Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Kipusztulhatnak a koalák Ausztrália egyik államából 2050-re

A WWF Ausztrália becslései szerint ma már kevesebb mint 20 ezer koala élhet Új-Dél-Walesben.
A mezőgazdasági földterületek növelését szolgáló növény- és erdőirtás miatt 2050-re teljesen kipusztulhatnak a koalák a délkelet-ausztráliai Új-Dél-Wales állam területéről - figyelmeztetnek a környezetvédők.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) és az új-dél-walesi Természetvédelmi Tanács közösen kiadott jelentését elkészítő szakemberek műholdfelvételek segítségével követték nyomon az államban zajló növény- és erdőirtás mértékét, hogy felbecsüljék annak hatását a területen élő sebezhető és veszélyeztetett fajokra.

"A WWF Ausztrália becslései szerint ma már kevesebb mint 20 ezer koala élhet Új-Dél-Walesben, és ha a jelenlegi tendencia nem változik, akkor az erszényesek 2050-re kipusztulhatnak az állam területéről" - húzta alá közleményében Stuart Blanch, a WWF munkatársa.

Mint hangsúlyozta: "muszáj felhagynunk a mértéktelen erdőirtással, ha a vadon élő koalákat meg akarjuk őrizni a jövő nemzedékei számára".

A természetvédők az Ausztráliában szeptember 7-én tartott fenyegetett fajok napjához igazítva hozták nyilvánosságra a jelentést.

Az új-dél-walesi kormány tagadja, hogy a földterületek megtisztítására vonatkozó irányelvei fenyegetést jelentenének a koalák élőhelyeire, amelyek állítása szerint védelmet élveznek. Az új tanulmányok a kormány szakértői szerint azt mutatják, hogy a vadon élő koalák száma sokkal magasabb, mint azt korábban gondolták.

Az Ausztrál Koala Alapítvány becslései szerint ma már kevesebb mint 100 ezer erszényes él a vadonban szerte Ausztráliában, de az sem kizárt, hogy az állatok száma mindössze 43 ezerre rúg. Az állatokra komoly fenyegetést jelent a természetes élőhelyeik elvesztése, a kutyatámadások, a vadtüzek és a közúti balesetek.

A koalák jelenleg a sebezhető fajok közé tartoznak az élőhelyeik elvesztése miatt, ám az alapítvány szerint a besorolásukat súlyosan veszélyeztetettre kellene módosítani és az élőhelyeik számára nagyobb védelmet kellene biztosítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tengervízben lebomló műanyagot fejlesztettek ki Kínában

Tengervízben lebomló műanyagot fejlesztettek ki Kínában
Az új anyag segíthet megfékezni az óceánok műanyagszennyezettségének egyre súlyosbodó problémáját. Tovább olvasom