Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Lennon véres ruhái egy New York-i kiállításon

Azt a barna papírzsákot is kiállítják a John Lennon New York-i éveit bemutató kiállításon, amelyben 1980 decemberében özvegye, Yoko Ono a kórházban visszakapta meggyilkolt férje véres ruháit.
A japán művésznő a kedden nyíló kiállítás előtti beharangozó sajtókonferencián elmondta, hogy nehéz döntést hozott és várhatóan sokan bírálni is fogják ezért, de úgy gondolja: fontos, hogy az emberek ráébredjenek a fegyveres erőszak szörnyűségeire.

"Azt hiszem, szomorú és szívszorító paradoxon, hogy John nagyon szerette ezt a várost és itt ölték meg" - mondta Yoko Ono.

A kiállításon, amelyet a New York-i Rock and Roll Hall of Fame Annexben tartanak, kiállítják többek között Lennon híres New York City-feliratú pólóját, amelyet egyik legismertebb fotóján visel, utolsó otthonában, a Dakota House-ban használt pianinóját, valamint azt a posztumusz Grammy-díjat, amelyet utolsó, Yokóval közös albumukért, a Double Fantasy-ért kaptak.

Lennon véres ruhái egy New York-i kiállításon.
Lennon véres ruhái egy New York-i kiállításon.

Láthatók továbbá olyan levelek, amelyek Lennonnak az Egyesült Államokból való kitoloncolás elleni küzdelmét dokumentálják - vannak köztük hivatalos levelek, rajongók és olyan támogatók írásai is, mint Joan Baezé vagy John Lindsay New York-i polgármesteré -, az a Fender Telecaster gitár, amelyen 1974-ben a Madison Square Gardenben játszott Elton John koncertjén, és tucatnyi dalszöveg kézirata: elolvashatják a hívek a Nobody Told Me, a Whatever Gets You Thru The Night vagy a Luck of The Irish eredeti sorait.

Yoko Ono bevallotta, hogy Lennon halála közel 30 év után is kísérti őt, és talán ezért is kell beszélni róla, ezúttal a tárgyak erejével.

A kiállítás egész évben nyitva tart. A jegyárakból származó bevételek egy részét a John és Yoko által létrehozott Spirit Foundations jótékonysági alapítvány kapja meg.

Olvasóink írták

  • 1. Yucca 2009. május 12. 14:19
    „Yokonak szerintem ez a döntése és az indoklása sem helytálló.
    Aki hajlamos az erőszakra, azt a véres ruhák zacskója sem fogja meghatni, aki viszont szerette Lennont és a zenéjét, mint én, az a zacskó nélkül is érzi a pótolhatatlan veszteséget, amit maga után hagyott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Afganisztán egykor és ma

Muhammed Wahaaj afganisztáni orvost akkor rabolták el, amikor éppen hazafelé tartott a kórházból, ahol dolgozott. Tovább olvasom