Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Mutáns gének vezethetnek el a hosszú élethez

Egyértelmű összefüggés van amerikai kutatók szerint a telomeráz enzim hiperaktív típusának birtoklása és a matuzsálemi kor megérése között.
Az enzim fokozott termelését egy mutáns gén okozza. E génnel rendelkezik számos askenázi zsidó - derült ki az amerikai Albert Einstein Orvosi Főiskola kutatásából. Azért választották ezt a közösséget a vizsgálat tárgyául, mert tagjait szoros rokoni szálak fűzik egymáshoz, így könnyű azonosítani a genetikai különbségeket.

A kutatók 86 igen öreg - átlagéletkoruk 97 év volt -, de jó általános egészségnek örvendő embertől vettek vért. Hasonló vizsgálatnak vetettek alá utódaik közül 175 személyt, illetve egy 93 fős, nem rokon kontrollcsoportot. Az utóbbihoz tartozók szülei átlagos életkort értek meg.

A telomerek viszonylag rövid, szakosodott DNS-darabkák, amelyek mintegy sapkaként védik a kromoszómák végeit. Minden egyes alkalommal, amikor egy sejt osztódik, a telomerek rövidülnek, és közelebb kerül a sejt halála. A telomerek fontosságát csupán a közelmúltban ismerték fel, a három kutató orvosi Nobel-díjban is részesült érte. A szóban forgó telomeráz enzim képes arra, hogy megjavítani a telomereket, így azok mérete nem zsugorodik.

A matuzsálemi askenázi zsidók és utódaik vérének telomerázszintje jelentősen meghaladta a kontrollcsoportét, és telomerjeik is jócskán hosszabbak voltak. A tulajdonság nagymértékben örökletesnek bizonyult - mutattak rá a kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányukban, amelyet a BBC hírportál (www.bbc.co.uk) ismertetett.

Korábbi kutatásukban már kimutatták, hogy a különlegesen magas életkort megélő askenázi családok általában megúszták az öregséggel járó betegségeket, mint amilyenek a szív- és a cukorbetegség. Az akkori vizsgálatban részt vevő "korelnökök" a kontrollcsoporthoz képest alacsonyabb testtömegindexükkel és magasabb jó koleszterin(HDL)-értékükkel tűntek ki.

Yousin Suh, a cikk első szerzője azt a következtetést vonta le eredményeikből, hogy a telomerek hossza és a telomeráz termelését irányító gének változatai együttesen járulnak hozzá a hosszú élethez, valószínűleg azáltal, hogy a szervezetet megvédik az öregkori betegségektől.

A következőkben arra próbálnak fényt deríteni, hogyan tartják szinten ezek a génváltozatok a telomerek hosszát. Ennek az információnak a birtokában ugyanis ki lehetne fejleszteni olyan gyógyszereket, amelyek másolják a matuzsálemek telomerázát.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2009. november 17. 19:46
    „Mondtam is korábban,hogy a telomerek hossza és a telomeráz termelését irányító gének változatai együttesen lesznek felelősek azért,hogy egy bizonyos kor felett az állam majd nem fog tudni nyugdíjat fizetni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

YouTube-sztárok: pénzzel is jár a 15 másodperc hírnév?

A YouTube rengeteg internetsztár szülőhelye, de csak kevesen tudták pénzzé tenni ismertségüket.… Tovább olvasom