyá léptette elő. Az első világháborút követő proletárdiktatúra összeomlása után megszilárdította az államhatalmat. 1920. március 1-jétől 1944. október 15-éig ő volt a Magyar Királyság kormányzója. Portugáliai emigrációban halt meg 1957-ben. 1993. szeptember 4-én temették újra Kenderesen.

Horthy Miklós családi körben kenderesi birtokán, a kép bal szélén Herczeg Ferenc író Fotó: MTI Reprodukció
Horthy Miklós családi körben kenderesi birtokán, a kép bal szélén Herczeg Ferenc író.
Fotó: MTI-reprodukció

Kenderes 5300 lakosú, jellegzetes alföldi település, Jász-Nagykun-Szolnok megye középső részén, a 4-es számú főútvonal mellett fekszik. A XIX. század második felében jutott Kenderesen örökséghez a város fejlődését segítő Horthy család. Horthy Miklós kormányzósága idején a családi birtok és a város is országos mintaként élt a köztudatban. Ebben az időszakban alakult ki település arculata, ekkor épült a város középületeinek nagyobb része.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. Nagy Bálint István 2008. október 29. 13:43
  „Már egy hasonló cikk alatt kifejtettem a rövidke véleményemet a témában, éppen ezért, bemásolom azt ide. Nem szeretném ezt újból megírni.

  Nos, lássuk:

  Vitéz nagybányai Horthy Miklós a harmadára csökkent országot alig pár év alatt a gazdasági csődből visszahúzta, majd Európa, egyik legszínvonalasabb országává tette azt.

  Néhány adat a Kormányzó munkásságáról:

  - Az iskolák száma 7418-ról 13780-ra emelkedett
  - 400 új óvódát és 160 új korházat építettek
  - Megduplázódott az orvosok száma
  - 2628 km országutat, illetve 8600 km vasútvonalat építettünk
  - Dízelmozdony építésben világelsők voltunk
  - 17 év alatt két millióval nőtt az ország lakossága


  Kérdem én:
  Mégis melyik rendszer lehetett a jobb?
  A két világháború közti időszak, vagy a "rendszerváltás" utáni 20 év?
  Hagyjuk már végre békében nyugodni Kenderesen a Haza utolsó legitim vezetőjét!”
 • 42. egy utas 2008. szeptember 16. 23:22
  „Horthy a történelemben ezidáig a legutolsó magyar, aki tényleg tett a nemzetért valamit - visszahozta a sz@rból! Aki ezt nem látja/ismeri el, jobb ha beszerez egy-két törikönyvet de sürgősen. A világháborús szerepvállalást pedig ne tessék felhozni, azt is nagyon ügyesen megoldotta Horthy. Azt ugye senki sem gondolja, hogy a német birodalom mellett semlegesként vagy netán a szövetséges oldalon tovább húztuk volna vagy 5 másodperccel is. Így is sokkal később léptünk be a háborúba, sokkal kisebb haderővel, és sokkal később kezdték meg a zsidók deportálását mint ahogy azt a németek szerették volna, ill. lehetett volna húzni. ´44ig egyedüli országként Európában csak itt voltak biztonságban a /máshol/ üldözöttek! És a történelemkönyv aminek a beszerzésére a nagy többség szorul NE 1948 és 1989 közötti kidaású legyen, azzal csak fűteni lehet, igazságot megtudni belőle nem!”
 • 41. mai 2008. szeptember 07. 22:19
  „Azért más katonapolitikai viszonyok voltak a két világháború között és a második világháborúban. Az egészen más körülmény volt, amit egy civil elképzelni sem képes. Gondoljon bele a tisztelt véleményt mondó például a nekünk sokkal egyszerűbb 1956 november utáni időszakra, vagy az 1968-as csehszlovákiai bevonulásunkra. Nem tehette meg a magyar politika, hogy azt mondja az oroszoknak 56 után: "Kedves szovjet elvtársak, sziveskedjenek kivonulni Magyarországról." Vagy 68-ban: "Köszönjük a felkérést, de nem, nem vonulunk be a Felvidékre." Vannak olyan érdekek, amelyek nem kívánság szerint szolgálhatóak, vagy elutasíthatóak.”
 • 40. 1 vélemény 2008. szeptember 07. 21:31
  „Arról írtál zweisten,hogy stabil gazdaságot teremtett Horthy a két világháború között.Ezt kérdőjeleztem meg.
  Mattill !
  Egyeértek veled. Horthy Miklós katonája vagyok,legszebb katonája.... Ezzel a nótával,sasos behívóval a zsebükben vonultak a harctérre.”
 • 39. zweistein 2008. szeptember 07. 18:12
  „Egyébként kedves "1 vélemény" tudja-e Ön, hogy számos rabszolgaként tartott honfitársunk él ma Magyarországon cselédként? Eldolgozgat a "befogadó családnál" azok elveszik a nyugdíját, segélyét, adnak neki annyi kaját, amennyivel elvan, nem engedik elmenni, megfélemlítik. Némi keresgélés után több ilyen esetet is talál az interneten. Ébresztő!”
 • 38. jozo 2008. szeptember 07. 17:57
  „sajnos valamiért duplán írtam be a wikipedias cimet, a lényeg az, hogy délamerikába a Ganz adott el sok-sok vonatot, még Rákosiék elött, ezért azon a nyelvterületen ganz a vonat neve (szlengben, forrás a spanyolnyelvtanárom)

  hogy Kádár mit kókányolt össze, mindegy, vasúttechnika, vonatok voltak kádár elött is...”
 • 37. zweistein 2008. szeptember 07. 17:55
  „1 vélemény 2008.09.07 16:39
  Kedves "1 vélemény": Ne csináljon már úgy, mintha nem tudná, vannak olyan foglalkozások, amelyek úgymond kiváltják a cselédséget. Bejárónő, takarító, baby sitter, "beszélgetős" egyetemista fiúk, és főleg lányok (hostess- és hostszolgáltatások)masszőr etc. És tudja mi ezekben a közös, vagy nem fizetnek utánuk TB-t, és egyéb járulékokat, + adót.”
 • 36. jozo 2008. szeptember 07. 17:49
  „Számvetés, Hortyh 17 évéről:
  http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&pid=8786&n=lambert

  26. hozzászólás 1 vélemény 2008.09.07 15:23
  Köszönöm hogy a világválságot Horthy nyakába varrod, ennyire azért soha nem becsülték (mond, a spanyolnáthát is ő okozta?)

  Ganz, Lánggépgyár, vasút, Délamerika?
  A lánggépgyár története:
  http://hu.wikipedia.org/wiki/L%C3%A1ng_G%C3%A9pgy%C3%A1r Horthy idején még voltak eredményei, Kádárék már csak tönkretenni tudták
  vasút:
  http://hu.wikipedia.org/wiki/L%C3%A1ng_G%C3%A9pgy%C3%A1r

  tanultam spanyolul, délamerikába sok helyre a ganz szállította a két világháboru között (és kicsit utána is) a vonatokat, főleg mert 1936ban az USA ban megnyert egy kiállítást.”
 • 35. mattill 2008. szeptember 07. 17:16
  „Niep! Javarészük halálra fagyott, és éhen halt. Azért mert nyári ruhában voltak télen, és azért, mert bár volt élelmiszerutánpótlás, ezt nem osztották ki közöttük! Épp orosz katonai feljegyzések írják le, hogy totálisan meg voltak döbbenve amikor a frontvonaltól párszáz kilométerre felfedezték a magyarok hátrahagyott raktárait. A helybeli gyerekek fosztogatták a már nem őrzött raktárakat, napokig hordták a csokoládét cukrot egyebet..
  Mindeközben a fronton lévők adagjait folyamatosan csökkentették. Állítólag valami sikeres hadműveletekre vártak, hogy majd akkor fogják ezeket kiosztani a katonáknak jutalomból. :-o
  Ők pedig megfagyva, csonttá soványodva haltak meg ezért a csodás vezérért...:-(
  Nem ő volt a közvetlen hibás a katonai vezetés hibáiért, de még egy olyan tanulmányt sem olvastam, ahol ne lett volna megemlítve az, hogy Horthynak tudnia kellett erről!”
 • 34. niep 2008. szeptember 07. 16:55
  „Aha, persze. Ő lődözte őket agyon muszkának öltözve... Barom hülye!”
 • 33. Horthy: a Don-kanyar magyar katonáinak GYILKOSA. 2008. szeptember 07. 16:45
  „Horthy tehet a halálukról.”
 • 32. 1 vélemény 2008. szeptember 07. 16:39
  „Úgy látom zweisten,szeretnél annyit keresni,hogy " cselédet" tarts / mint írod a 28-as kommentedben/
  "Ma kinek van erre elegendő jövedelme " kérdezed.De én kérdezem,ki lenne a cseléded ? Vagy az nem baj,ha más szegény,ágrólszakadt,csak téged szolgáljon ki.Persze minimum bérért !
  Sirasd csak Horthyt !A te családod akkor biztos nem a cselédsorba tartoztak.
  Azért,hogy adod az agyad,rendelkezem annyi "bizonyos " netező intelligenciával,mint te.Túl teng az önbizalmad.”
 • 31. zweistein 2008. szeptember 07. 16:38
  „http://andmis.extra.hu/4.Bethlen.pdf

  Kedves 1 vélemény, látom azért mégis lehet Önnel értelmesen beszélgetni. Csatoltam egy doc filét, amely a Bethlen kormány konszolidációs programját tartalmazza, kb. 10 év időtartamú, a vesztett háborút követő időszak messze legsikeresebb, valódi igazi programja, nem 30 oldal, de program, amely meg is valósult. Érdemes elolvasni, mert ennek jelentős része meg is valósult, és szerintem a mára vonatkozóan is vannak benne hasznos irányelvek. Legutóbbi hozzászólásának néhány pontjára is választ kap. Annyit azért mégis: Vannak paraméterek, amelyek csak a saját korszakban bírnak összehasonlítási relevanciával, ilyen a gyermekhalandóság (a tudomány fejlődött), de például a magyar férfiak várható élettartama alacsonyabb, mint 1938-ban, ami azért meglepő, miközben tőlünk nyugatra folyamatosan növekvő, ....”
 • 30. 1 vélemény 2008. szeptember 07. 16:21
  „Kedves zweisten !
  Bizony akkor jóval nagyobb volt a szegénység A legtöbb szegény embernek sok gyereke volt.Elmentek kiskorukban cselédnek,a tanyára béresnek. Iskola kevésnek jutott.Nagy volt a gyerekhalandóság.A gyerekek évente 2-3 szor mentek haza .Megkapták a kis bérüket,amit hazaadtak.
  Nem úgy volt mint most,hogy a kedves kicsi 24-éves koráig tanulgat,és a szülő tartja el .Persze van kivétel. Jutalmul mert jól tanul kocsit is kap.
  Így ám, akkor a gyerekek eltartották magukat.Sok volt az írástudatlan.Jobb esetben 1-2 osztályt végeztek. Tessék
  utána nézni a régi anyakönyvekben.Külön gyerek temetőrészek voltak.Most számítógép nélkül el sem tudják képzelni az
  életet.”
 • 29. zweistein 2008. szeptember 07. 16:18
  „"1 vélemény 2008.09.07 15:15
  12.Jozó !
  Hű de tájékozatlan vagy !Pl."

  Nem IPI vagyok! De. Ki a tájékozatlan? Vagy gondolkodni sem tud?? Ön szerint létegett-e a Ganz-gyár a Horthy kor idején? Amiről Ön itt irkafirkál az az államosított Ganz művek feldarabolásával létrehozott szocialista üzemek "alapításának" ideje. Legalább ne esne neki a másiknak, ha ennyire nincs tisztában tárgyi dolgokkal. És az internet használatához kell azért némi intelligencia!”
 • 28. zweistein 2008. szeptember 07. 16:04
  „kiri01
  kérdésedre a válasz "1 vélemény" véleményében: úgy mint a VILÁGválságból. Nyilván a világválságnak is Horthy volt az oka.
  1 vélemény-hez egy kérdés: Hány keresős volt a Horthy kori családmodell, mondom KERESŐS. Ki rendelkezett a családban bérrel, vagy fizetéssel? Megmondom: legtöbbször csak 1 fő, a férj, ebből tartotta el a gyakran4-5 gyermekből álló családját. Nézze már meg!! Hol tart MA egy 4-5 gyerekes család 2 fő KERESŐVEL????? Ja, a már a középpolgári családoknak is volt annyi jövedelme, hogy úgymond cselédet, bejárónőt, vagy ilyesmit tartsanak, Ma kinek van erre elegendő jövedelme?? Nem vonom kétségbe, hogy voltak nehéz körülmények között élők is, elég korabeli szociográfiát olvasni, de kérdem én, most sokkal jobb a helyzet?? Úgy, hogy max 1-2 gyerek nevelése folyik családonként, és mindenki dolgozik (már akinek van munkája?) Csak gondolkodjon el kérem ezen. És nézze meg, hogy Horthy idejében, hogy éltek Csehszlovákiában, Finnországban, Ausztriában, Belgiumban, vagy az Egyesült Államokban. (Mikor voltunk jobban lemaradva?)”
 • 27. kiri01 2008. szeptember 07. 15:27
  „Azt mondja már el nekem valaki, hogyan maradhattunk volna ki a 2. világháborúból?”
 • 26. 1 vélemény 2008. szeptember 07. 15:23
  „Még :Volt közben kormányzósága alatt egy nagy gazdasági világválság.Magyarok ezrei rokkantak bele,a szegények sok betegség,köztük a tüdőbaj aratott,ennivalójuk nem volt.Utcán,cselédpiacon árulták a gyerekeket.A szegénység a tetőpontján volt.
  Ez is még Horthy volt,kedves Jozó”
 • 25. 1 vélemény 2008. szeptember 07. 15:15
  „12.Jozó !
  Hű de tájékozatlan vagy !Pl.
  Ganz Ábrahám 1814-1867-ig svájci származású Budán élt.Vasöntő,gyáros.
  Ganz Danubius Hajó és Darugyár 1962-ben hozták létre
  Ganz-Mávag Mozdony-,Vagon és Gépgyár 1959 -ben jött létre.
  Hogy hozod össze ezeket Horthyval,és az amerikai vonatokkal ?????”
 • 24. Lutetia 2008. szeptember 07. 15:00
  „Kedves Jozo,
  Köszönöm, hogy a Wikipedia Numerus clausus-szócikkére irányította a figyelmemet. Az abban olvastak alapján csak tovább erősödött a meggyőződésem, hogy a numerus clausus elsősorban a zsidók ellen irányult, és határozottan zsidótörvénynek tekinthető:
  Idézet: ,,...másfelől arra is figyelemmel kell lenni, hogy az ország területén lakó egyes népfajokhoz és nemzetiségekhez tartozó ifjak arányszáma a hallgatók közt lehetőleg elérje az illető népfaj vagy nemzetiség országos arányszámát, de legalább kitegye annak kilenctizedrészét." (1920. évi XXV.tc)
  E törvény szó szerint nem tartalmazza a zsidó szót, de az 1920-ban 6%-os zsidóság számára az alsó korlátokról beszélő törvény valójában felső korlátot jelentett. [...] A választható szakok közti hagyományosan egyenetlen zsidó eloszlás miatt így végülis az 1920-as törvény zsidó ellenes tartalmú annak ellenére, hogy ezt a törvény nem mondja ki szó szerint. Idézet vége.
  A magam részéről egyetértek matillal, anonymmal és másokkal.”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titanic kiállítás Atlantában

A Titanic kollekcióból körülbelül kétszáz darabot láthat a közönség az amerikai Georgia Aquariumban,… Tovább olvasom