Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

Nem halnak ki a kuvaszok

Nem halnak ki a kuvaszokFotó: Csörgő Krisztina / A kutya
A teljes magyar sajtót bejárta az a hír, hogy tíz éven belül kihalhat az egyik legősibb magyar kutyafajta, a kuvasz. Pischoff Ferenc, a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület elnöke szerint viszont a kuvasz köszöni szépen, jól van. A magyar Agrárminisztérium pedig kiemelten támogatja a kuvasz tenyésztőket.
"Ez egyszerűen csak egy rémhír és csúsztatás", kezdte a V4 Hírügynökségnek Pischoff Ferenc, a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület elnöke.

Fűtótűzként terjedt el a magyar sajtóban a hír, hogy a kihalás szélére sodródott a magyar kutyafajták közül az egyik legrégebbi nyájőrző kutya, a kuvasz. Egyes vélemények szerint Magyarországon 1800 körül alakul a törzskönyvezett kutyák száma. Ami ennél is rosszabb, évente 160–210 között alakul a születések száma, és ha ez így marad, tíz éven belül kihalhat a fajta. - írja a V4NA.
 
Fotó: V4NA
Fotó: V4NA

Pischoff Ferenc szerint viszont nem ez a helyzet.

"Szomorú, hogy ezzel riogatják a kuvaszkedvelőkel és a lakosságot. A magyar kormány kiemelten foglalkozik a magyar kutyafajtákkal. Az igaz, hogy a kuvasz veszélyeztetett helyzetben van, de nem ez a fajta áll a legrosszabbul. A kuvaszok kihalásának hírét terjeszteni hatalmas felelőtlenség, amivel a tenyésztők munkáját becsülik le. Sajnos a rémhírek hamar megmaradnak az emberek fejében. Mindenki nyugodjon meg, 200 év múlva is lesznek kuvaszok közöttünk", mondta Pischoff.

Elmondása szerint Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület az egyetlen kuvasz tenyésztő szervezet, amelyet a magyar állam elismer. Ismertetése szerint több programmal segítik a kuvaszokat, hogy a nekik megfelelő környezetben élhessenek.
 
Fotó: V4NA
Fotó: V4NA


"A Kuvasz Őrprogram keretein belül például a kutyákat kihelyezzük olyan területekre, ahol medve vagy farkastámadások történhetnek. Olyan gazdákhoz, pásztorokhoz, gulyásokhoz kerülnek a kuvaszok, akik szeretnék megvédeni birtokaikat. Nagy István, a magyar agrárminiszter összefogott az Országos Polgárőrséggel, így ők is kuvaszokat foglalkoztatnak", magyarázta az elnök, hozzátéve, hogy az ő kutyája is elvégezte a polgárőrségi képzést.

Pischoff azt is elmondta, hogy idén ősszel rendezik meg Magyarországon az Első Nemzetközi Kuvasz Tenyésztési Konferenciát, amelyre a világ minden pontjáról érkeznek majd előadók. Ennek a fővédnöke pedig maga az agrárminiszter.
 
Fotó: Csörgő Krisztina / A kutya
Fotó: Csörgő Krisztina / A kutya

A magyar Agrárminisztérium is kiemelten foglalkozik a magyar kutyafajták megmentésével.

"A magyar kormány egyértelműen a fajta létszámát akarja növelni. Éppen ezért tavaly bevezették a DNS alapú ellenőrzést, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy tudni lehet, hogy melyik eb fajtiszta kuvasz. Emellett komoly anyagi támogatást is biztosítanak a kutya gazdájának. Az orvosi ellátást és a kiképzést is finanszírozzák. Továbbá a tenyésztőknek kifizetik a kutya árát is", fogalmazott.

Pischoff becslése szerint jelenleg Magyarországon 1800-2000 kuvasz élhet, azonban sok esetben a kutyák nincsenek ellátva származási lappal.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döbbenet: Gigakrátert robbantanak egy aszteroidába a Japánok

Döbbenet: Gigakrátert robbantanak egy aszteroidába a Japánok
Még nem tudni, sikerült-e. Tovább olvasom