Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Kiemelik a hullámsírból Amundsen hajóját

A Maud nevű hajót 1916-ban építette Amundsen - aki elsőként érte el a Déli-sarkot és szelte át az Északnyugati-átjárót -, hogy felfedezhesse az Északi-sark jeges vizeit.
Több mint nyolcvan év után kiemelik hullámsírjából, az Északi-sarkvidék vizeiből a Maudot, Roald Amundsen egykori hajóját.

Jan Waggard projektmenedzser norvég újságíróknak elmondta, hogy az 1930-ban elsüllyedt hajó remek állapotban maradt a jéghideg víznek köszönhetően. A nyárra tervezett mentés után a hajót az Osló melletti Askerbe viszik, abba a városba, ahol eredetileg építették, és ahol egy új múzeumban fogják kiállítani.

Kiemelik a hullámsírból Amundsen hajóját.
Kiemelik a hullámsírból Amundsen hajóját.

A Maud nevű hajót 1916-ban építette Amundsen - aki elsőként érte el a Déli-sarkot és szelte át az Északnyugati-átjárót -, hogy felfedezhesse az Északi-sark jeges vizeit. Amundsen azonban adósságokba keveredett és 1925-ben arra kényszerült, hogy eladja a hajót. A Maudot a kanadai Hudsonís Bay vette meg, és arra használták, hogy segítségével ellássák Kanada északi-sarkvidéki táborait. A hajó öt évvel később elsüllyedt Cambridge Bay kikötőjénél, azóta is hullámsírban fekszik.

A hajó kimentését és "hazavitelét" 1990 óta célul kitűző projekt ellenállásba ütközött Kanadában, mert a partról is látható hajóroncs turistalátványossággá nőtte ki magát.

Az NRK televíziós csatorna szerint egy bíróság úgy döntött, hogy a Maud jogszerűen Asker tulajdona, ezért vissza kell szolgáltatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Megereszkedett˝ spirálgalaxist fedezett fel a Hubble

A galaxist olyan szögből kapta le a csillagászati műhold, hogy jól kivehető a spirálszerkezete. Tovább olvasom