Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Huszonöt éve határok nélkül

Schengen egy kis bortermelő városka a luxemburgi Remich kantonban, az ország legdélkeletibb pontján, közel a hármas határhoz. 25 éve itt írták alá az európai egységet szimbolizáló schengeni megállapodást.
Az egyesített Európa koncepciója a „4 szabadság" elvére épül. A munkaerő, a tőke, a szolgáltatás és az áru szabad mozgása a közösség összetartozását szimbolizálja. Ahhoz, hogy ez meg is valósuljon az országok közötti átjárásnak a kezdetinél jóval szabadabbá kellett válnia.

Az ötletet nem a gólya hozta. Már az egész uniós közösséget megalapozó 1958-as római szerződés is a csatlakozó országok közös gazdaságát, együttműködését szorgalmazta. Ezzel a szándékkal vezérelve született meg 1985. június 14-én a schengeni megállapodás. A 25. születésnapját ünneplő egyezményt az akkori gazdasági közösség 5 tagja, nevezetesen a Benelux államok, az NSZK és Franciaország írta alá.

Ez a bátor, de csak kezdeti lépés a csatlakozott országok határain egyelőre megindítani kívánta az ellenőrzések bárminemű felszámolását. Egy ilyen nagyszabású közösség politikájának működését a szakaszosság jellemzi és határozza meg.

A Princesse Marie-Astrid hajó fedélzetéről 1990-re jutottak európai vezetői a tárgyalóasztalhoz, és sikerült pontosan meghatározniuk a szabad mozgás létrejöttének egyes szakaszait. Az egyezmény végső formája 1995-ben született meg. Ugyanebben az éveben már a mediterrán országok, Portugália és Spanyolország is a schengeni közösség részeivé válhattak.

Az egyesített Európa koncepciója a 4 szabadság elvére épül.
Az egyesített Európa koncepciója a "4 szabadság" elvére épül.

Mit is szabályoz pontosan a megállapodás? Elsősorban a térségből származó személyek ellenőrzését számolták fel. 1995-től a csatlakozott országok állampolgárai a belső határállomásokon személyazonosító okmányok felmutatása nélkül léphetnek át. Ezzel párhuzamosan a külső határok ellenőrzése szigorúbbá vált. A nem uniós állampolgárok már csak vízummal látogathatják Európa nevezetességeit.

A schengeni térség szabályai azonban nem vonatkoznak egyformán mindenkire.

Gyarmati kapcsolatai miatt Franciaország kedvezményes elbánást kért például Francia Guyana és Réunion számára. A Feröer-szigeteken és Grönlandon jogilag nincs érvényben az egyezmény, útlevélvizsgálat azonban nem működik.

Vannak olyan országok, nevezetesen Izland, Norvégia, Svájc, amelyek az Uniónak nem tagállamai de a schengeni szabályokat alkalmazzák.


Magyarország az uniós csatlakozással párhuzamosan vált a schengeni térség részévé.

Az átvett joganyag az „aqui communitere" már tartalmazta a határokra vonatkozó előírásokat, országunk azonban nem nyerte el azonnal a teljes „schengeni tagságot", kezdetben nem szűnt meg az ellenőrzés az EU tagállamai – Ausztria, Szlovákia – és Magyarország közötti belső határszakaszokon.

Ennek politikai, de főleg adminisztrációs okai voltak. 2007. november 15-én az Európa Parlament megszavazta Magyarország csatlakozását. Ez év decemberétől szűnt meg az ellenőrzés az ország határai mentén, és válhattunk újra Európa „védőbástyájává".

Schengen-történelem

A schengeni térséget létrehozó öt állam után aláírásával csatlakozott a szerződéshez Olaszország, Spanyolország, Portugália, Görögország, Ausztria, Dánia, Svédország, Finnország. Később Svájc és az EU újabb tagállamainak egy nagy csoportja (Szlovákia, Málta, Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovénia, Észtország, Lettország, Litvánia) is belépett. Ciprus, Bulgária és Románia csatlakozása pedig a viszonylag közeli jövőben várható. Az Egyesült Királyság és Írország az amszterdami szerződés szerint továbbra is fenntartja önálló határellenőrzési rendszerét.

Olvasóink írták

  • 1. csiperke73 2010. június 15. 12:41
    „Kinyalhatják a schengemet !
    Nekünk ettől nem jobb az életünk !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dávid lefegyverezte Góliátot

Ott állt az 1 méter 52 centiméter magas Bob Roberts a több mint 2 méter 10 centiméteres német katona… Tovább olvasom