Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Nemzeti parkrendszert hoznak létre Kínában

A környezetvédelem Kínában messze elmarad az ázsiai ország gazdasági potenciáljától.
Számos nemzeti parkot hoznak létre 2020-ig Kínában, amelyeket egységes igazgatási rendszerbe vonnak - jelentették be Pekingben.

A szárazföldi, tengeri és óceáni térségekben létrehozott nemzeti parkok az "elsődleges az ökológiai védelem" alapelvét fogják követni, és szem előtt tartják a fenntartható fejlődést.

Az ökológiai rendszert károsító fejlesztéseket és építkezéseket tiltani fogják a nemzeti parkokban, és büntetni fogják az illegális bányászatot, a károsanyag-kibocsátást és a vadorzást is. A tervek szerint a nemzeti parkok központi területein élő embereket fokozatosan áttelepítik.

A nemzeti parkrendszer terve a kísérleti jelleggel tavaly kialakított 10 nemzeti parkon alapul, némely parkot veszélyeztetett fajok védelmére, másokat, mint a Nagy Fal Nemzeti Parkot, a történelmi helyszínek megőrzése céljából hozták létre.

Márciusban bejelentették az óriáspandák számára kialakítandó nemzeti park tervét, amely három kínai tartományon keresztül fog húzódni. A több mint 27 ezer négyzetkilométeres park háromszor akkora lesz, mint az amerikai Yellowstone Nemzeti Park.

A környezetvédelem Kínában messze elmarad az ázsiai ország gazdasági potenciáljától, a több évtizedes őrületes tempójú gazdasági növekedés súlyos környezeti károkkal, víz-, talaj- és levegőszennyezéssel járt. Az év elején a kínai hatóságok meghirdettek egy "ökológiai vörösvonal" stratégiát egyes térségek védelmére. Ezeket a régiókat pontosan 2020 végéig fogják meghatározni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eddig ismeretlen dinoszauruszfaj csontjait találták meg Közép-Csehországban

Eddig ismeretlen dinoszauruszfaj csontjait találták meg Közép-Csehországban
Sehol sem találtak még hasonló dinoszauruszmaradványokat, csak hozzá hasonlót. Tovább olvasom