Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Paul McCartney 1966 óta halott?

Összeesküvés-elméletek a Abbey Road lemezborítóján? 40 évvel ezelőtt, augusztus 8-án délelőtt 11 óra 35 perckor a Beatles tagjai átsétáltak egy dél-londoni zebrán...
Új, Abbey Road című albumuk lemezborítójához a fotókat csupán tíz perc sétányira készítették attól a stúdiótól, ahol felvették a lemezt. A Beatles legendás tagjairól ekkor mindössze hat kép készült, a fotós, Iain Macmillan egy létráról készítette a felvételeket.

Azóta ez a lemezborító a zenetörténet legendás borítói közé írta be magát, két okból is: egy album borítóját sem utánozták annyian, mint ezt, másrészt egy lemezhez sem kötődött ennyi összeesküvés-elmélet. A megszállott Beatles-rajongók bizarrabbnál bizarrabb teóriákkal állnak elő időről időre - még azzal is, hogy Paul McCartney meghalt. Szerintük Paul autóbaleset áldozata lett, és a későbbiekben egy hasonmás helyettesítette.

Összeesküvés-elméletek a Abbey Road lemezborítóján?
Összeesküvés-elméletek a Abbey Road lemezborítóján?

A történtek miatt a zenekar életben maradt tagjai bűntudatot éreztek, és a rajongókat megtévesztendő Pault a lemezborító fotózásakor egy másik férfi "helyettesítette". A megszállottak még annak ellenére is ragaszkodnak ahhoz, hogy a lemez Paul haláláról hordoz titkos üzenetet, hogy Paul McCartney még ma is kiváló egészségnek örvend. A fanatikusok úgy vélik: ha a lemezborító elejét közelről nézzük, halállal kapcsolatos szimbólumot láthatunk rajta.

Paul McCartney 1966 óta halott?
Paul McCartney 1966 óta halott?

Ha a halálhoz nem is, az elmúláshoz némi köze volt az Abbey Road című lemeznek: a zenekar a végét járta. Akkor ugyan ezt még nem hozták nyilvánosságra, de a Beatles feloszlás előtt állt, és soha többé nem adtak ki másik albumot. A zenekar tagjainak kapcsolata ekkorra már annyira megromlott, hogy még az eredeti tervet is elvetették, nevezetesen, hogy az eredetileg Everest című lemezhez a Himaláján készüljenek róluk fotók. Ehelyett nem messze a stúdiótól sétáltak át a zebrán. De az összeesküvés-elméletek gyártói ennél sokkal többet vélnek kiolvasni a lemezborítóból...


1. A temetés


Az összeesküvés-elméletet gyártók számára az, hogy a Beatles egy zebrán kel át, Paul temetését jelképezi. John Lennon megy elöl fehér zakóban - ő szimbolizálja a papot. A feketébe öltözött Ringo Starr a gyászoló. Az ápolatlan George Harrison kopott öltönyében: a sírásó. Paul egy régi öltönyt visel, ő az egyetlen, aki mezítláb sétál át a zebrán. Később Paul elmagyarázta: a fotózás kezdetekor még szandál volt rajta, de mivel nagyon meleg volt, levette. Ezzel szemben a teoristák vitatják a Paul által elmondottakat. Ők a mezítlábasságot úgy értelmezik: Paul volt a halott, akit temettek.


2. A cigaretta


Paul McCartney balkezes, de a cigarettát a fényképen a jobb kezében tartja. (Abban az időben a dohányzás általánosan együtt járt a koffein által elszínezett körmökkel.) Így tehát ebből az következik, hogy nem is Paul van a képen, hanem egy férfi, aki nagyon hasonlít rá. Továbbá: Paul nem tart lépést a többiekkel. A zenekar másik három tagjának a bal lába van elöl, Paulnak a jobb - ez egy újabb dolog, ami megkülönbözteti őt a többiektől.


3. A rendszám


A háttérben álló fehér VW Beetle rendszáma LMW 28IF. Ebből a 28IF az összeesküvés-elmélet szerint azt jelenti, hogy Paul a fotózáskor lett volna 28 éves (az if azt jelenti angolul: ha), ha nem hal meg. Egyébként Paul 27 éves volt, amikor a felvételek készültek - de természetesen erre is van "magyarázat". Ugyanis az indiai varázslók egy elmélet, nem pedig a születési dátum alapján számolják ki az ember korát. Szerintük Paul akkor 28 éves volt. A lemezfotózáskor már köztudott volt, hogy a zenekar egy indiai guru, Maharishi Mahesh Yogi követője. Egyesek szerint világos, hogy az LMW rendszám arra utal, hogy Linda McCartney siratja Pault (angolul a weep azt jelenti, hogy siratni). Paul és Linda a felvétel készítése előtt egy évvel házasodott össze.


4. A nézelődők


A nézelődők a háttérben: egy csoport fehér ruhás ember. Az utca ugyanazon oldalán állnak, míg a másik oldalon csupán egy ember áll. Ez azt jelentené, hogy Paul más volt, mint a többiek?


5. A rendőrautó


Az út jobb oldalán egy rendőrautó áll, az összeesküvés-elmélet szerint azért, hogy titokban tartsák Paul halálát. Az elmélet szerint a zenekar menedzsere, Brian Epstein megvásárolta a hallgatásukat.


6. Az autók vonala


A fehér bogárhátú egy vonalban áll másik három autóval, ami előtte parkol. Ha ezt a négy autót egy képzeletbeli vonallal összekötjük, az "levágja" Paul fejét, ami arra utal, hogy milyen sérülést szerzett az állítólagos autóbalesetben.


7. A vérfolt


A lemez Ausztráliában piacra dobott verziójának borítóján van egy folt - az elmélet szerint egy vérfolt - az aszfalton, pontosan John és Ringo között. Ez pedig újra csak erősíti az autóbaleset tényét.


8. A megtört S-betű


Az Abbey Road lemezborítójának hátuljára rányomták a Beatles együttes nevét. Egy hatalmas törés látható az S betűben - ami arra utal, hogy a zenekaron belül akkor már problémák adódtak.


9. A pontok


A Beatles felirattól balra nyolc pont látható. Amikor a zenekar összeállt, még csak hárman voltak. Tehát ez azt jelentené, hogy csak három Beatle marad?


10. A halál szimbóluma


Ha a borító hátoldalát 45 fokban elfordítjuk az óramutató járásával ellentétes irányba, akkor egy rémisztő halálfejet látunk fekete köpenybe burkolózva. A teoristák szerint ez annak a bizonyítéka, hogy valaki meghalt a zenekarból.


11. A lány

Senki sem tudja, hogy ki az a lány, aki kék ruhában látható a borító hátoldalán. Az elmélet szerint az "autóbaleset" éjszakáján szakadt az eső, és Paul felajánlotta egy Rita nevű lánynak, hogy hazaviszi. Ez a lány tehát nem lehet más, csak Rita, aki éppen segítséget próbál kérni az autóbaleset után.


12. Paul nyughelye

Ha a falon olvasható szöveget részekre bontjuk, túlvilági üzenetet olvashatunk ki belőle, mégpedig azt: "Be at Les Abbey". Vagyis Abbey-ben lenni. (A les az Abbey szó francia névelője). A numerológia szabályai szerint az R és O betű a 18. illetve a 15. az angol ABC-ben. Ha a két számot összeadjuk, 33-at kapunk, ha megszorozzuk 2-vel, a végeredmény 66. Ez az az év, amikorra a teoristák megjósolták Paul halálát. Van továbbá három C betű, ami az angol ABC harmadik betűje, ez 33-at jelent, vagyis CC-t. A Cece a Cecilia név becézése, ezek szerint Paul Abbey-ban, a Szent Cecilia temetőben nyugszik, a Wight szigeten, Ryde apátságban.

Olvasóink írták

 • 18. macca 2013. szeptember 02. 20:45
  „Főcím - ez nem kérdés, hanem TÉNY (sajnos)
  Szegény Paulie :(”
 • 17. Gánó 2009. október 04. 15:02
  „Jesszusom... Tiszta szégyen”
 • 16. Bimbam 2009. augusztus 28. 15:10
  „Sok marhának mi mindenre jut ideje ez hihetetlen.”
 • 15. banew 2009. augusztus 27. 10:07
  „Semmi gond, akinek halálhírét költik, hosszú életű lesz:)) Ha nem lennének álomfejtők, meg számmisztikusok, egy egyéb hülyék, uncsi lenne a világ. Kíváncsi lennék, mit szól ehhez az érintett. Gondolom már csak röhög rajta.”
 • 14. newdog 2009. augusztus 26. 22:26
  „Én csak a mezítlábas sztorit, meg a bogár rendszámáról kelt összeesküvés elméleteket ismertem, nagyon tetszik a többi is :-)))) Végre egy jó cikk, a kedvenc Beatles albumomról!!! ;-))) (2. a bors őrmester)”
 • 13. komlodi 2009. augusztus 26. 12:59
  „HÉ! És a kis zöld almácska? Arra nincs valami extra magyarázat? Lehet, hogy mérgezett volt? Tiszta hülyeség az egész!”
 • 12. Hardmuth 2009. augusztus 26. 11:06
  „na de Joy!
  VW beatle egyáltalán nem létezik, viszont beetle=bogár 1938 óta!”
 • 11. IVY 2009. augusztus 26. 10:48
  „Erről már olvastam sok-sok éve is.
  Nem újkeletű ez az összeesküvés-elmélet.
  A Beatles-nek akkoriban a drogbotrányon kívül sok egyéb "ügye" is volt.
  Én ezt a lemezborítót is a fentiek közé sorolom.
  A korabeli angol elit köröket akarták vele megbotránkoztatni.”
 • 10. dblaci 2009. augusztus 26. 08:25
  „Némelyik nagyon erőltetett, de azért van amelyik érdekes. Törte a lábát a szandál, persze. + egy rakás dalszöveg is van, amiket lehet eszerint az elmélet szerint értelmezni.
  Olvastam olyat is, hogy szándékos ez az egész a Beatles részéről, "azt akarják, hogy ezt higyjük"”
 • 9. D95 2009. augusztus 26. 00:47
  „Az mekkora mar hogy "...del londoni zebran..." !!!!!!
  Az Abbey road eszak londonban van. St. Johns Wood-ban egeszen pontosan. Ott dolgozom az Abbey roadtol 3percre gyalog.
  De az is lehet hogy minden reggel spontan teret valtok ami ugye tudjuk hogy a halal szimboluma!!”
 • 8. joy 2009. augusztus 26. 00:03
  „Hiba a cikkben.
  - A bagósok ujja /nem a körme csupán/ a dohányfüsttől lett sárga, nem a koffeintől!
  - Akkor még nem létezett a VW Beatle, hanem csak bogár volt!

  Egyébként ritka nagy marhaság, de valóban rengeteg ökörelmélet gyártó létezik kicsiny bolygónkon.
  :o)))”
 • 7. Hunterdog 2009. augusztus 25. 22:40
  „Szerintem még a fordító is szőke...”
 • 6. LadyStella 2009. augusztus 25. 16:26
  „Ezt úgy szeretem a végén kiderül, hogy minden halott él és minden élő meghalt. Kíváncsi vagyok ki lesz a következő élőhalott :D”
 • 5. Yucca 2009. augusztus 25. 15:18
  „A fejem is megfájdult, mire ezt az iszonytatóan sok marhaságot végigolvastam, -- csakis a Beatles és Paul iránti nagy-nagy tiszteletből.
  Ennyi hülye pihent agyat, aki ezeket az állítólagos "jeleket" összekaparta!!!! Részvétem nekik! A legőszintébb!”
 • 4. gróf 2009. augusztus 25. 13:56
  „13.
  A borítót nappal fotózták, ami az éjszaka ellentéte, a sötétség a halált szimbolizálja!

  Basszus, tényleg meghalt már régen, annak ellenére, hogy ma is él!”
 • 3. Logaritmus 2009. augusztus 25. 13:31
  „Ez semmiben nem különbözik a "magyarok a Szíriuszról jöttek", mindenért Gyurcsány a hibás, az Elvis Presley és Jackson él, stb. elméletektől.”
 • 2. EAM 2009. augusztus 25. 11:29
  „1. 2. 3.
  "delmagyar.hu"”
 • 1. EAM 2009. augusztus 25. 11:14
  „Igy van, igy igaz!
  Szerintem "delmagyar.hu" sem letezik mar regen! Bizonyitek:
  - "delmagyar" = fekete betüvel van irva, ami a gyasz jele.
  - a "." = a pont. A pont a "veget" jelenti! Egy mondat, elet vagy egy ujsag veget!
  - a "hu" = meg azt jelenti, hogy huuuuu, de sok hülyeseget irok itt össze.........!
  :):):)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enyésző Velence - évszázadok óta sanyargatja a dagály

Évszázadok óta sanyargatja a dagály, épületei lassan víz alá rogynak, s egyre nagyobb a veszély,… Tovább olvasom