Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Miért születik több fiú?

A temetőben járva feltűnik, hogy a férfiakhoz képest sokkal több idős nő látogatja a nála korábban született, viszont hamarabb elhunyt párja sírját.
A magyarázat viszonylag egyszerű: az "aktívabb" férfiak korábban halnak meg, mint feleségük, amit a természet ösztönösen fiútöbblettel igyekszik kiegyenlíteni. A valóság azonban ennél jóval összetettebb.

Az már régóta ismert, hogy világszerte közel két százalékkal több fiúcska születik, mint kislány. De nem mindig és nem mindenütt ilyen arányban. Amikor két évtizede megszűnt az NDK és egyesült a két Németország, 1991-ben a keleti tartományokban hirtelen lecsökkent a fiúszületések száma, és megváltozott a férfi/nő arány. Az okot az anyákat ért fokozott stresszben találták meg.

A Berkeley Egyetemen kutató Ralph Catalano és Tim Bruckner hasonló következtetésre jutottak: ők a természeti csapások után született fiúk számának apadását regisztrálták felméréseik során. 1976-ban Olaszországban súlyos katasztrófához vezetett, amikor az Icmes vállalat sevesói üzeméből nagymennyiségű dioxin került a környezetbe. Devra Davis, az amerikai Carnegie Mellon Egyetem toxikológusa a tragédiát követően hét éven át vizsgálta az érintetteket, majd a Journal Enviromental Health folyóiratban közzétette az eredményt: kétszeresére nőtt közösségükben a lányszülések száma.

A kirívó rendellenességek is hozzájárultak ahhoz, hogy a neves tudományos folyóirat, a Nature felhívására kutatás kezdődjön a fiú/lány születési arány okának és esetleges befolyásolásának a vizsgálatára. Ennek keretében Kristen Navara, az amerikai Georgiai Egyetem (Athens) biológusa 1997-2006 között 202 országból gyűjtött be és dolgozott fel adatokat. Megállapította, hogy a nőnemű élve született csecsemők aránya világátlagban 48,6 százalék, ám ezen belül Afrikában 49,3. Az is egyértelművé vált, hogy a fiúk aránya a fejlett országokban is a születési hely földrajzi szélességével arányosan nő. Azaz a zordabb éghajlat több, a nőket védelmezni képes férfit igényel. (Hazánkat nagyjából a 49. északi szélességi fok metszi.)

Miért születik több fiú?
Miért születik több fiú?

Angelo Cagnacci, a modenai szülészeti klinika professzora kutatásai szerint azonban az évszak is befolyásolja a férfi/nő arányt. A Human Reproduction folyóiratban közzétett tanulmánya alapján ősszel több fiú, tavasszal meg több lány fogan. Alexander Lerchl, a brémai Jacobs Egyetem szaporodás-biológusa úgy véli, ennek oka lehet, hogy az apák spermájában a téli viszontagságokra készülve megnő, tavasszal meg ellenkezőleg, visszaesik a petesejtet megtermékenyítő Y-kromoszómák száma. A nők ugyanis mindig XX, a férfiak pedig XY ivari kromoszómával rendelkeznek. A lányka magzatok XX-ként, a fiúk XY-ként fogannak meg.

Cagnacci professzor 10 000 szülésnél elemezte az anyák alkatát is. Azt találta, hogy kistermetű, karcsú, 54 kilogrammnál könnyebb anyáknál megfordult a fiú/lány arány, 100 lánykával szemben csak 98 fiú született. Azaz a gyengébb felépítésű, törékenyebb anyák a szaporítási képességet kevésbé "továbbadó" lányokat szültek. Az erőteljesebb alkatú anyák esetén viszont a fiúk száma 110-re emelkedett.

A londoni University College antropológusa, Ruth Mace Etiópiában a nagyon sanyarú körülmények között élő anyák utódait vizsgálta, és ugyancsak azt állapította meg, hogy a lefogyott, társadalmilag is alávetett anyák a szokványos fiú/lány aránynál kevesebb fiút szültek, még az afrikai átlagnál is kevesebbet.

Sok szakember, köztük a kenti Sarah Johns szociológus a szülők társadalmi, gazdasági és egészségügyi helyzetét elemezve jutott arra a statisztikákkal is igazolt következtetésre, hogy az egészséges, jómódú, hosszú és nyugodt életre számító anyák és az egészségesen élő, férfias, erőteljes alkatú apák házasságából érzékelhetően több fiú születik, mint lány.

A német kutatók körében mindazonáltal sokat emlegetnek egy kirívó ellenpéldát. Wolfgang Klement korábbi gazdasági- és munkaügyi miniszter feleségének ugyanis öt gyermeke született - és valamennyi lány. Márpedig ők mindenben megfelelnek a többfiús "szabályoknak".

Klement tréfásan azzal magyarázza a bőséges lányáldást, hogy "csak a jóérzésű, érzékeny lelkű férfiak nemzenek lányokat".

Olvasóink írták

 • 14. keiner 2010. január 23. 07:28
  „Egész egyszerrü a dolog. A természet így pótolja azt, hogy a fiúk/férfiak gyorsobban és elöbb halnak meg.
  Végeredménybe, a férfiak a gyengébb, veszélyesebbet nem.”
 • 13. 19701230 2010. január 22. 22:00
  „3 fiam van, és egy lányom :)”
 • 12. Zs 2010. január 22. 21:20
  „feladom... :(”
 • 11. Zs 2010. január 22. 21:18
  „hát ez meg X X
  elfuserálja nekem X
  a speciális X
  formázásomat”
 • 10. Zs 2010. január 22. 21:16
  „X X
  X
  X

  personának soxeretettel 4 X-ből egy Y :)))”
 • 9. Szücsiii 2010. január 22. 20:56
  „Hidegen: A nő stressz helyzetben savasabb testnedvekkel rendelkezik. Ezt a fiú kromoszómájú hímivrsejtek nehezebben élik túl, mint a női kromoszómájúak. Így függ a leendő gyermek neme az anyukajelölttől is.”
 • 8. persona 2010. január 22. 19:47
  „6. akkor kin múlik? próbálj 4 X kromoszómából egy Y-t csinálni :D”
 • 7. flexsnake 2010. január 22. 12:34
  „Egyszer már írtam hogy alakítható a nem az első időben még.”
 • 6. Hidegen 2010. január 21. 17:42
  „Na most ebben a legnagyobb vicc, hogy a nőknek stressz ide vagy oda ehhez semmi köze. Az angol "tudósok" (pffff...) annyit talán azért tudhatnának hogy a gyermek neme az APÁN MÚLIK!!!”
 • 5. Nornora 2010. január 21. 17:05
  „Nekem 4-en voltunk/vagyunk lányok testvérek, nekem 2 lányom, húgomnak egy lánya, nővéremnek 2 lánya, 2 fia van. Szóval abszolút nőuralom van, ellentétben a statisztikákkal. :D”
 • 4. Dorci79 2010. január 21. 16:35
  „Nekem is kisfiam született,viszont két barátnőmnek kislánya. :-)”
 • 3. kiokushyn 2010. január 21. 13:03
  „A nők genetikailag sokkal túlélőbb tipusok”
 • 2. Celtis 2010. január 21. 12:56
  „Miért ne?”
 • 1. seawasp 2010. január 21. 11:03
  „Én ezt nem így tudom, de arra lehetek büszke, a közeli ismerőseimnél mindig egy fiú, és egy lány lett! Apósom 4 lánynak szegte be a fülét, és azoknak a lányoknak, egy fiú, egy lány lett!
  Nincs technikai titok, csak a hőmérő kell! Az ébredési hőfok! :-D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Haiti, a pokol szigete - sokkoló fotókkal!

Újabb hatalmas, a Richter-skála szerinti 6-os erősségű rengés rázta meg szerdán hajnalban Haitit. A házak is beleremegtek a rengésekbe, az emberek egymást taposva menekültek. Tovább olvasom