Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Lehűlhet a Nap 2050-re, de ez nem segít a globális felmelegedésen

A jelenlegi napciklus hűlő spirálját alapjául véve a San Diegóban lévő Kaliforniai Egyetem kutatói úgy vélik, hogy csupán néhány évtizedre van a következő szoláris minimum, amikor a Nap 7 százalékkal hűvösebb lesz.
A szoláris minimum nagyon alacsony szoláris aktivitású periódus, amely a Földön hőmérsékletcsökkenést eredményez.

A lehűlés hátterében az úgynevezett nagy minimum áll. Ez azt a jelenséget jelöli, mely során a csillag mágnesessége látványosan csökken, a napfoltok ritkábban alakulnak ki, bolygónk felszínét pedig kevesebb ultraibolya-sugárzás éri el. A szakértők szerint az eseményt a Nap mágneses mezejében szabálytalanul előforduló ingadozások okozzák - írja a ng.hu.

A Maunder Minimumnak nevezett 17. századi szoláris minimum (az 1645-1715 közötti hidegebb időszak) hatására a hőmérséklet eléggé lecsökkent ahhoz, hogy befagyjon például az angliai Temze. 
    
A lehűlés azonban nem volt egyforma az egész bolygón. A Maunder Minimum idején jelentkező európai hideg ellenére más területek, például Alaszka és Grönland déli része melegedett.
    
A tudósok szerint viszont a szoláris minimum nem jelent megoldást a globális felmelegedésre, mivel csupán lelassíthatja a felmelegedést, de nem állíthatja meg azt. 
    
A kutatók becslései szerint a szoláris minimum csak mintegy 0,25 százalékkal hűti le a Földet 2020 és 2070 között. A szakértők eredményeiket a chicagói Astrophysical Journal Letters című szaklapban mutatták be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Ericsson rádiók készen állnak az 5G technológiára

Az Ericsson rádiók készen állnak az 5G technológiára
Az Ericsson legutóbbi iparági elemzése szerint a teljes globális mobiladat-forgalom várhatóan a… Tovább olvasom