Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Pánik: halálos ellenség

Az eddigi értesülések szerint húsz ember meghalt, és több mint háromszázan megsérültek a németországi Duisburgban, amikor pánik tört ki a technozene híveinek immár hagyományos Love Parade rendezvényén.
Négy évvel ezelőtt Budapesten az augusztus 20-i ünnepségen a Duna-part változott katasztrófahelyszínné. Pánik okozta tömeges szerencsétlenség szinte minden évben történik, de a legtöbb koncerten, vallási és sportrendezvényeken fordul elő. Megelőzhető a tragédia? – erre kerestük a választ.

„Nem szívesen lettem volna azok helyében, akik az alagútban kerestek menedéket, hiszen a vihar elől menekülők összetalálkoztak azzal a tömeggel, amelyik még a rakpartra igyekezett. Rengetegen szorultak az alagútba. A megrémült emberek sikoltozva rohangáltak, gyerekek keresték szüleiket. A falhoz préselődve vészeltem át az égi csapást" – mesélte 2006-ban lapunknak egy akkoriban bírósági írnokként dolgozó férfi. A négy évvel ezelőtti, közel 300 sérültet és több halottat is követelő augusztus 20-i vihar a Lánchíd budai hídfőjénél érte.

Eluralkodik a „mitudat"

A pesti oldalon sem voltak biztonságban az államalapítás ünnepe alkalmából rendezett tűzijátékra érkezők: az emberek égő petárdadarabok elől menekültek. Két fiatal nő akkoriban felidézte: „A metróban rohangáló emberek szidták egymás rokonait, mindenki üvöltözött, kitört a pánik. Egy férfi feje vérzett, egy nőnek pedig az arca volt véres." Ilyen és ehhez hasonló jeleneteket általában csak a katasztrófafilmekben lehet látni. Amikor édesanyák nagyméretű trambulin alá bújt vadidegen embereknek nyújtják oda gyermekeiket, és azt kiabálják, csak a gyerekemet mentsék meg, az már nem vall józan ítélőképességre. Pedig ha a tömeghisztéria egyszer kirobban, akkor elég nehéz véget vetni neki. A múlt században praktizáló Gustave Le Bon A tömegek lélektana című írásában is ezt bizonygatja. A tanulmányban megfogalmazott gondolatok azóta is helytállók: a tömegben az „éntudat" helyett eluralkodik a „mitudat".

A duisburgi Love Parade rendezvényen az alagútban tartózkodó ezrek pánikba estek, és menekülni igyekeztek. Fotó: MTI
A duisburgi Love Parade rendezvényen az alagútban tartózkodó
ezrek pánikba estek, és menekülni igyekeztek. Fotó: MTI

Fodor Sándor pszichológus szerint bármilyen furcsa is kimondani, de ilyenkor butácska, nyájszerű attitűdöket veszünk fel, és az ösztöneink vezérelnek bennünket. Gondolkodás nélkül arra megyünk, azt csináljuk, amit a tömeg, amelyen hirtelen átveszi az uralmat egy vagy több vezéregyéniségnek született személy. Ha ők menekülnek, mindenki menekül, ha agresszívvá válnak, akkor mindenki agresszívan fog viselkedni. Jó példa erre a MTV székházának ostroma.

Elég egy „tréfás" személy

– Nem szükséges valós esemény ahhoz, hogy tragédia történjen, elég néhány rendetlen, ittas, „tréfás" vagy rosszindulatú személy, és már adott is egy tömeges katasztrófa. Egyetlen kiáltással – tűz van, bomba – végzetes tömeghisztériát lehet provokálni – magyarázta Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke. Megtudtuk tőle: elég egy terrortámadásra tett megjegyzés a reptereken, európai uniós jogszabály kötelezi a biztonsági személyzet tagjait, hogy vezessék el a rendbontót. Szintén törvény mondja ki, hogy a futball-világ-, Európa-bajnokságok és a Bajnokok Ligája előtt a veszélyes drukkerek személyes adatait köteles kiadni a szurkoló országa, mégpedig azért, hogy véletlenül se ismétlődhessen meg az 1985-ös tragédia, amelyet a hetvenes-nyolcvanas évek jelentős futballhuliganizmusa okozott. A brüsszeli Heysel Stadionban az angol Liverpool FC és az olasz Juventus FC mérkőzésén ledőlt egy támfal, 39, többségében olasz szurkoló halálát okozva. Nagyjából egy órával a tervezett kezdőrúgás előtt az olasz szurkolók által felhergelt angol huligánok betörtek az itáliaiak részére fenntartott szektorba, menekülésre késztetve azokat, de a stadion omladozó oldalfala nem bírta a nyomást, és az emberekre dőlt.

Egy duisburgi résztvevő: a pánik rosszullétet is okozhat. Fotó: MTI
Egy duisburgi résztvevő: a pánik rosszullétet is okozhat.
Fotó: MTI

Német Ferenc megjegyezte: egy melegfelvonuláson sokkal veszélyesebb egy esetleges tömeghisztéria – amikor pánikszerűen megindul több ezer ember –, mint az, ha valaki követ dob a felvonulók közé. Az idei Love Parade eleve öngyilkos vállalkozás volt, mert a menekülőút sehol sem szűkülhet, egy tölcsér formájú zárt alagútba nem lehet embereket beengedni. A bajhoz ilyenkor elég az is, ha elöl megáll valaki, és nem tud a tömeggel együtt, annak ritmusában hömpölyögni. Így az emberek állva összepréselik, a falhoz nyomják egymást, és akár meg is fulladhatnak. A duisburgi rendezvényen a résztvevők száma egyes hírek szerint meghaladta az egymilliót. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a rendőrök emberek ezreit próbálták visszatartani attól, hogy bejussanak a Love Parade már túlzsúfolt területére. A körbekerített területnél az emberáradat összesűrűsödött, egyesek már vissza akartak fordulni. Az alagút szűknek bizonyult, nem lehetett se előre, se hátra menni. Levegőhiány miatt pánik, dulakodás tört ki, egymást taposták.

Vihar előtti csend 2006. augusztus 20-án a pesti Duna-parton. Fotó: Blikk/Veres viktor
Vihar előtti csend 2006. augusztus 20-án a pesti Duna-parton.
Fotó: Blikk / Veres viktor

A pánikra mindig van esély

– A tömeghisztéria kialakulására mindig van egy-két százalék esély, és a legnagyobb kockázat az emberi felelőtlenség – tudtuk meg Német Ferenctől. Elmondta: – Egy tömeges rendezvényre hónapokkal korábban el kell kezdeni felkészülni. Az osztrák–svájci labdarúgó Európa-bajnokság előtt már egy évvel gyakorlatoznak a biztonsági erők munkatársai. Három és fél ezer ember vett részt a munkában a rendőrség és más szakhatóság mellett. Figyelembe kell venni a látogatók létszámát, életkorát, összetételét, etnikai hovatartozását, hogy szervezett csoportban érkeznek-e, előfordulhat-e drog- vagy alkoholfogyasztás. Egy szélsőjobboldali rendezvényen megnő a kockázat, ha esetleg romák jelennek meg, de egy Tankcsapda- és Ákos-koncert közönsége sem viselkedik ugyanúgy. A szervezők azt is megvizsgálják, hogy ha üveg van a környéken, törése esetén milyen távolságba repülnek a szilánkok, és ha lépcsőn közlekednek az emberek, hogyan lehet gyorsan felsegíteni egy elesett személyt. Magyarországon jogszabály rendelkezik arról, hogy a biztonsági cégeknek, rendőrségnek és a mentőknek együtt kell dolgozniuk. A kecskeméti repülőnapokon például több mint huszonöt rádiófrekvenciát hangolnak össze a katonai hírszolgálat munkatársai a biztonsági erők könnyebb munkavégzése érdekében. A szakember elárulta: sokszor nem is a pénzen múlik az emberi élet, hanem csak egy kis odafigyelésen. Nem szabad például zárva felejteni a vészkijáratokat.

Olvasóink írták

 • 5. sevenof9 2010. augusztus 08. 14:00
  „tok egyszeru,nem kell elmenni ilyen tomegrendezvenyekre.
  a varosok igy is megerettek a pusztulasra. egy hetig nem birnak ki tesco nelkul, a tesco meg 3 napig a videk beszallitoi nelkul. a pflaszteren nem terem csak kutyagumi...”
 • 4. keiner 2010. augusztus 07. 15:48
  „Mocskos emberek pénzt csinálnak a katasztrofabol ebay-en:
  http://www.bild.de/BILD/news/2010/08/07/loveparade-trauerkerzen-pfandmarken-sticker-bei-ebay/das-widerliche-geschaeft-mit-dem-loveparade-drama.html

  :-((”
 • 3. keiner 2010. augusztus 07. 14:06
  „Mindenki moss a kezet, vérbe.
  http://www.spiegel.de/panorama/justiz/0,1518,710650,00.html”
 • 2. keiner 2010. augusztus 07. 08:52
  „És a piszkos "hibátkeresö"-játék tovább megy.
  http://de.news.yahoo.com/2/20100807/tts-bericht-ruettgers-uebte-bei-genehmig-c1b2fc3.html”
 • 1. keiner 2010. augusztus 07. 08:46
  „Már írtam, 21 halt meg és több mint 500 sebesült. A másik cikknél írtam. A hibát most nem értem kedves Tímea! ;-)
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/menekuljunk_a_tomegbol_de_merre/2170511/

  Amúgy, az esetet figyelve, volt többször szó nálunk szakértötöl, hogyan kelletkezik az emberben pánik.
  Ilyenkor az ösember törki magunkban, akaratlanul. Az agy csak arra cselekzik, hogy megvédje az embert. Nagyon kevés ember tud ezzen uralkodni, a massza semmiképpen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Más vagyok, nem az, akit épp maga most keres

Egy éve augusztus 7-én néma csöndbe burkolózott az ország: 66 éves korában elhunyt Cseh Tamás… Tovább olvasom