Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Menekülés Sztálin elől - a zsarnok 84 éves lányának vallomása

Richland álmos kisváros az Egyesült Államokban, Wisconsinban. Itt él Sztálin ma 84 esztendős lánya, Lana Peters – lánykori nevén Szvetlana Sztálin.
Joszif Sztálin, a XX. század egyik legkegyetlenebb gyilkos zsarnokának lánya 84 éve menekül a múlt sötét árnyéka elől. Szvetlana 1967-ben szökött nyugatra az akkori Szovjetunióból Indián keresztül, miután két hétre szóló látogatási vízumot kapott az országba, hogy ott szórja szét egy barátja hamvait. Azóta élete örökös menekülés.

Egy-egy helyen csak rövid ideig maradhatott, lakcíme gyakran változott, és mindig óvatosnak kellett lennie. Okosan válaszolni a szomszédok kíváncsiskodó kérdéseire, hogy otthon ne tudják meg, a világ melyik részén van éppen. Először Svájcba költözött, élt Nagy-Britanniában is – Cornwallban találkoztam vele először, 14 évvel ezelőtt. Igazából egy lélek sem tudta, ki is ő valójában. Én pedig megtartottam az ígéretemet, és nem fedtem fel tartózkodási helyét, csak annyit hoztam nyilvánosságra, hogy az ország nyugati részén él. Mindezt pedig nem sokkal az előtt írtam meg, hogy tudtam: hamarosan összecsomagol, hogy kopott bőröndjével a kezében átrepüljön az óceánon túlra, az Egyesült Államokba.

Szvetlana ma Wisconsin államban él, közel szeretett lánya, Olga (39) családjához, akinek édesapja Lana harmadik férje, William Peters.Szvetlana Sztálin különleges, sokszor nem veszélytelen életéről dokumentumfilm készült, amelyet most mutattak be Amerikában. Ennek kapcsán döntött úgy az idős nő, hogy újra a nyilvánosság elé lép.

Szvetlanát egy elszánt, fiatal orosz–amerikai filmrendező kereste meg, Lana Parshina. Sztálin lányát azzal nyerte meg magának, hogy szenvedélyesen beszélt a könyvéről, amelyet tízéves korában olvasott: Twenty Letters To A Friend címmel. Azt mondta: mélyen megérintette a könyv, és azt is jelnek vélte, hogy megegyezik a keresztnevük. Végül rábeszélte Sztálin lányát, hogy sok évtized után kamera elé álljon. Azonban Szvetlana Sztálin nem vett részt a 44 perces dokumentumfilm bemutatóján, a Madison Film Fesztiválon. Szvetlana Sztálin – annak ellenére, hogy a film kedvező színben tünteti fel őt – meglehetősen mérges. Azt állítja: a fiatal rendezőnő becsapta őt.

Fotó: BBC
Sztálin és lánya, Szvetlana.
Fotó: BBC

- Parshina azt mondta, főiskolai hallgató, és vizsgafilmet kell készítenie – nyilatkozta Szvetlana a BBC-nek. – Fiatalsága megragadott, mindig szívesen segítek a fiataloknak. Lana kétszer járt nálam kamerával, és egyáltalán nem mondta, hogy az apámról készít dokumentumfilmet. Bárcsak soha ne álltam volna szóba vele! Soha nem akartam pénzt csinálni abból, hogy az apám az, aki. És mindezt most Lana pénzzé fogja tenni!

Szvetlana azt is elmondta: szerinte az orosz hírszerzés segített a rendezőnőnek.

– Hozott magával egy laptopot is, az összes családi fotónk rajta volt. Rengeteg portré. Ezek csak Oroszországban vannak meg, a titkosított állami aktákban. Gyanakodtam is, honnan szerezte őket. Akárki ezekhez nem juthat hozzá.

Parshina ezeket a vádakat nevetségesnek tartja. Sőt nagyon elszomorította a tény, hogy már első filmjét támadások érik. Azt mondta, szívesen megosztja Lanával a filmből származó bevételt. Bármi is az igazság, a film megint menekülésre késztette Szvetlana Sztálint. Egy héttel a bemutató után elhagyta otthonát, és attól 30 perces autóútra, egy idősek számára fenntartott lakónegyedbe költözött, a Richland Centerbe.

Itt látogattam meg ismét. Az L. Peters feliratú csengőt nyomtam meg. Egy pillanat múlva ismerős, szigorú hang válaszolt. Azt mondta, egyáltalán nem emlékszik a legutóbbi találkozónkra, de beleegyezik, hogy a hallban beszélgessen velem. Ahhoz képest, ahogyan 14 évvel ezelőtt láttam, most eléggé sokkolóan néz ki. Akkor mindennap több mérföldet sétált a cornwalli sziklákon – most lassan, nehézkesen biceg egy botra támaszkodva. – 80 éves koromig nagyon jól tartottam magam, aztán lassan hanyatlani kezdtem – mondja mosolyogva. – Fáj a gerincem. De nézd meg, még mindig vörös a hajam, nem is kell festenem. – Emlékszem, Angliában mindenki írnek hitte másfél évtizeddel ezelőtt.

Fotó: Daily Mail
A katyni erdő 1940-ben.
Fotó: Daily Mail

Megváltozott az öltözködése is. Amikor utoljára találkoztunk, svájci sapkát viselt és vastag szövetkabátot. Most szürke melegítőjében és szürke blúzában úgy néz ki, mint egy ízig-vérig amerikai nyugdíjas. Amikor ezt megjegyzem, azt mondja: valóban, annyi ideje él már itt, hogy amerikainak érzi magát. Szereti az amerikai ételeket, különösen a hamburgert, a karórákat és a filmeket – bár tévét nem néz –, és szeret választott hazájának nyelvén beszélni. Angolul gondolkodik és álmodik. Ugyanakkor megvetést érez Oroszországgal és minden orosz dologgal szemben.

– Megszöktem Oroszországból, mert valahogy mindig két kormánya volt – mondja ironikusan. – Egy igazi és egy, amely mögötte állt. Ott van a hivatalos kormányzat, mögötte pedig a titkosrendőrség, amelyet Lenin alapított, a többiek pedig továbbvitték. Most pedig Oroszország kormányfője egy korábbi kém: Vlagyimir Putyin. 30 éve amerikai állampolgár vagyok, a lányom itt született, de az orosz hatóságok ezt még mindig nem fogták fel. Még mindig úgy szeretnének rám gondolni, mint egy oroszra. Én viszont utálom őket! Utálom az orosz nyelvet. Nem is vagyok orosz. Igazából grúz vagyok.

Szvetlana 1926-ban született, akkor, amikor apja már teljhatalmat szerzett Oroszországban. Szívesen állította be úgy magát, mint a tökéletes bolsevik család hőn szeretett feje. A propagandafotókon vagy térdén lovagoltatja, vagy átöleli lányát. Az igazság azonban teljesen más volt. Szvetlana neveltetése minden volt, csak idilli nem. Az apja félelemmel és gyanakvással teli légkört hozott létre a Kremlben, ami az egész orosz birodalomban érződött: gyanakvást és félelmet éreztek fivérek a nővéreik iránt, apák a lányaik iránt, férjek a feleségeik iránt. Amikor Szvetlana hatéves volt, az anyja, Sztálin második felesége lelőtte magát. Ezután a kislányt egy kedves dajka nevelte. De végül megszökött. A Sztálin gyerekek közül ő volt az egyetlen, aki külföldre ment.

Jakob, Szvetlana bátyja rejtélyes körülmények között halt meg – a nácik hadifoglya volt, és Sztálin visszautasította Hitler azon ajánlatát, hogy kicserélheti egy német generálisra. Másik bátyja, Vaszilij a légierőnél szolgált, ő 42 éves korában halálra itta magát. A szörnyeteg kilenc unokája közül is több tragikus és korai véget ért.

Fotó: Topham
Vonulás, Sztálin-kultusz.
Fotó: Topham

– Igen, nagyon sok tragédia történt a családunkban. Ez őrjítő volt. Rettenetes. 1938-ban két nagybátyámat is letartóztatták, amikor értelmiségiek, politikusok, katonák ezreit ölette meg. Az egyik szeretett nagynénémet is letartóztatták, soha nem tért haza. Vannak olyanok, akiknek létezéséről és eltűnéséről csak sokkal később, a hatvanas években szereztem tudomást. – Ez volt tehát Szvetlana édesapja –mondom, de ő felkiált: – Nem! Nem az én apám volt, hanem Beríja, a titkosszolgálat vezetője. Ő rendelte el ezt a nagy tisztogatást. Beríja rettenetes ember volt. Hogy mondjuk azt az embert angolul, akik levágta Mária királynő fejét? Hóhér! Igen, ez az. Anyám soha nem engedte, hogy Beríja a házunkba jöjjön. Tudta, kicsoda is valójában. De anyám halála után minden megváltozott, és a Kaukázusból Moszkvába került. Úgy tűnt, mintha valami volna a birtokában apámról.

Szóval akkor mi a helyzet a gulágokkal? Az ukrán parasztok millióinak halálra éheztetésével? A váratlan és véres tisztogatásokkal? Nem az apja tette? – Ó igen, apám is – felelte Szvetlana elutasítóan. Végül is nem tehet úgy, mint ha nem tudná: Sztálin 30 éven át tartotta terrorban az országot, és mindeközben több mint 20 millió embert pusztított el. – Egyszer apámnak engedélyt kellett adnia két sógora letartóztatására. Nem szerették Beriját, ezért volt erre szükség. Mindez 1932-ben történt, anyám halála után. Apám megváltozott, nem volt már ugyanaz az ember. Nem tudok semmit megbocsátani. Hogy tudott annyi embert megöletni, köztük a nagybátyámat és nagynénémet? Soha nem fogom megbocsátani neki!

Szvetlanának egyéb oka is van, hogy ne bocsásson meg. 17 évesen szerelmes lett egy nála öt évvel idősebb filmrendező-íróba, Alekszej Kaplerbe. De Sztálin nem fogadta el a fiatalembert, bohém művésznek tartotta. Ráadásul zsidó volt. Tíz évre Szibériába száműzte. Szvetlana úgy érezte: az apja derékba törte az életét.

Fotó: Topham
Munkatábor Szibériában.
Fotó: Topham

Szvetlana tizennégy évvel az apja halála után hagyta el az országot. Első fia, Joseph 1945-ben született, Szvetlana egy moszkvai egyetemistához, Grigorij Morozovhoz ment férjhez. Az apa engedélyezte a házasságot, de 1947-ben elváltak. A lány röviddel ezután egy másik, kudarcra ítélt házasságot kötött Jurij Zsdanov akadémikussal. Lányuk született. Kátyával nem látták egymást a lány 15 éves kora óta. A férje, Jurij főbe lőtte magát egy vadászpuskával, állítólag véletlenül. Egyébként egyedül élt Oroszország keleti részén.

Szvetlana még manapság is kap gyűlölködő leveleket. Elrettentik a Sztálint szidalmazó blogbejegyzések is. Úgy véli, a mostani dokumentumfilm ezt éleszti fel újra. – Ez annyira igazságtalan. Hogyan lehetnék én a felelős az apám bűneiért? Csak annyit szeretnék, hogy békén hagyjanak. Nyugalomban szeretném leélni életem hátralévő részét. Azt hiszem, rászolgáltam.

Szvetlana azt mondta: eddigi könyveiből 1 millió angol font bevételre tett szert. Ezekből harmadik férje építészeti projektjeit támogatta.

Amikor legutóbb találkoztunk, elmesélte: szeretne belépni az egyik apácarendbe. De lelki tanácsadója a Vatikánban meghalt, és már nem tud segíteni neki. Szvetlana manapság ritkán jár templomba. Leginkább a környéken sétál baseballkalapot viselő gondozójával, aki ismeri a múltját, de elég udvarias ahhoz, hogy soha nem hozza szóba. Talán eljött az az idő, amikor Szvetlanának már nem kell menekülnie.

Fordította: Nyemcsok Éva

Olvasóink írták

 • 17. Mathiasking 2010. május 06. 11:09
  „12. hozzászólás gondolkodo 2010.05.03. 07:41

  Errare humanum est. (Tévedni emberi dolog.)

  Lenint idézni balgaság, mert az eszme amit képviselt ugyan olyan diktatórikus, mint a fasizmus. Nem csak Lenin tévedett, hanem mindenki aki az általa hirdetett eszmét hitte, hogy megvalósítható. Talán egy kis önvizsgálat nem ártana számodra. Tedd fel a nagy kérdést: Quid brevi fortes iaculamur aevo multa? (Rövid életünk során miért törekszünk oly sokra?)
  Amennyiben tisztában lennél némi történelmi háttérrel, akkor tudnád, hogy a Szovjetuniót és létrejöttét a német nagytőke támogatta nem kevés pénzzel, hogy a lépjen ki a háborúból Oroszország és ne 2 fronton kelljen harcolnia. A probléma ott kezdődött, hogy megjött az étvágy evés közben a szovjeteknek. A kommunista eszmékről pedig annyit: szememben minden kommunista (szoci utód) a magyar ellenes tette alapján ítélem meg. Ez pedig nagy bűn a szememben. Saját nemzete ellen fordul, hogy maga életben maradjon. A kommunista az egy olyan állatfaj, aki az anyját is feladja egy kis előnyért.
  Verba volant, scripta manent. (A szó elszáll, az írás megmarad. )

  Vox populi, vox Dei. 2/3! Ne feledd!”
 • 16. némakacsa 2010. május 04. 12:17
  „14. szilléri, okos, érzékeny, humánus összegzés.”
 • 15. floridaimagyar 2010. május 04. 03:41
  „Rossz helyre szuletett”
 • 14. szilléri 2010. május 03. 23:02
  „Basszus ! Valami nem stimmel ! 1967 -ben ?
  Mi van ?
  Sztálin már 1954 óta ( ha jól emlékszem alulról szagolta a Krem falát )
  Zsidó szerelem , öreg nyanya ? Ez még ámerikában is kiverné ( na nem azt amire gondolsz ) a biztosítékot.

  Bulvár - szenny !!!!!!!!!!!!!! vagy vén kurva !”
 • 13. alex007fl 2010. május 03. 15:14
  „Én pedig Richcountry-ba szeretnék élni. És ezért nem szeretnék elköltözni.”
 • 12. gondolkodo 2010. május 03. 07:41
  „3. hozzászólás Mathiasking 2010.05.02. 11:56
  "kommunizmus illetve jogutódja a szocializmus" - írod.
  Felhívom szives figyelmed, hogy kommunizmus csak az őskorban volt, amit másképp "ősközösségi társadalom"-nak neveznek!
  Úgye, elismered, hogy Lenin hozzáértőnek számít ebben a témában, az Ő szavai: "A szocializmus a kommunizmus előszobája!" - tehát jogutoda nem, legfeljebb jogelődje lehetne!
  Azért, hogy tiszta legyen a kép:
  - szocializmus: mindenki lépessége szerint dolgozik és MUNKÁJA alapján részesül a termelt javakból,
  - kommunizmus: mindenki képessége szerint dolgozik és SZÜKSÉGLETE szerint részesül a termelt javakból. (Kiemelés tőlem)
  "Remélem a magyarok nem felejtenek és tesznek ellene, hogy ne legyen hatalom közelében a leszármazottja sem." - szavaid szerint. A magyaroknak nem kell semmit sem tenni ellene, mivel Sztálin lányáról szól a cikk és az Ő leszármazottja soha, semilyen módon nem akart résztvenni a magyar politikai életben!
  Idézem Neked Márai Sándort: "Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek."
  A többi hozzászóló iránti tisztelet, ha a cikkhez fűzött gondolatok a tényeken alapulnak!”
 • 11. apátfalvifaszagyerek 2010. május 02. 23:50
  „Sztálin egy állat volt. Aki őt vagy Hitlert akarja rehabilitálni ...<moderálva>”
 • 10. Conquer 2010. május 02. 19:13
  „Hun vannak a kommentjeim? Adjátok vissza, semmit olyat nem írtam, amit moderálni kellene...”
 • 9. franzvon 2010. május 02. 17:24
  „Szvetlana Joszipova Dzsugasvili”
 • 8. franzvon 2010. május 02. 16:37
  „Viszont a Sztalin egy mozgalmi fedőnév, és nem keresztnév.Joszip Viszarjonovics Dzsugasvili , vagyis Dzsugasvili József nevű fiáról van szó.Mellesleg grúzok, nem oroszok.
  A lány tehát nem lehet Sztalina.”
 • 7. Conquer 2010. május 02. 15:09
  „Allilujevákról annyit, hogy Földi Pál azt írja róluk:"...az írmagjukig kiírtatta őket, azokat, akik olyan nagy szeretettel fogadták". Egyes történészek szerint Nagyezsda nem öngyilkos lett, hanem Sztálin végzett vele egy vita hevében. Ezt támasztja alá, hogy Berija, aki az egész eltussolását intézte, miért rendelkezett Jezsov után a CSEKA-ban olyan nagy hatalommal. Tény és való, hogy három gyermeke közül Szvetlánát szerette a legjobban Sztálin. Allilujevéket egyébként Sztálin azért utálta, mert grúzok voltak és emlékeztették a nagyorosz nacionalistát arra, hogy tulajdonképpen ő is grúz.

  A másik. Jurij Zsdanov. Jurij annak a Zsdanovnak volt a fia, akit az oroszok kultúrpápának hívtak, ő volt a kultúra kérdésében élet és halál ura. A két osztályt végzett, írni-olvasni alig tudó, mértéktelen alkoholizmusban és tüdőbajban szenvedő Zsdanov vette rá Sztálint, hogy adja a fiához Szvetlana lányát. Zsdanov végül 1948-ban halt meg "szívelégtelenségben" (erről lehet elképzelésünk, hogy mit is jelenthet valójában...)”
 • 6. meska 2010. május 02. 14:23
  „Bocsánat az előbbiért, most megint látom az egyest ...”
 • 5. meska 2010. május 02. 14:20
  „Bátorkodom ismét jelezni, hogy a hölgy az anyai nevét használva Szvetlána Allilujevának hívja/hívatja magát. /egyébként hová tűnt Conquer 1. kommentje? Elfújta a kommunizmus egyik utolsó lehellete? ;)”
 • 4. KolompárRómeó 2010. május 02. 13:57
  „Valóban nagyon titkos, hogy hol van, ha már a DM is megírja.”
 • 3. Mathiasking 2010. május 02. 11:56
  „Végre felismerték az emberek a kommunizmus illetve jogutódja a szocializmus kártékonyságát. Remélem a magyarok nem felejtenek és tesznek ellene, hogy ne legyen hatalom közelében a leszármazottja sem.”
 • 2. meska 2010. május 02. 10:45
  „Még helyesebben: nem használja ezt a nevet, és anyja nevén, Allilujevának hívatja magát az édesanyja, Nagyezsda Allilujeva után. Az Allilujev-családra legalább lehet emberi mértékkel emlékezni....”
 • 1. Conquer 2010. május 02. 08:34
  „Egypár kiegészítés a cikkhez, ami meglepően jól sikerült.

  A hölgyet helyesen Szvetlana Sztalina-nak hívják, mivel nőként az apai vezetéknevet viszi tovább egy a toldattal a végén.

  A laptopon található képek egy ideje már feloldásra kerültek a titkosítás alól, azok egy része a neten is fellelhető.

  Az áldozatokat 20 millió körülire becsülni enyhe relativizálás. Akkor nézzük a tényeket 1917-től

  1921-ben volt egy éhínség kb. 3millió halottal+ a forradalom és a vörös csatározások hoztak kb. 1.5milliót
  1927-33 több éhínség és az első nagy tisztogatás: ukrán éhínség 5millió halott+ tisztogatások kb. 2 millió halott

  A német táborokban elhunyt kb. 2.5millió szovjet hadifogoly (a németek nem adtak nekik enni, mert a Szovjetúnió nem írta alá a genfi egyezményt, így nem számítottak hadifogolynak). 1937-38-ban a tisztogatásokban 3.5millió embert végeztek ki.

  A harcokban további 3.5 millió szovjet katona esett el.
  1949-ig kb. 3.5 millió embert végeztek ki vagy éheztettek halálra (1946-ban volt a második ukrán éhinség)
  A Gulag-on elpusztultak kb. 10millióan (és ez még óvatos becslés)

  Ez összesen: 34.5 millió ember, ami nem egészen 20 millió. És akkor még nem vettük az egyéb országokat, ahol hasonló arányszámokat láthatunk (Észak-Korea, Kína, Kambodzsa, Vietnám).

  Az is említésre kerülhetne, hogy ha Sztálin nem hal meg 1953-ban, akkor olyan második holokausztot rendezett volna, hogy a Hitler féle az ahhoz képest gyenge bemutatónak minősült volna. Sztálin gyűlölte a zsidókat, mert egyrészt nem az általa krími tatároktól megtisztított Krímet választották (és hozták neki a sok pénzt), hanem Izraelt, másrészt meg a környezetében levő zsidókat (azokból mindig volt bőven, mert a kommunizmust ugye a zsidók csinálták).

  És végül álljon itt Szolzsenyicin nagyszerű idézete, amiben minden benne van:
  "A kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra- és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem-kommunista ember számára. A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret. A kommunista eltorzult lélek! Egészséges szellemű európai ember nem lehet kommunista! Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy kommunista szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt a mozgalom érdeke vagy az elvtársak szermélyes boldogulása így kívánja." Ez érvényes a mai verziójukra, a magukat balliberálisnak mondó, túlnyomórészt zsidó "értelmiségiekre".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Május 1.: Bezzeg a kapitalisták nem ünneplik!

Tényleg „komonista" ünnep május 1-je? Valóban kamu a 8 óra munka? És mi köze az egészhez a katolikus egyháznak? Áltudományos írásunkban mindenre igyekszünk választ adni. Tovább olvasom