Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Poe első kötetének egyik példánya kalapács alatt

Nagy értékű ritkaságot, Edgar Allan Poe első kötetének egy példányát árverezi el pénteken a Christieís aukciósház New Yorkban.
A Tamerlane és más költemények című kötet Bostonban a fiatal író saját kiadásában jelent meg 1827-ben. Alig 40-50 példányt nyomtattak belőle, ebből bő 180 év múltán már csak egy tucat maradt fenn. A borítón még Poe neve sem szerepel.

A verseskötetért a Christieís aukciósház 500-700 ezer dollár (89-125 millió forint) körüli összeget vár. Az árverésre bocsátott példányt megviselte az idő, bekoszolódott és molyrágta. Mindezek ellenére a gyűjtők számára óriási értéket képvisel - ezt a könyv eddigi birtokosa, William Self korábbi televíziós mogul is hangsúlyozta.

A kötetben szereplő művek közül kiemelkedik a Tamerlane című vers. A 403 soros költemény egy halálos ágyán fekvő keleti uralkodóról szól, aki az egész életén végigvonuló, hódító csaták helyett csak azt bánja, hogy elvesztette élete szerelmét. A versben már felismerhetők Poe későbbi stílusjegyei.

Poe első kötetének egyik példánya kalapács alatt.
Poe első kötetének egyik példánya kalapács alatt.

A Poe-kötetet egy 300 könyvből álló gyűjtemény részeként bocsátják árverésre. Self kollekciójában egyebek mellett Mark Twain, Jane Austen és Charles Dickens műveinek ritka példányai is szerepelnek.

A 88 éves Self - a Twentieth Century Television korábbi főnöke - a gyűjtésért szintén rajongó felesége halála után három évvel adja el a könyveket. Mint mondta, nem akarja, hogy egy ilyen gyűjtemény a későbbiekben gyerekei számára jelentsen terhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az adventről

Ebben az évben november 29-én kezdődik az advent. A Szent András ünnepéhez (november 30.)… Tovább olvasom