Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Izgalmasak a képek a vízkereső szonda becsapódásáról

"Izgalmasak" lettek a képfelvételek arról az amerikai automata űrhajóról, amely szándékosan rázuhant a Holdra 11 napja.
A repülés minden fázisáról és utána a becsapódásról is kiváló minőségű adatok keletkeztek, jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal hétfőn este.

"Le vagyunk nyűgözve az adatok minőségétől" - közölte Anthony Colaprete, a LCROSS kutatási program vezetője.

Az amerikaiak október 9-én két automata űreszközt ütköztettek a Holddal 9 ezer kilométer per órás sebességgel.

A LCROSS kráterfigyelő műholdat valamint a szállító rakétáját, a Kentaurt. A kísérletnek az volt a célja, hogy a becsapódáskor felszálló törmelék- és porfelhő elemzéséből kiderítsék, van-e víz a Holdon.

Mindez a Hold túlsó, árnyékos oldalán, a déli pólus közelében a Cabeus kráterben történt. A 100 kilométer átmérőjű, 2,5 és 4 kilométer mély Cabeus kráter fenekén több milliárd éve sötétség honol. Ezért feltételezik, hogy ott lehet jég formájában víz.

Izgalmasak a képek a vízkereső szonda becsapódásáról.
Izgalmasak a képek a vízkereső szonda becsapódásáról.

A két eszköz lezuhanását úgy rendezték meg, hogy előbb a kráterfigyelő műholdat szállító Kentaur rakéta csapódott be a kráterbe, a műhold viszont előbb keresztülrepült a robbanás törmelékfelhőjén, és elemezte a felhő összetételét. Az adatokat élőben továbbította a Földre. Néhány perccel később pedig maga is becsapódott a kráterbe, szintén űrsebességgel.

A becsapódásokat sugározta a NASA weboldalán a NASATV, de a kő- és porfelhő laikus számára nem volt látható.

A becsapódást kameráival követte a világűrben keringő Hubble teleszkóp és a Föld számos nagy teljesítményű obszervatóriuma is. Az összegyűjtött adatok elemzés hetekbe fog telni.

"Egyértelműen látszik a finom törmelékből és porból álló felhő" - jelentette ki Colaprete. Az űrhivatal szakértői szerint a törmelék mérete, alakja, kinézete kulcsfontosságú információval szolgálhat arról, hogy milyen anyag található a becsapódás színhelyén.

Ha kiderülne, hogy valamilyen formában jelentős mennyiségű víz van égi kísérőnkön, az óriási dolog lenne, mert víz nélkül nem lehet a Holdon állandó emberlakta bázisokat fenntartani.

A "holdbombázás" az első akció a Konstelláció program keretében, amelynek célja az, hogy 2020-ra az amerikaiak visszatérjenek (vagyis újra embert küldjenek) a Holdra.

Olvasóink írták

 • 5. stoneangel 2009. október 23. 15:19
  „hello Flexi. Talaltak vizmolekulakat. A CBS hiradojaban volt nehany napja az esti kiadasban.”
 • 4. flexsnake 2009. október 21. 09:17
  „semmi izgalmas nincs a képeken, csak annyi látszódott hogy becsapódik és felszáll a por. Egyébként ez egy marhaság volt. Túl kevés port ver fel a vizsgálathoz, persze hogy nem találtak vizet....”
 • 3. achilleus 2009. október 20. 19:32
  „1. hozzászólás Otaku 2009.10.20. 17:17
  Elvileg itt valami látható (de Hofi jutott eszembe, az égészről, amikor a Skylab amerikai és szovjet részének TV-közvetítését parodizálta). "Moszkvában tapsolnak", itt is csak éppen az nem látszik, minek:
  http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/on_demand_video.html?param=http://mfile.akamai.com/18566/wmv/etouchsyst2.download.akamai.com/18355/wm.nasa-global/LCROSS/LCROSS_Lunar_Impact.asx&_id=208440&_title=NASA%20TV%20Coverage%20of%20LCROSS%20Impact&_tnimage=392836main_lcross_nasatv_100.jpg
  Amúgy vannak állóképek is. Ott mintha látszana valami. ....”
 • 2. sovány 2009. október 20. 18:40
  „az az 1!:S”
 • 1. Otaku 2009. október 20. 17:17
  „a képek tényleg izgalmasak!

  köszönjük, Délmagyar!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izrael követeli A per eredeti kéziratát

Az Izraeli Nemzeti Múzeum múlt héten bejelentette követelését a Marbach Irodalmi Archívumnak: adják… Tovább olvasom