Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Kleopátra és Marcus Antonius végső nyughelyét keresik

Egyiptomi és dominikai régészek abban bíznak, hogy valahol Alexandria közelében megtalálhatják a két történelmi személy holttestét, bár az Oxfordi Egyetem egyiptológusa szerint felesleges díszes síremléket keresni.
Kleopátra és Marcus Antonius végső nyughelyét keresik egyiptomi és dominikai régészek, a feltárások a jövő héten kezdődnek; az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács közleménye szerint három lehetséges helyszín jöhet szóba.

Kleopátra egyiptomi királynő és kedvese, Antonius római hadvezér Kr.e. 30-ban követett el öngyilkosságot. A szerelmesek sírja a feltételezések szerint egy mély földalatti járatban lehet a Földközi-tenger partján, Alexandria közelében, Taposiris Magna templomában.

Egyiptomi és dominikai régészek immár három éve folytatják az ásatásokat a szentélyben, ahol több mély földalatti aknát és járatot találtak. E járatok közül hármat temetkezésre használtak az ókorban, egy hasonló járatban lelhetett végső nyugalomra a szerelmespár. Tavaly került egyebek mellett a felszínre Kleopátra alabástrom szobrának feje, 22 pénzérme az egyiptomi királynő arcmásával, valamint egy Marcus Antoniusnak tulajdonított maszk.

John Baines, az Oxfordi Egyetem egyiptológusa kétkedéssel fogadta a feltételezést, mondván, hogy Augustus miért választott volna a legyőzött Antonius számára ilyen előkelő temetkezési helyet? "Nem látom, hogy miért lenne speciális kapcsolat Taposiris Magna, valamint Antonius és Kleopátra között" - fejtegette John Baines.

Kleopátra és Marcus Antonius végső nyughelyét keresik.
Kleopátra és Marcus Antonius végső nyughelyét keresik.

Az Alexandria melletti ásatások során máris előkerült egy eddig ismeretlen, nagy kiterjedésű temető, ahol a régészek eddig 27 sírkamrát tártak fel. A leletek között 10 múmia is található. A Legfelsőbb Régészeti Tanács szerint a sírkamrák stílusa arra enged következtetni, hogy ide a görög-római periódus alatt temetkeztek. "A sírkert szintén arra utal, hogy a templomon belül fontos személyek, akár uralkodók is temetkezhettek" - áll a közleményben.

Kleopátra egyiptomi királynő (Kr. e. 69 január - Kr. e. 30. augusztus 12.), e néven a hetedik, egyenes leszármazottja volt Nagy Sándor tábornokának, I. Ptolemaiosz Szótérnek. A Ptolemaiosz-dinasztia utolsó uralkodója 18 évesen került hatalomra, és előbb apja (XII. Ptolemaiosz Auletes), később fivérei/férjei XIII. Ptolemaiosz és XIV. Ptolemaiosz társuralkodója volt. Miután túlélte fivére, XIII. Ptolemaiosz és hívei által szervezett államcsínyt, megragadta és megszilárdította hatalmát a trónon.

Antonius és Kleopátra hajóhada Kr. e. 31. szeptember 2-án óriási vereséget szenvedett el az Aktion-hegyfoknál Octavianus, a későbbi Augustus császár flottájától. Antonius magára hagyva hajóit a hadipénztárral visszamenekült Alexandriába. Octavianus Kr. e. 30-ban indult keletre, és a szíriai fejedelemségekkel szövetségben Egyiptom ellen vonult. Antonius és Kleopátra nem tudott jelentős hadat kiállítani, a vereségek hatására a római hadvezér öngyilkos lett. Kleopátra Antonius halála után vetett véget önkezével életének, miután felismerte, hogy Octavianustól nem számíthat könyörületre.

Olvasóink írták

 • 3. pille 2009. április 21. 09:00
  „Igen, a történelmet mindig a győztesek írják. Remélem a régészeti feltárásokat siker koronázza.”
 • 2. joy 2009. április 21. 07:02
  „Egyébiránt utálom a történelmet, mint tantárgyat, mert az a háborúk dokumentálása, de az ókori történelem nagyon megfogott. Csodálatos kor volt, még közelebb a természethez, az ember-ember elleni küzdelem dominált, nem a tömeges népírtás -bár azért alaposan lerendezték a megszálltakat.

  Sokkal inkább szerettem a művészettörténelmet, kár, hogy csak 1 évig tanulhattam.”
 • 1. Zejko 2009. április 20. 20:15
  „Hattalmas tortenet eszmeletlen a romiai birodalom tortenelme.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az erdők nem fékezni, hanem erősíteni fogják a felmelegedést

Az erdők, amelyek ma a levegőbe kerülő széndioxid egynegyedét elnyelik, hamarosan maguk is… Tovább olvasom