Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Ismét sínen van a New Horizons küldetése

Kijavították a számítógépes hibát az amerikai űrszondán.
Ismét sínen van a New Horizons amerikai űrszonda történelmi jelentőségű elrepülése a Pluto törpebolygó közelében az után, hogy az amerikai űrkutatási hivatal tudósainak sikerült kijavítaniuk az űrszonda működésében keletkezett számítógépes hibát.

A július 4-én fellépett hiba kijavítása a tervek szerint folyik, az űrszonda központi számítógépe megkezdte működését - jelentette be a NASA. A szakemberek azt várják, hogy a keddi nap folyamán a teljes tudományos programot folytatni tudják.

Szombaton ismeretlen műszaki hiba lépett fel, amely miatt az űrszonda tartalék számítógépre kapcsolt, ez 81 perces kiesést jelentett a rádióösszeköttetésben a földi irányítókkal a Johns Hopkins Egyetem kísérleti fizikai laboratóriumában a marylandi Laurelben.

A New Horizons, amely először veszi közelről "szemügyre" a Plutót, a törpebolygó holdjait és a Kuiper-öv néhány objektumát, 2006. január 19-én startolt a New Frontiers program első küldetéseként, és a tervek szerint 5 milliárd kilométer megtétele után július 14-én kerül a legkisebb távolságra a Plutótól, amikor csupán 12 500 kilométer választja majd el a jeges égitest felszínétől. Kilenc évig tartó útjának nagy részét hibernációban töltötte, januárban ébresztették fel a NASA tudósai, és akkor látott hozzá a tudományos adatok gyűjtéséhez.

Hét műszere segítségével nagyfelbontású felvételeket készít, a törpebolygó és holdjai összetételét elemzi, a napszelet és a mágneses mezőket vizsgálja, tanulmányozza a Plútó légkörét, valamint pormintákat vesz. A küldetés hozzájárulhat központi csillagunk és planétái születési titkainak megismeréséhez is, hiszen a Kuiper-öv a Naprendszer képződésének törmelékét "tartalmazza".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szalakóták kaptak műholdas jeladókat

Egyelőre egy tucat madár kapott nyomkövetőt, de a tervek szerint összesen száz madarat szerelnek… Tovább olvasom