Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Kitört Észak-Amerika legaktívabb vulkánja - fotók!

A piroklasztárak és az egészségügyi kockázattal járó erőteljes hamuhullás elsősorban a környékbeli völgyekben élőket fenyegethette.

Észak-Amerika legaktívabb vulkánja a hétvégén kitört mexikói Colima tűzhányó - mondta el az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában Kósik Szabolcs vulkanológus.

A Colima vulkánt is kutató tudós hozzátette: a piroklasztárak és az egészségügyi kockázattal járó erőteljes hamuhullás elsősorban a környékbeli völgyekben élőket fenyegethette, ezért dönthettek a mexikói hatóságok a lakosság 12 kilométeres körzetben történő kitelepítéséről. Hamuhullást észleltek egyébként a vulkántól 35 kilométerre fekvő Colima városban is.
 

Kitört Észak-Amerika legaktívabb vulkánja. MTI galéria
A kutató a Mexikóvárostól mintegy 450 kilométerre nyugatra, több mint 3800 méter magas "Tűzvulkánként" is emlegetett tűzhányót jellemezve elmondta azt is, hogy az egy úgynevezett szubdukciós zóna - kőzetlemezek ütközésének helyszíne - közelében fekszik, és az elmúlt 100 évben mintegy 40-45 alkalommal tört ki. A mostani jelentősebb kitörést megelőzően 2013 januárjában kezdte ismét aktivitás jeleit mutatni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Augusztus előtt már nem szállhat fel a Solar Impulse 2

A napelemes repülőgépnek a hő okozta károk miatt kell a földön maradnia. Tovább olvasom