Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Kilencven éve ért véget az első világháború

Az első világháborút lezáró fegyverszünetet 90 éve írták alá. Több országban két perces csenddel emlékeznek a pillanatra, a tizenegyedik hónap tizenegyedik napjának tizenegyedik órájában - magyar idő szerint délben. A lövészárkokban négy év alatt több millióan vesztették életüket, és a háború átrajzolta Európa térképét.
Nemzetközi megemlékezést tartanak Franciaország északkeleti részén, Verdunnél. A 300 ezer életet követelő csaták helyszínén Nicolas Sarkozy francia elnök mellett a brit trónörökös, Károly Herceg és felesége Camilla is részt vesz a ceremónián. Csatlakozik hozzájuk a német parlament házelnöke, Peter Müller és Quentin Bryce ausztrál főkormányzó is. Sarkozy ezután ellátogat a közeli német temetőbe.

Ausztráliában már tartottak megemlékezést. Kevin Rudd ausztrál miniszterelnök azt mondta, a véres huszadik század után azt reméli, az új évszázad békés lesz. Ausztrália 60 ezer katonát vesztett el az első világháborúban.

Kristan Horton korongokra rajzolta az első világháború történetét.
Kristan Horton korongokra rajzolta az első világháború történetét.

Nagy-Britanniában még négy első világháborús veterán él, közülük hárman részt vesznek a londoni megemlékezésen. A 112 éves Henry Allingham a légierőt, a 110 éves Harry Patch a szárazföldi hadsereget, a 108 éves Bill Stone pedig a haditengerészetet képviseli.

Az utolsó német veterán idén januárban hunyt el. Erich Kästner 107 éves volt. Az utolsó francia túlélő egy olasz származású katona volt. Lazare Ponticelli idén márciusban halt meg, 110 évesen. Az utolsó olasz veterán, Delfino Borroni két héttel a megemlékezés előtt, október végén halt meg, szintén 110 évesen.

Olvasóink írták

  • 1. belabacsi 2008. november 11. 11:10
    „nem kérünk ijen cikkeket!bocs”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívenergia hajtja a jövő szívritmusszabályzóját

Brit kutatók olyan miniatűr generátort fejlesztettek ki, amely a dobogó szív energiájából tud áramot… Tovább olvasom