Délmagyar logó

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Ismét sikeresen landolt Hajabusza-2 űrszonda a Ryugu kisbolygón

Az űrszonda mindössze néhány másodpercre szállt le, a rendszerei megfelelően működnek és időközben már visszatérőben van a kisbolygó körüli 20 kilométeres keringési pályájára.
Sikeresen végrehajtotta második leszállását is a Hajabusza-2 űrszonda a Földtől 280 millió kilométerre keringő Ryugu kisbolygón csütörtökön, hogy mintát gyűjtsön az általa áprilisban robbantott mesterséges kráterből - közölte a JAXA japán űrügynökség.

A JAXA a szonda által küldött adatokra hivatkozva közölte: a Hayabusa 2 mindössze néhány másodpercre szállt le a felszínen, a rendszerei megfelelően működnek és időközben már visszatérőben van a kisbolygó körüli 20 kilométeres keringési pályájára.
    
A rövid leszállás során egy különleges mechanizmussal fémlövedéket lőtt ki a talajba, hogy a becsapódás következtében felszálló porból és törmelékből beépített "porszívójával" mintát vehessen.
 
Fotó: wikipedia
Fotó: wikipedia

A Hajabusza-2 japán idő szerint szerda délelőtt 11 órakor kezdte meg a süllyedést állandó, a Ryugu felszínétől 20 kilométer távolságban lévő pozíciójából.
    
A Hajabusza-2 először februárban ereszkedett le, akkor a sziklás felszínről gyűjtött mintát.
    
Anyagot ezúttal abban a mesterséges kráterben lévő törmelékből gyűjt, melyet április 5-én robbantott kicsiny, kúpformájú eszközével (Small Carry-on Impactor, SCI). A robbantás az élet eredetét kutató és a Naprendszer fejlődését vizsgáló misszió részeként történt. A mindössze néhány másodperces művelet során a Hajabusza-2 kiengedett egy csövet és másodpercenként 300 méteres sebességgel tantálsörétet lőtt ki a kisbolygó felszínére, hogy a felverődő por- és kőzetszemcséket begyűjtse egy mintagyűjtő csővel és elküldje a Földre.
    
A tervek szerint a Hajabusza-2 2020 végén tér vissza a Földre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem a fizikának mond ellent - Van magyarázat a Holt-tengerben lesüllyedő sókristályok titkára

Nem a fizikának mond ellent - Van magyarázat a Holt-tengerben lesüllyedő sókristályok titkára
A tudósokat nagyon érdekelte a folyamat, amely miatt a sókristályok lassan lesüllyednek és… Tovább olvasom