Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Osama bin Laden fiának vallomása a boldogtalan gyermekkorról

Osama bin Laden fia gyermekkorában luxuskörülmények között élhetett – egy barlangban. Az apja rendre megölte házi kedvenceit, mérgező gázokat tesztelt rajtuk.
Bin Laden fiait öngyilkos merénylővé akarta kiképezni. Legalábbis ezt állítja Osama bin Laden egyik fia, a 20 éves Omar. Egyszer éppen a nagymamájánál aludt, amikor az egyik nagybátyja berontott a szobájába. – Gyere gyorsan! – kiáltotta. – Nézd meg, mit tett az apád! Mindannyiunk életét tönkretette! Omar még nem volt egészen ébren, de rögtön kiment az álom a szeméből, amikor a tévé képernyőjén látta peregni az emlékezetes képeket: a 2001. szeptember 11-i terrortámadást – élőben sugározva. Omar azt mondja: elképesztő érzelmi vihar dúlt a lelkében.

Osama bin Laden negyedik fia gyakran megfordult apja rejtekhelyén Afganisztánban. Mégis azt állítja: fogalma sem volt arról, hogy apja a történelem legnagyobb terrortámadását készíti elő az Egyesült Államok ellen. Azt mondja: csak hónapokkal a szeptember 11-i események után döbbent rá arra, hogy valóban apja áll az iszonyatos események hátterében. – Túlságosan borzalmas volt, hogy szavakkal le tudnám írni – mondja Omar. – Habár nagybátyám kimondta legbelső félelmeit, hogy apám tette mindezt, igazából képtelenek voltunk elhinni, hogy ez valóban így van. Nem tudtuk elhinni, hogy valaki, akit szerettünk, akit ismertünk, ilyen rettenetes katasztrófát képes előidézni. Egyszerűen lehetetlennek tűnt számomra, hogy az apám volt a felelős több ezer ember haláláért Amerikában. Amikor láttam a terrortámadás borzalmas képsorait, úgy gondoltam: túlságosan gigantikus volt, ilyet csak egy szuperhatalom képes megszervezni.

Osama bin Ladent Omar úgy jellemezte: szívtelen férfi volt, aki gyakran veréssel próbálta őt megregulázni. – Nem akartam, hogy mindezért egyedül az én apám legyen felelős. Csak sokkal később, amikor végül is a nyilvánosság előtt is felelősséget vállalt a történtekért, jöttem rá arra: nem lehetnek többé kétségeim. Szembe kell néznem az igazsággal. Azt követően, hogy én magam is láttam apám videonyilatkozatát, amelyben elismerni, hogy ő a felelős a terrortámadásért, szembe kellett néznem a valósággal: hogy apám szervezte meg és készítette elő a szeptember 11-i terrortámadást. Az elmúlt nyolc év alatt rengeteg mindent leírtak erről az emlékezetes napról, de soha eddig még a Laden klán egyik tagja sem beszélt róla. Most azonban Omar és anyja, Najwa – bin Laden első felesége – úgy döntöttek, könyvet írnak Growing Up Bin Laden címmel, leleplezve a világ első számú körözött emberének titkait.

Fotó: Daily Mail
Fotó: Daily Mail

Habár felmerül a kérdés, miért döntöttek így, azt el kell ismerni: nagyon lenyűgöző első kézből olvasni Osama bin Laden családjáról. Omar és anyja verziója egészen más fénybe állítja a szaúdi milliárdost, aki hátat fordítva korábbi fényűző életének, mindent arra tett fel, hogy elpusztítsa az ősellenséget, Amerikát, valamint a Nyugatot. Érdekes végigolvasni, hogyan vált Osama a vallási háború, a Jihad megszállottjává, a terroristák mesterévé. Osama bin Laden nemcsak magánhadseregét, hanem családját is beteges céljai megvalósítására használta fel: öt feleségét és tőlük született fiait is. Utóbbiakat rendszeres verésekkel fegyelmezte, és már egészen kicsi korukban sivatagi túlélőtúrákra vitte magával őket. Megtanította Kalacsnyikovval lőni mindegyik fiát, és már kamasz korukban arra kényszerítette a fiúkat, hogy vegyenek részt az öngyilkos merénylők számára szervezett kiképzéseken.

A könyvből személyes adatok is kiderülnek bin Ladenről. Omar azt is leírta, hogy apja vak a jobb szemére – egy gyerekkori iskolai balesetben sérült meg –, és maláriában szenved. Najwa bin Laden állítja: volt férje nem csak őt, hanem családja minden tagját ellenőrzése alatt tartotta. Tizenegy gyermeküket Szudánban nevelték fel – bin Laden ott volt száműzetésben –, majd később Afganisztánban, Tora Bora kegyetlen hegyei között. Az 51 éves Najwa most Szíriában él második legidősebb fiával és két legkisebb lányával. Nem sokkal a szeptember 11-i terrortámadás előtt menekült el Afganisztánból, és nem tudja, hogy a többi gyermeke, aki ott maradt, egyáltalán él-e még. Habár Najwa nem kritizálja első férjét, azt mondja: amikor eljött Afganisztánból, csak és kizárólag anyai szívére hallgatott. – Egy anya szíve nemcsak akkor fáj, ha saját gyermekeit veszíti el, hanem minden gyermekért – mondja.

Najwa Ghanem csak 15 éves volt, amikor férjhez ment az akkor 17 éves unokatestvéréhez, Osamához. Habár a házasságot előre eltervezte a két család, a fiatal lány és a fiú szerelemmel szerették egymást. Najwa szerint a fiatal Osama kedves volt, komoly, és mindig szeretettel nézett rá, akárhányszor meglátta őt. Habár a muzulmán lány viszonylagos szabadságban élt Szíria Latakia nevű kikötővárosában, a házasság után megváltozott az élete. Jeddah-ba költöztek egy kétszintes házba, ahol mindenkitől elszeparálva teltek napjai, míg fiatal férje befejezte tanulmányait egy kizárólag fiúk számára fenntartott elit iskolában. Az angolul folyékonyan beszélő, fiatal bin Laden feladata volt, hogy tanulmányai befejeztével a családi birodalom, a Saudi Bin Laden Group élére álljon. És attól eltekintve, hogy imádta az új, erős motorral felszerelt autókat, Najwa azt mondja első férjéről: ízlését tekintve az egyszerűség volt rá jellemző. Szeretett enni, szeretett vezetni és szeretette a hosszú sétákat a sivatagban.

Fotó: Daily Mail
Fotó: Daily Mail

A pár első gyermeke, egy fiú 1976-ban született, majd másodszor is fiuk lett. Elveszve a háztartással járó teendőkben és a két tipegő ellátásában, hasában a harmadik gyermekkel a tinédzser anya észre sem vette, hogy férje időközben nagyon megváltozott. Még akkor sem gyanított semmit, amikor 1979-ben férje két hétre az Egyesült Államokba ment. – A férjem dolgai nem tartoztak rám. Nem voltak kérdéseim – mondja Najwa. Arról sem tudott, hogy az akkor 22 éves bin Laden egy találkozón vett részt a palesztin szélsőséges Abdullah Azzammal, akit később gyakran emlegetett első és legfontosabb ideológiai mentorának. Ő vezette be bin
Ladent sok más fiatallal együtt a Jihad ügyébe. Ugyanennek az évnek a végén a Szovjetunió megszállta Afganisztánt, és bin Laden sürgető üzenetet kapott, hogy támogassa az afgán harcosokat, valamint, hogy maga is fogjon fegyvert.

A következő évtized azzal telt, hogy bin Laden Afganisztánban harcolt. Ugyanakkor Najwának el kellett fogadnia férje döntését, hogy egy második feleséget is hoz a házhoz. 1991-ben bin Ladennek és gyarapodó családjának menekülnie kellett Szaúd-Arábiából azt követően, hogy nyíltan szembeszálltak a királyi családdal, mert beengedték az országban az amerikai hadsereget. Bin Ladenékat száműzték. Két feleségével és gyermekeivel először Szudánban élt, ahol bin Laden legkedvesebb elfoglaltsága a napraforgó-termesztés volt. Nagyon nagy területen voltak napraforgó-ültetvényei. S miközben Najwa semmit sem sejtett, férje már elkezdte kiépíteni hatalmas terroristaképző szervezetét és terrorhálózatát, az Al-Kaidát, ami arabul alapot jelent.

Ekkoriban Osama gyakran vitte családját sivatagi túlélő túrára. Mindig ugyan az volt a forgatókönyv: fiaival és két feleségével kocsiba ültek, egy elhagyatott helyen, mélyen a sivatagban Osama megállt, és csak kenyeret meg vizet vittek magukkal. Nem foglalkozott azzal sem, hogy legkisebb gyermekei még karonülők voltak. Ezeken a sivatagi túrákon ők is a barlangok koszos földjén aludtak a hidegben. A fiúkat sorba állította, akkora lyukat kellett ásniuk, hogy egy ember beleférjen. Később abban töltötték az éjszakát.

Fotó: Daily Mail
Fotó: Daily Mail

Osamát megszállottsága végül Afganisztánba, Tora Borában vitte. Barlangokban éltek, két felesége itt nevelte a gyermekeket, muszlim harcosokkal körülvéve. Bin Laden brutális és szigorú apa volt. A gyerekeknek nem voltak játékai sem. Rendszeresen megverte a fiait. Az asztmás Omarnak megtiltotta, hogy inhalátort használjon. – Apám egyike volt a leggazdagabb családok sarjainak Szaúd-Arábiában. Jó létben élt, és miközben unokatestvéreim a legjobb iskolákban tanultak, vagy otthon pihenéssel töltötték az időt, én Afganisztánban, egy barlangban éltem afgán katonák kiabálása, lövöldözése közepette – mondta Omar. – Éjszakánként sokszor felvert bennünket az álmunkból, mezítláb rohantunk a sziklákon. Senki sem ismeri úgy a hegyeket, mint apám.

Bin Laden fia azt is elmondta: rémisztő volt számára apja megszállottsága és a szent háborúba vetett hite. Mérhetetlenül megdöbbent, amikor szemtanúja volt annak, hogy apja és annak katonái ideggázzal kísérleteznek állatokon. – Volt néhány érzéketlen katona, akik még élvezték is, hogy állatokat látnak szenvedni. Miközben a barlangban ültünk, boldogan mesélték el rémtetteiket – mondta Omar, aki állítja: semmi közös nincs benne és az apjában.

Habár Omar is magtanult a fegyverrel bánni, iszonyattal töltötte el apja egyre növekvő őrülete. Bin Laden robbantotta fel az amerikai nagykövetséget Tanzaniában és Kenyában 1988-ban. Több mint 200 ember halt meg. Nem sokkal később kirakott a barlang falára egy papírt. – Fiaim, ide írja fel a nevét az, aki öngyilkos merénylőnek jelentkezik. Annak a neve itt kell, hogy szerepeljen, aki úgy gondolja, hogy az életét áldozná az iszlámért – mondta Osama bin Laden a fiainak. – Ránk nézett azzal az engesztelhetetlen tekintetével. Volt hatalma ahhoz, hogy bármiről meggyőzze a fiatal férfiakat – mondta Omar. – De nekem kétségeim voltak.

Mindez 2001 áprilisában történt. Omar nem írta fel a nevét a papírra. Nem sokkal később Omar anyjával és néhány testvérével elhagyta Afganisztánt. – A szívem apró darabokra tört, mert nem jöhetett velem az összes gyermekem. Osama nem engedte el őket. De végül sikerült megmentenem a gyermekeim közül Omart, az akkor 23 éves Abdul Rahmant, a négyéves Rukhaiyát és a kétéves Nourt. Omar azóta a nap óta nem lépett kapcsolatba Afganisztánban maradt apjával, testvéreivel, családtagjaival. Nem tudja, hogy fiútestvérei életben vannak-e még.

– Tudom, hogy azóta a nap óta, hogy az oroszok megszállták Afganisztánt, apám nagyon sok embert megölt. Néha elgondolkodom azon, hogy a gyilkolás örömet vagy fájdalmat okoz neki? Nem vagyok olyan, mint ő, nem hasonlítok apámra. Apám a háborúért imádkozik, én a békéért. Külön utakat járunk, és mindketten azt gondoljuk: amit teszünk, az a helyes. Apám a saját útját választotta, én pedig egy másikat – az enyémet.

Olvasóink írták

 • 15. Warner 2011. május 06. 16:21
  „"Elhunyt Osama bin Laden, arab színész" http://www.brookskiado.hu/content/elhunyt-osama-bin-laden-arab-szinesz

  Ennyit erről. :D”
 • 14. flexsnake 2009. november 05. 19:43
  „11. meg lennél lepődve mennyire gyűlölik a terroristát saját hazájában. Csak ott nem szabad beszélni. Menekülnek onnan az emberek.”
 • 13. briangenius 2009. november 04. 16:56
  „A GONOSZ ELNYERI VÉSŐ BÜNTETÉSÉT.”
 • 12. Mignon 2009. november 04. 15:57
  „Elkepzelhetö, hogy nemcsak kettö, de akar 4-5 Omar nevü fia is van.
  Hiszen összesen, eddigi 5 felesegetöl 24 (!) gyereke van!”
 • 11. nyemcsok 2009. november 03. 19:51
  „Ez a cikk egyébként azért érdekes, mert korábban szintén fordítottam egyet, ami szintén Omar vallomása volt, és annak a cikknek az volt a címe, hogy Az én békeszerető apám... Teljesen ellentétes a mostani cikkel. Akinek van kedve, nézze meg azt is: http://www.delmagyar.hu/vilagvevo/omar_bin_laden_az_en_bekeszereto_apam/2050929/

  Nem gondolnám, hogy két Omar nevű fia van...”
 • 10. Celtis 2009. november 03. 09:20
  „A személyes véleményem, hogy Omar soha nem létezett, vagy semmi köze Osama Bin Ladenhez. Az amerikai propagandagépezet egy újabb "gyöngyszeme", amivel a demokráciaexportjukat (értsd: más országok megszállását) próbálják igazolni.

  Egy igazi afganisztáni fiatal számára gyerekkorától kezdve nagyon is nyilvánvaló, hogy mi mindent "köszönhetnek" Amerikának. Sokuknak nem egy őse halt meg a Demokrácia Hazájának valamelyik háborújában.”
 • 9. Bénadoki 2009. november 03. 09:19
  „Csoda,hogy még élnek.”
 • 8. Celtis 2009. november 03. 09:15
  „Az semmi! Mi egy cipősdobozban éltünk az autópályán, ahol egyfolytában áthajtottak rajtunk a kamionok. Naponta 35 órát dolgoztattak egy bányában, és még mi fizettünk érte, vacsorára arzént kaptunk és apánk minden nap ötször főbelőtt minket. ...Hogy ezek a mai fiatalok sosem hisznek nekünk...”
 • 7. Mignon 2009. november 03. 01:48
  „Hogy öszinte legyek, ez az Oszama gyerek nem panaszkodhat!
  Nekem, tenyleg mostoha gyerekkorom volt:

  Apam alkoholoista, anyam kurtizan volt.
  A batyam felakasztotta magat, a növerem a Tiszaba ugrott.
  Öcsem merget ivott.
  Nagybatyam a feleseget folytotta meg.

  De, harmonikusan eltünk.”
 • 6. Mignon 2009. november 03. 01:37
  „Ez semmi.

  Eppen most irom emlekirataimat.
  Igy kezdödik:

  "Büdös kölök! Emlitette anyuskam.
  Hat, az apuci nem mar megint bombazza aztat az Amerkat?!
  Elsirtam magam.
  Kerdeztem joanyamtol:
  -Anyu! Hol a biciklim?
  Mire ö:
  -Az, amit tegnap loptal?"

  Sanyaru gyermekkorom rövid kiterese voltl.

  Folyt. köv.”
 • 5. xcbcr 2009. november 02. 22:10
  „oppáizé Reader´s Digest”
 • 4. xcbcr 2009. november 02. 22:09
  „:) Olyan Reader Digest utánérzés. Mondjuk szerintem a 99%-a nem igaz.”
 • 3. Logaritmus 2009. november 02. 20:01
  „Nem semmi, jó cikk. Valamit nem értek: amikor öngyilkosokat képeznek ki, és meglátogatja őket Bin Laden a családjával, a "kamikaze" tagoknak nem jut eszébe, hogy csak piti eszköznek használják fel őket és Bin Laden soha nem robbantaná fel magát értük? Az európai diktatúrák is rendesen fanatizálni, hülyíteni képesek az embereket de ez brutális.”
 • 2. flexsnake 2009. november 02. 19:35
  „ez elég meredek.”
 • 1. 19701230 2009. november 02. 19:15
  „köszönjuk!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyilkolhat is a babona

Bár már nem élünk a középkorban, számos babona, hiedelem szövi át mindennapjainkat. Tovább olvasom