Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Lustaságuk miatt nőttek nagyra a dinók

Egy amerikai kutató szerint a növényevő dinoszauruszok gigászi méreteiket a táplálék hatékony hasznosításának köszönhették.
A dinoszauruszok – bolygónk hajdan élt gigászai – valószínűleg a táplálékbőségnek köszönhették hatalmas tömegüket, illetve annak, hogy kevés mozgással jól tudták hasznosítani az energiát.

A tömegéhez képest felhasznált energia határozza meg egy állat maximális méretét. Ha a két állat ugyanannyi energiát vesz magához, az nő nagyobbra, amelyik hatékonyabban hasznosítja azt – olvasható Brian McNab, a gainesville-i Floridai Egyetem kutatójának tanulmányában. A szakember ehhez kifejlesztett egy modellt, amely a dinoszauruszok energiafelhasználását a ma élő emlősökével és hüllőkével hasonlítja össze.

Lustaságuk miatt nőttek nagyra a dinók.
Lustaságuk miatt nőttek nagyra a dinók.

McNab az eredményekből arra következtetett, hogy a dinoszauruszok energiahasznosítása a hüllőké és az emlősöké közé eshetett. A ma élő, hasonló tömegű emlősökhöz képest ötödannyi energiát használtak fel, de háromszor annyit, mint a gyíkok. Ha az óriási hüllők a gyíkok energiahatékonyságával bírtak volna, 330 tonnával nehezebbek lehettek volna.

Egyes kutatók úgy gondolják, hogy a szauropodák már a fej vérellátásának nehézségei miatt sem nőhettek akármekkorára. Korábbi becslések alapján a legnehezebb dinoszauruszok tömege elérte a száz tonnát, újabban azonban kétségek fűződnek ezekhez a számokhoz. Egy új modell szerint ugyanis számos dinoszauruszfaj eddig számított tömege valójában lényegesen kisebb volt, ezért drasztikusan csökkenteni kell a becsléseket: 38 tonna esetében például 18-ra.

Olvasóink írták

  • 2. ValakiAki 2009. július 12. 23:38
    „jó ez a kép:D”
  • 1. comet 2009. július 10. 20:30
    „jó ideje én is elég lusta vagyok, ami a haskerületemen már látszik. Nézek egy magasságot is ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döntésképtelen? Kattintgasson, merre tovább!

A mindennapokban előforduló bizonytalan kérdésekben hivatott segíteni a hunch.com nevű új internetes portál. Tovább olvasom