Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Metán nélküli óriásbolygó tartja lázban a tudósokat

Csaknem teljesen híján van a metánnak annak a Naprendszeren kívüli bolygónak a légköre, amelynek léte megingatta a tudósokat abban az elgondolásban, miszerint a gáz alapvető a hasonló égitestek számára.
A Naprendszerben keringő gázóriások - a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz - mind bővelkednek metánban. A NASA Spitzer űrteleszkópjával a GJ 436b jelű exobolygót megfigyelve, a tudósok úgy találták, hogy a Földtől egy 33 fényévre lévő csillag körül keringő, Neptunusz-méretű égitest körül szinte nyoma sincs a metánnak - olvasható a Yahoo News oldalán.

"Egy ilyen hőmérsékletű és méretű égitest gazdag kellene, hogy legyen metánban, de hétezerszer kevesebbet találtunk annál, mint amennyit a modellek jeleztek" - fogalmazott a NASA hétfőn kiadott közleményében a University of Central Florida egyik kutatója.

A metán a legegyszerűbb szénhidrogén, négy hidrogén- és egy szénatom alkotja. Könnyedén létrejön hidrogén és szén együttes meglétekor, mint ahogy ez a Naprendszer gázóriásainak légkörében is kialakult.

A kutatók a GJ 436b esetében a várt metán helyett nagy mennyiségben találtak karbon-monoxidot, ez még inkább összezavarta őket.

Több magyarázat is létezhet arra, hogy mi történik a távoli égitest légkörében. Elképzelhető, hogy ultraibolya-sugárzás bontja részeire a metánt, etilénné vagy más polimerré. Nem zárható ki, hogy az erős szél hoz magával mélyebbről szén-monoxidot, átvéve ezzel a metán helyét. A bolygó átlaghőmérséklete 527 Celsius-fok.

Olvasóink írták

 • 11. öregvegyész 2010. szeptember 25. 13:59
  „Ugy tudom ,hogy a hidrogén a leggyakoribb a szén meg a negyedik leggyakoribb atom a világegyetemben, addigi tudásunk szerint.Mindkettő atomi állapotukban rendkivül reaktiv, Másrészt a metán izoelektronos a neonnal,tehát igen stabil vegyület. Sok minden elképzelhető, hogy a metánnal mi történik. Azt nehezen hiszem,hogy könnyen polimerizálna,vagy vissza alakuljon szén polimerré. Azt hiszem először ezek meglétét kellene bizonyítani,még mielőtt meglétükről beszélnének.”
 • 10. történész 2010. szeptember 22. 18:58
  „A király már indul oda is meghirdetni a családi adót,a 40 év utáni mars lakói nyugdíjat..meg a többi hazugságait..”
 • 9. joy 2010. szeptember 22. 08:40
  „Jé, már ott is lopják a földgázt?”
 • 8. Zs 2010. szeptember 21. 15:24
  „:DD karbon-monoxid LOL”
 • 7. KolompárRómeó 2010. szeptember 21. 07:11
  „"a várt metán helyett nagy mennyiségben találtak karbon-monoxidot, ez még inkább összezavarta őket"

  Az zavarta meg őket, hogy ők szén-monoxidot kerestek, nem pedig karbon-monoxidot.

  Nem várható el az újságírótól, hogy mindenhez értsen, de ha valamiről ír, akkor legalább alap szinten nézzen má´ utána, hogy mit hogy hívnak magyarul.”
 • 6. Celtis 2010. szeptember 21. 00:25
  „Egyébként meg köztudott, hogy a vogon űrhajók azt a bolygót használták töltőállomásnak félúton az anyabolygójuk és a Föld között sok éven át, amíg ki nem fogyott a metán. Mi ebben a meglepő?”
 • 5. cumania 2010. szeptember 20. 23:01
  „Ja eléldegélnek belőle... :)”
 • 4. mileszmost 2010. szeptember 20. 21:45
  „Az egész tudomány nem szól másról, mint hogy időről időre rájövünk, ezt sem jól gondoltuk eddig, tévedtünk...:) Nincs ezzel semmi baj!”
 • 3. Jericho 2010. szeptember 20. 20:58
  „Átlaghőmérséklet: 527 Celsius-fok. Na, oda se megyek...”
 • 2. tarkan 2010. szeptember 20. 20:58
  „Nem igazán értem ennek a gyakorlati jelentőségét,de biztos velem van a gond::))”
 • 1. achilleus 2010. szeptember 20. 20:05
  „Jupiter:
  ~86% hidrogén
  ~14% hélium
  0,1% metán

  Szaturnusz:
  >93% hidrogén
  >5% hélium
  0,2% metán

  Hát ez nem az a bővelkedés. A másik kettő légköre (mert valószínűleg erről van szó) kb. 2% metán tartalmaz.
  Nem ártana legalább pár szóval megírogatni, hogy mégis mennyi az az annyi. A négy naprendszerre vajon mennyit jelezhettek a modellek, ugyanis a 2 külső és a 2 belső között 10x-es a különbség metánilag.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan akarták átírni a nácik a Bibliát?

A kereszténység és a Biblia megtisztítása a zsidó befolyástól végső soron a reformáció… Tovább olvasom