Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Megcsapolták Nepál egyik legveszélyesebb gleccsertavát

Így akarják elejét venni annak, hogy a kiömlő víztömeg elárassza a környékbeli falvakat.
Több mint három méterrel csökkentették Nepál egyik legveszélyesebb gleccsertavának vízszintjét katonák és helyi lakosok; így akarják elejét venni annak, hogy a kiömlő víztömeg elárassza a környékbeli falvakat.

A Mount Everest déli oldalán ötezer méter magasságban elterülő Imja gleccsertó vízszintje évek óta folyamatosan növekszik a Himalája hó- és jégtömegének egyre nagyobb mértékű olvadása miatt.

Az elmúlt hat hónapban 40 katona és mintegy 100 falusi ásott lecsapoló nyílást a tavat övező sziklatömbök, kövek között, hogy elvezessen négymillió köbméter vizet a gleccsertóból, ami 3,4 méterrel csökkentette vízszintjét.

A katonák csoportját az után vezényleték a térségbe, hogy környezetvédő csoportok arra figyelmeztettek, a legalább 150 méter mély tó bármelyik pillanat "kicsordulhat", özönvizet zúdítva a környező falvakra, ahol mintegy nyolcezer ember él. Szakemberek úgy vélték, hogy a 2015. áprilisi nepáli földrengés még kiszámíthatatlanabbá tette a tó vízszintjét.

Fizikailag nagyon fárasztó volt a térségben dolgozni, ahol az oxigénszint csak fele a szokásosnak, de képesek voltunk befejezni a feladatot és biztosítani a lakosok és a turisták épségét - közölte kedden Bharat Lal Shrestha alezredes, a katonai egység vezetője.

A térséget több ezer külföldi és nepáli turista keresi fel ősszel és tavasszal, hogy a Mount Everest alaptáborába vezető hegyi ösvényeken túrázzon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi nagygyűlést tarthatott 13 grizzly medve egy montanai tanyán

Családi nagygyűlést tarthatott 13 grizzly medve egy montanai tanyán
Az összegyűlt ragadozókról felvétel is készült. Tovább olvasom