Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Ne felejtsék el nézni este az eget, csillaghullás várható, jönnek a Perseidák - fotók

A hétvégén hullanak Szent Lőrinc könnyei, reméljük, nem lesz felhős az ég. Ma este ne felejtsenek el felnézni, hátha látnak hullócsillagot!
A Föld északi féltekéjéről lehet jobban látni a páratlan látványosságot, amelyet a Perseidák (Szent Lőrinc könnyei) nevű meteorraj idéz elő minden évben, amikor bolygónk pályáját keresztezi. A jelenség nagyjából két hétig tart, ennyi idejébe kerül a Földnek, hogy a porfelhőn áthaladjon - a "sűrűjét" augusztus 11-12-én érjük el, tehát ma még érdemes figyelni az eget.
 
A Perseidák meteorraj a Tejút közelében a spanyolországi Proanóból fotózva augusztus 12-én. Fotó: MTI

Amikor a 109P/Swift-Tuttle üstökösből származó meteorraj belép a Föld légkörébe, az üstökös apró porszemcséi összeütköznek a légkör molekuláival. Az ütközés hatalmas ereje felhevíti a porszemcséket, és azok elégnek, ezt érzékeljük lentről hulló csillagként. Meglepően apró darabkákról van szó, a legtöbb kavics vagy akár csak homokszem méretű, néhány grammnál nem nyomnak többet.
 

Az üstökös pályája évről évre változik valamennyit, így a több mint egymillió kilométer hosszú meteorfelhő porából sem ugyanannyi esik minden évben a Föld útjába. Az ég természetes sötétségén a fényszennyezés rengeteget ront,  jó, ha nem a belvárosból nézzük a csillaghullást. Idén a telihold sem ront az élményen, mint tavaly - már csak a felhőket kell elkerülni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fagyott férgek mutatnak a jövőbe: hibernálódott állatok keltek életre - tudományos áttörésben bíznak a kutatók

Egyelőre csak a sci-fi filmekben létezik a hibernálás, de a tudomány folyamatosan fejlődik: nemrég fagyott orsógilisztákat keltettek életre a kutatók. Tovább olvasom