Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 26°C Még több cikk.

Kétszer olyan gyorsan olvadnak a Himalája gleccserei, mint negyven éve

"Katasztrófa készülődik a szemünk láttára" - mondta Jorg Schaefer, a Columbiai Egyetem geokémikusa
Kétszer olyan gyorsan olvadnak a Himalája gleccserei, mint negyven éve - derült ki a hidegháborús kémműholdak felvételeiből.

A Science Advances tudományos lap friss számában megjelent tanulmány szerzői szerint a Mount Everestet is magába foglaló hegylánc jegének nagyjából egy százalékát veszíti el 2000 óta évente.
    

Az olvadó jég mennyisége ijesztő, ám ami ennél is félelmetesebb, az az olvadás gyorsaságának a megkétszereződése"

- mondta Josh Maurer, a Columbiai Egyetem Föld Obszervatóriumának gleccserkutatója, a tanulmány vezető szerzője.
    
A jégtömege miatt harmadik pólusnak is nevezett Himaláján az 1975-ben mért jég mennyiségének már csak a 72 százaléka látható.
    
2000 óta évente mintegy 8,3 milliárd tonna olvad el, míg 1975 és 2000 között évente 4,3 milliárd volt az elolvadt jég mennyisége a kutatók szerint.
    
A himalájai olvadás nem sokat emel a tengerszinten, mivel eltörpül a grönlandi és az antarktiszi olvadás mellett, de a térségben élő embermilliók jelenlegi és jövőbeni vízellátást veszélyezteti - mutatott rá Jorg Schaefer, az egyetem geokémikusa, a tanulmány társszerzője.
    
"Katasztrófa készülődik a szemünk láttára" - mondta Schaefer.
    
Fontos adatok hiányoztak a hegylánc gleccsereiről, amíg Maurer rá nem akadt az egykori kémműholdak sokáig titkosított 3D-s felvételeire, melyeket nemrég közzétettek az interneten.
    
A képek alapján ki lehetett számítani, mennyi jég volt a Himaláján 1975-ben. Ezután más műholdképek segítségével a 2000-es és a 2016-os jégmennyiséget is kalkulálták.
 
Korábbi kutatások a hegylánc egyes gleccsereit vizsgálták viszonylag rövid időszakokban, ez az első, amelyik 650 gleccser több évtizedes állapotváltozását elemezte - mondta Schaefer.
    
A tudósok éveken át keresték a gleccserolvadás okait, egyebek mellett vizsgálták a szennyezést és a csapadék változásait. Amikor azonban a hosszú távú adatokból láthatóvá vált a tendencia, megtalálták a fő bűnöst: "világos, hogy ez a hőmérséklet, semmi más nem ilyen fontos" - tette hozzá Schaefer.
    
Maurer számítógépes szimulációval végzett ellenőrzést, a modell pedig ugyanolyan jégolvadást "jelzett előre", mint amilyen az évtizedek alatt le is zajlott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzvész teremtett egyedülálló élőhelyet Svájcban

Tűzvész teremtett egyedülálló élőhelyet Svájcban
A 2003-as tűz mintegy 300 hektárnyi hegyi erdőt pusztított el a Wallis kantonban lévő Leukban. Tovább olvasom