Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Ismét megfejtették Mona Lisa mosolyát

Ismét megfejtette valaki Mona Lisa mosolyát: egy osztrák pszichológus állítja, hogy a rejtélyes nő példaképeként emlegetett Mona Lisa csak akkor tűnik mosolygósnak, ha a szemébe nézünk.
Florian Hutzler salzburgi kutató feltételezése alapján Leonardo da Vinci különleges technikával festette meg a képet: ha nem Mona Lisa szemébe néz valaki, hanem az ajkait figyeli, akkor az agy semlegesnek érzékeli arckifejezését.

Ezt a tézis korábban Margaret S. Livingstone amerikai pszichológus, a Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa fogalmazta meg, Hutzler az elméletet gyakorlati vizsgálatokkal támasztotta alá.

Az osztrák pszichológus komputerprogrammal elemezte a Mona Lisa-hatást. A kutatásában részt vevők száz fiatal nő portréját nézték végig. Hutzler speciális kamera segítségével követte nyomon szemmozgásukat. Amikor a tesztalanyok a portrékon megjelenített nők szemébe néztek, mosolyt láttak az arcukon. Akkor, amikor szájukra tévedtek a tekintetük, a kutatók észrevétlenül semlegesre cserélték a mosolyra görbülő ajkakat - mindebből azonban a résztvevők semmit sem észleltek, és még akkor is rejtélyes mosolyról beszéltek, amikor nem láthattak mosolyt a nők arcán.

Nézzem mélyen a szemébe!
Nézzen mélyen a szemébe!

Florian Hutzler ezzel megerősítettnek látja, hogy Mona Lisa mosolyának titka a szemekben - vagy még inkább a szemlélők agyában - rejlik. "Most már kicsivel jobban tudjuk, mit csinált a festő, de még mindig nem fejtettük meg teljesen Mona Lisa mosolyát" - fogalmazott a Salzburgi Egyetem tanára.

Olvasóink írták

 • 7. tüsök 2010. május 30. 17:47
  „Világrengető hír.”
 • 6. varadipal 2010. május 30. 09:30
  „Izlések és pofonok. Én tisztelem Picassót, de nem szeretem. A Mona Lisa kép inkább festmény, mint a gondolatokat mozaikszerűen összerakó montázsok.Másnak lehet más véleménye.”
 • 5. klj_54 2010. május 29. 07:22
  „A kép kicsi! (Mármint az eredeti)
  Szemüveges vagyok (közelre), gondot okozott a megtekintése:(

  Amúgy pedig:
  A tehén bonyolult állat, de én megfejtem:)”
 • 4. jasz 2010. május 23. 00:35
  „Hát masnapság tényleg nam tartanák szép nőnek. Eredetiben még... hmmmm... csúnyább, mint ezen a képen.”
 • 3. kiokushyn 2010. május 21. 12:05
  „Bűn ronda,de valami oknál fogva halhatatlanná vált(erre nem találtam hosszú évek alatt magyarázatot)”
 • 2. rotátor 2010. május 20. 22:39
  „Olyan sokmindent olvastam már róla. Pl azt, hogy létező nő volt, méghozzá da Vinci plátói szerelme, vagy, hogy a hölgy a festő tükörképe csak fiatalabban és nőként, de a legdurvább az az, hogy tényleg férfi volt. Nyilván, ezt már sose tudjuk meg!”
 • 1. KolompárRómeó 2010. május 18. 12:21
  „"komputerprogram"

  Döbbenet! Mert milyen másmilyen program van? Ilyen nincs! Nesze neked kompúter!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Naponta 2 milliárd látogató a YouTube-on

Nem sokkal ötödik születésnapja után a YouTube internetes videómegosztó oldal napi forgalma átlépte… Tovább olvasom