Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Megszületett a krumpli, ami bírja a kánikulát

A német kutatók által kifejlesztett burgonya még a nyár közepi, több mint 29 Celsius-fokos napi hőmérsékletek mellett is jó minőségű gumókat növesztett.
Hőálló burgonyát fejlesztettek ki német kutatók: még a nyár közepi, több mint 29 Celsius-fokos napi hőmérsékletek mellett is jó minőségű gumókat növesztett a növény - közölte az erlangeni-nürnbergi Friedrich Alexander Egyetem (FAU) kutatócsapata.

A hagyományos burgonyafajták "növekedési programjuk átkapcsolásával" reagáltak a hőre: több zöld hajtást és levelet növesztettek, de kevesebb, vagy akár egyetlen egy gumót sem - mondta Uwe Sonnewald, a biokémiai tanszék vezetője.
    
A teszteket egyelőre laborban végezték. Ennek során a burgonyafajtákat az üvegházban magas hőmérsékletnek - nappal több mint 29, éjszaka 27 foknak - tették ki. A következő lépésben a kutatók terepkörülmények között fogják tesztelni a burgonyákat.
    
A biokémikusok azt keresték, miért korlátozza a hő a gumónövekedést, és egy 19 nukleinsav-építőelemből (nukleotidból) álló ribonukleinsavra (RNS) bukkantak. Megállapították, hogy az RNS magas hőmérséklet hatására egy speciális fehérjét termel, amely akadályozza a gumónövekedést. Az erlangeni szakértőknek sikerült kikapcsolni ezt az RNS-t.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megháromszorozták a közös magyar-izraeli kutatási támogatást

Megháromszorozták a közös magyar-izraeli kutatási támogatást
Az eredeti kétmillió eurós (mintegy 650 millió forint) keretösszeget megháromszorozták, ezúttal már… Tovább olvasom