Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Lélekelemzés 3 perc alatt – tényleg hatásos lehet?

Olyan, mint a gyorsrandi. Csak pszichodokikkal. Formabontó instant megoldás a problémákra.
„Three, two, one... Speed Shrink!" – hallatszik a hangfalakból. Három perc alatt rázúdítani minden problémánkat egy idegenre egy zsúfolt teremben talán még a pszichoterápia fővárosában sem hangzik a lelki egészség legkézenfekvőbb módjának. A New York-iaknak azonban olyan gyors megoldást kínál, amelynek nehéz ellenállni.

Valóban olyan, mint egy gyorsrandi, csak éppen pszichoterapeutákkal, életvezetési tanácsadókkal és szexterapeutákkal. Nagyon népszerű: hosszú sorokban állnak a stresszes, depressziós, szorongó, szex- és munkafüggő érdeklődők, míg az asztalnál nyolc szakértő ül.

– Pszichológusok mentették meg az életemet, amikor New Yorkba költöztem. A jobb karomat adtam volna egy ilyen eseményért – mondja Susan Shapiro, a módszer kitalálója. De tényleg hatásos lehet egy ilyen villámterápia?

Mire elég 3 perc?
Mire elég 3 perc?

Amikor valakinek csak 3 perce van, azonnal a lényegre tér. Hihetetlen, mit el lehet érni ilyen kevés idő alatt – nyilatkozza Connie Bennett életvezetési tanácsadó. Más szakértő úgy gondolja, ez csak egy kiváló kezdet, ahol gyorsan kiderül, hogyan is kell segíteni a meglévő problémán.

Bár ennyi idő alatt ennyi forrásból tanácsot kapni eleinte zavaró lehet, valóban új megvilágításba helyezhet régi problémákat – a kíváncsiak tapasztalata szerint. Volt, aki azért látogatott el, mert idegenkedett egy normális terápiától, és ezt szórakoztatóbbnak találta, ugyanakkor az esemény ingyenessége sem elhanyagolható szempont. Olyan is akadt, aki egyáltalán nem volt elájulva az ötlettől: túl hangosnak találta az egészet, nem szerette kiordibálni az intim dolgokat. Valóban különös jelenet, amikor valaki átkiabálja a tömeg zúgásán, hogy még sosem volt orgazmusa.

Diana Kirschner pszichológus szerint ez nem helyettesíthet egy igazi kezelést olyan embereknek, akiknek komoly gondjaik vannak. Viszont reményt lehet adni, és módszereket, könyveket lehet ajánlani.

New Yorkból indult el a villámkezelés hódító útjára, mára az USA több pontján jelezték az igényt. Ön kipróbálná, ha szüksége lenne lelki tanácsadásra, és ez a módszer Magyarországon is elérhető lenne?

Olvasóink írták

 • 6. eva45 2009. november 13. 16:04
  „3 perc hát az tényleg semmire nem elég.Főleg mikor olyan dolgok miatt kesereg valaki amit saját magától is meg tudna oldani. Ha 7 perc nem elég ismerkedésre 3 perc alatt ugyan mit tudnék mondani. Inkább meghallgatom a kesergőket és rájövök hogy én még a kevésnek is jobban örülök mint ők a jó életüknek.
  " Kösz jól vagyok
  egész nap fagyizok"”
 • 5. flexsnake 2009. november 13. 14:08
  „Nálunk nem lenne elég semmire ez az idő :D
  Panaszkodni azt nagyon tudtok :D”
 • 4. klj_54 2009. november 13. 13:54
  „Embere válogatja, hogy működik-e nála a módszer.
  Csak azért, mert újszerű a megoldás, nem biztos, hogy elvetendő.”
 • 3. TUTI 2009. november 13. 13:47
  „Most válság van! Nem érnek rá órákat fetrengeni a pszichológusnál,
  érthető!
  HAJRA PICK SZEGED!”
 • 2. AntoniusXXI 2009. november 13. 12:46
  „<moderálva>”
 • 1. 19701230 2009. november 13. 11:12
  „kamu”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb kis lépések a Holdon

Éppen negyven éve lépett másodszor a Holdra az ember. Az Apollo-12 legénysége két sétát is tett az… Tovább olvasom