Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Maoisták a szépségverseny ellen

Ismét csalódniuk kellett a Miss Nepal szépségverseny jelentkezőinek, ugyanis idén már hatodjára halasztották el a megmérettetést a kormányt irányító Maoista Párt nyomására. A kommunisták a nők lealacsonyítását és diszkriminációt látnak a rendezvényben.
A különös módon a hadsereg központjában helyet kapó szépségverseny kezdete előtti utolsó pillanatokban a szervezők egy levelet kaptak Kathmandu tartomány vezetőitől, miszerint a békét és a biztonságot figyelembe véve inkább halasszák el a rendezvényt.

A Maoista Párt tiltakozása mögött nőszervezete áll, rangidős tagja, Pampha Bushal szerint a verseny diszkriminatív egyes népcsoportok, a kisebb termetű, sötétebb bőrű nők ellen, valamint lealacsonyító a fogkrém- és samponreklámokban szereplőkre nézve. A szervezők azzal védekeznek, hogy a megmérettetés mindenki számára nyitva áll, ráadásul a nevezők árvízkárosultakat segítettek, és egyéb szocálisan hasznos kampányokban vettek részt.

A 19 éves jelentkező, Pranayna KC a nők jogainak megtaposását látja a szépségverseny akadályozásában. Bár a rendezők és a nők folyamatos tárgyalásban álltak a maoistákkal, ennek nem lett eredménye. Pranaya szerint a párt mindig azt hiszi, igaza van, ezért ő sokkal inkább érzi magát diktatúrában, mint egy köztársaságban. A lányok és a szervezők is többször kaptak névtelen fenyegetéseket.

Pranayna KC szerint semmibe vették a nők jogait a maoisták
Pranayna KC szerint semmibe vették a nők jogait.

Úgy tűnik a szépségverseny előhozza a nepáliak közötti vitákat társadalmi vízióikat tekintve: a szépség és a jótékonyság ünnepe ez vagy a nepáliak elleni, nőket lealacsonyító komédia?

Érdekesség, hogy nem minden szépségversenyt elleneznek ennyire a maoisták: a Miss Tamangot, ami egy marginalizált népcsoport rendezvénye, például kifejezetten támogatják. Úgy gondolják, csak azért, mert más országok megrendezik az országos vetélkedést, nekik nem kell feltétlenül ugyanezt tenniük.

Mindeközben 17 fiatal nepáli szépség arra vár, hogy ő képviselhesse hazáját a decemberi, dél-afrikai Miss Worldön.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi hajtja Kínát az űrbe?

Kína első sorban nem az Egyesült Államokkal és Oroszországgal verseng az űrben, hanem Ázsiával. A… Tovább olvasom