Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Kihalhat az ausztráliai púposdelfin

Az ausztráliai púposdelfin sürgősen védelemre szorul, hogy elkerülhesse a kihalást - derült ki egy szerdán publikált ausztrál tanulmányból.
A Flinders Egyetem kutatói a Sousa sahulensis populációinak génállományát vizsgálva megállapították, hogy már évente néhány felnőtt példány pusztulása befolyásolhatja a faj életképességét.
    
"Eredményeink azt mutatják, hogy a Queensland keleti partjai mentén élő ausztráliai púposdelfin populációit a kis genetikai változatosság, a gének korlátozott áramlása és az alacsony egyedszám-növekedés jellemzi - írta szerdai közleményében Guido Parra, a kutatás vezetője.
   
 "Az állatvédelemnek a helyi populációk közötti érintkezést kell segíteni, valamint csökkenteni kell az emberi tevékenységgel kapcsolatos állatpusztulást" - fogalmazott Parra.
    
Az észak-ausztráliai és a dél-új-guineai vizekben őshonos állatokat 17 éven át tanulmányozták, ezután állapították meg, hogy a souza családon belül önálló fajt képviselnek.
    
A faj a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a sebezhető fajok között szerepel.
    
Mivel egyedszámuk kicsi, Parra és kollégái tíz évet töltöttek genetikai mintáik gyűjtésével.
    
A tanulmány társszerzője, Daniele Cagnazzi szerint a kutatás eredményei "aggodalomra adnak okot", mivel a fajt mind a természeti viszonyok változása, mind az emberi tevékenység veszélyezteti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szulejmán szigetvári sírhelyét ábrázoló, 1689-ből származó térkép került elő

Szulejmán szigetvári sírhelyét ábrázoló, 1689-ből származó térkép került elő
1689-es készítésű, Szigetvárt és a 2015-ben feltárt Szulejmán szultán sírkomplexuma körül kialakult kisvárost, Turbékot is ábrázoló térképre bukkantak egy németországi aukciós katalógusban. Tovább olvasom