Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Már az Antarktiszon is műanyagszemcséket és vegyszereket találtak

A mikroműanyagok mellett halászatból származó műanyagszemetet, bójákat, hálókat és ponyvákat talált a Greenpeace expedíciója a jéghegyek között.
Már az Antarktisz távoli vizeiben is kimutatható a műanyag- és vegyi szennyezettség a Greenpeace természetvédelmi szervezet szerint.

Az év elején vett vízminták szinte mindegyikében találtak mikroműanyagot. A hóban ezen felül olyan mérgező anyagokra bukkantak, mint a PFA-k (poli- és perfluoralkil anyagok) és a PFC-vegyületek (polifluoroalkilok, más néven perfluor-karbonok), melyekkel a kültéri ruhadarabokat vonják be - közölték csütörtökön a környezetvédők Bécsben.

"Még Földünk utolsó, emberi civilizációtól olyan távol eső ökoszisztémái is, mint az Antarktisz, szennyeződnek" - mondta Nunu Kaller, a osztrák Greenpeace szóvivője.

Adataik szerint évente akár 13 millió tonna műanyag szemét is bekerülhet a szárazföldről az óceánokba. A víz- és hómintákat egy három hónapos expedíció során gyűjtötték az Antarktisz különböző helyszínein hajóval. Az elemzés eredményei alátámasztották, hogy műanyag mikroszemcsék és vegyi anyagok szennyezik az Antarktiszi-félsziget körüli régiót és a Bransfield-átjárót.

A vizsgált területek között olyanok is vannak, melyek kiemelkedő zoológiai jelentőségűek, ezért szükség lenne a védelmükre - emelte ki a Greenpeace.

Nyolcból hét vízminta műanyag mikroszemcséket tartalmazott.

Az állatok gyakran tévesztik össze az apró műanyagrészecskéket táplálékkal. Így kerül a műanyag bálnák és delfinek, valamint az ehető tengeri halak és a tenger gyümölcsei gyomrába, rajtuk keresztül az emberi szervezetbe is

- figyelmeztet a veszélyre Kaller.

A mikroműanyagok mellett halászatból származó műanyagszemetet, bójákat, hálókat és ponyvákat talált a Greenpeace expedíciója a jéghegyek között. Kilenc hómintából hétben találtak PFA- és PFC-vegyületeket. A Greenpeace szerint ezek az anyagok a légkörön keresztül, nem pedig helyi szennyező forrásokon keresztül kerülnek a régióba.

A PFA-kat ipari eljárások során és fogyasztási cikkekben használják, többek között szabadidőruházat vízállóságának biztosítására. Hosszú időn át maradnak meg a környezetben, az állatoknál szaporodási és fejlődési zavarokat okozhatnak - mondta Kaller.

A Greenpeace követeli, hogy az antarktiszi Weddel-tengerben hozzák létre a világ legnagyobb természetvédelmi területét, "hogy az állatok - köztük a pingvinek és a bálnák - elmenekülhessenek az emberi tevékenység okozta klímaváltozás, a túlhalászat és a vízszennyezés hatásai alól".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ősi DNS kutatásának úttörője, Svante Pääbo svéd biológus nyerte az Asztúria hercegnője-díjat

Az ősi DNS kutatásának úttörője, Svante Pääbo svéd biológus nyerte az Asztúria hercegnője-díjat
Svante Pääbót 17 ország 38 jelöltje közül választotta egyhangú döntéssel a zsűri. Tovább olvasom