Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Rasszista támadás magyar és román bevándorlók ellen

Megfélemlített magyar és román bevándorlókat kényszerítettek belfasti idegengyűlölő csoportok arra, hogy elhagyják otthonaikat.
Az egyik templomban több mint száz román kért menedéket azt követően, hogy a rasszista fiatalok kövekkel dobálták be a külföldiek házának ablakait. Az egyik az család gyermekeivel – köztük egy öt napos kisbabával – menekült.

A támadók a hatóságok szerint a Combat 18 nevű, magát félkatonai neonáci csoportnak aposztrofáló szervezet tagjai voltak.

A környék lakói elmondták: a csoport tagjai leveleket dobáltak postaládáikba, amelyben Hitler mein Kampf-jából idéztek. A rendőrség szerint ezt a Combat 18-cal szimpatizáló fiatalok követték el, de erre egyelőre nem találtak bizonyítékokat.

A faji feszültségek azt követően lángoltak fel a városban, hogy a világgazdasági válság miatt egyre többen veszítették el munkájukat, miközben egyre több bevándorló érkezik Belfastba Kelet-Európából, hogy munkát vállaljon. A román Couaccau Siluist és rokonait is megtámadta a rasszista csoport, és később ők is a dél-belfasti városi templomba menekültek.

- Nem merünk hazamenni. Nem biztonságos. Amikor megtámadták a házunkat, bejöttek, ránéztek a bátyámra, és mutatták a kezükkel: el fogják vágni a bátyám kislányának a torkát. Azt mondták, meg fognak ölni mindenkit. Hogyan tehetnek ilyet? Mi semmi rosszat nem csináltunk- mondta Siluis.

A megtámadott romák nem mernek hazamenni, inkább elhagyják otthonaikat
A megtámadott romák nem mernek hazamenni, inkább elhagyják otthonaikat

Az egyik kétgyermekes román nő, aki az újságírókat arra kérte, ne írják le az igazi nevét, csak Mariaként említsék, azt állította: lehet, hogy el kell hagyniuk Észak-Írországot.

- Itt nem vagyunk többé biztonságban - mondta az asszony. - Visszamegyünk Romániába, ahogyan mások is. Most mindenki ezt teszi.

Az erőszakos támadásnak voltak már előzményei, az elmúlt hetekben egyre inkább elharapózott az idegenellenesség Belfastban, míg végül átcsapott fizikai erőszakba. A támadók a Lusburn road környékére fókuszáltak, ez a középosztálybeli bevándorlók kedvelt városrésze, sokan telepednek le itt, beleértve a kínai és kelet-európai kolóniát is.
Belfastban már áprilisban is fellángolt az erőszak: akkor 46 embert telepítettek ki az otthonukból azt követően, hogy az ír futballcsapat a lengyelekkel játszott rangadót, és a mérkőzés után elszabadult a pokol. Aznap este több fiatal betört egy magyarok lakta házba, feldúlták a szobákat, miközben rasszista jelszavakat kiabáltak. A négy bevándorlónak sikerült elmenekülnie.

A mostani támadás után a legtöbb román állampolgár barátainál illetve rokonainál húzta meg magát, másoknak diákszállásokon helyezett el a helyi önkormányzat, és a Vöröskereszt segít az ellátásukban.
A politikusok, akik mindannyian elítélték a bevándorlók elleni támadásokat, azt mondták: a rasszista csoportosulásban hat-hét hangadó van, ők szervezik az akciókat. Továbbá arra is rámutattak, a faji ellentéteket kihasználják a szélsőjobboldali szervezetek.

1,7 millió külföldi él Londonban

Nagy-Britannia legnagyobb számú bevándorló kolóniáinak London ad otthont: körülbelül 1,7 millió külföldi él a brit fővárosban, zömében számban indiaiak, és afrikaiak. Az európaiakat tekintve a legtöbben a lengyelek vannak.

Olvasóink írták

 • 19. floridaimagyar 2009. június 27. 00:25
  „Egyet nem ertesem van megint a cimmel - nem arrol van szo hogy egy kalap ala veszik a romakat es a magyarokat, hanem arrol, hogy nem szeritik a tul sok kelet-europai vendegmunkast . Itt is ugyanaz a helyzet - nemcsak UK-ban. Tul sok kulfoldi sokkal olcsobban is dolgozik mint az ottlako allampolgar es igy az atlagkereslet egy szakmakban lemegy (regebben 17$/hr volt nalunk egy atlagos epitkezesi szakmunkas, most hala mexikoiaknak 10.5/hr - uganez igaz a housekeeper szakmara is). A mi kamionosaink is szidjak a mexikoi kamionosokat mert hala nekik lehet hogy le fog menni a beruk.”
 • 18. redstar 2009. június 23. 07:54
  „Tudtam én, hogy előbb-utóbb utolérjük Nagy-Britanniát!
  Hiába, az emberi hülyeség egyetemes...:-(((”
 • 17. sanya6 2009. június 22. 17:52
  „Mit vagytok felháborodva? A magyaroknál is tombol az idegengyűlölet fajtól függetlenül. A magyar elvárja, hogy mindenütt ahová megy kinyalják a seggét, de ide hozzánk ne jöjjön senki. Ez nem cigánykérdés.”
 • 16. velemenynyilvanito 2009. június 22. 16:24
  „ja ennek mind oka van amiert ezt teszik!!!!a magyarokat nem hallani hogy bantjak de a romanokkal meg a ciganyokat nem szeretik.oszinten azert senki ne menjen mas orszagba hogy segelyt szedjen fel!!!ez mindenkinel kiveri a biztositekot.”
 • 15. m.á. 2009. június 22. 16:16
  „Combat 18 forevör! :DD”
 • 14. theseus 2009. június 22. 14:15
  „dodó és trainman,

  a cím csak részben félrevezető: mivel a magyarok és az írek is az európai (kaukázusi) rasszba tartoznak, némi logikával sejteni lehet, hogy csak magyar (és román) romákról lehetett szó. Mármint magyar és román állampolgárságú roma/cigány nemzetiségűekről.
  (Kb. két generáció múlva egyébként már lehet, hogy ők lesznek többségben itthon, és akkor már egyáltalán nem lesz félrevezető a cím).”
 • 13. trainman 2009. június 22. 13:48
  „A cikk címe nagyon félrevezető! Inkább így írnám le a címet:- Rasszista támadás magyar és román cigány bevándorlók ellen! Érdekes módon a magyar bevándorlókat, akik tisztességesen dolgoznak, és beilleszkednek a társadalomba, azokat nem bántják. Vajon miért?”
 • 12. hajjahajja 2009. június 22. 13:46
  „Csak ide ne jöjjenek.....”
 • 11. Karolina85 2009. június 22. 13:38
  „moderálva”
 • 10. trixi11 2009. június 22. 13:27
  „Érdekes nem egy Magyar barátom él Írországban több éve, igaz dolgoznak is, és soha semmi atrocitás nem érte őket!”
 • 9. Hmmm... 2009. június 22. 13:09
  „En csak azt tudom," Nem zorog a haraszt, ha a szel nem fujja!". Nyilvan oka van a reakcionak, mint minden hasonlo esetben. Hogy kifele, mifele neprol is van szo, teljesen mindegy, mert azokkal szemben van mindig az ellenallas, akk arra megszolgalnak. Legyen ez vallasi kulombsebol eredo, tarsadalmi beilleszkedesbol eredo, teljesen mindegy. Minden nemzetnek megvan a joga ahhoz, hogy aki az orszag es a tarsadalom irott es iratlan torvenyeit nem tartja be, azokkal szemben fellepjen. Ugyanakkor nem tartom helyesnek az agressziot, bizonyara lenne jogy megoldas is!!!!!”
 • 8. Otaku 2009. június 22. 12:14
  „Bizonyára mindennemű előzmény nélkül. Semmi okok nem lehetett rá.
  Hisz a világon MINDENÜTT a cigányokat becsületes, békeszerető, szorgalmas népségnek tartják :)))

  Csakis úgy történhetett, hogy egyik reggel az irek felébredtek és elhatározták, hogy mostantól rásszistá´ emberek lesznek. :)))”
 • 7. dodó 2009. június 22. 12:09
  „A román külügyminisztérium már tiltakozott az olaszországi hasonló események kapcsán, felszólítva a hatóságokat és a médiát, hogy "ne keverjék össze a tudósításokban a románokat a romániai cigányokkal!"

  Az itthoni külügyet és médiát ismerve erre nekünk kevés az esélyünk!”
 • 6. Zejko 2009. június 22. 11:46
  „Mennyenek haza oszt jo napot ez van.”
 • 5. tahoszegedi 2009. június 22. 11:42
  „4. hozzászólás sima 2009.06.22. 11:09

  Ne aggódj,jönni fog az :-))

  Jogászkodik, felkarol itt is.
  Amint elszívta napi joint adagját”
 • 4. sima 2009. június 22. 11:09
  „Most miért nem nácizik Flexsnake ???? Jaj...Európa mit fog szólni hogy az Íreknél és az Angoloknál így elharapózott a gyülőletbeszéd és fasiszták piszkálják a békés cigányokat.
  Ilyenkor a Magyar pártok miért nem lépnek fel a külföldi munkavállalók érdekében ?? Szarnak , bajnak nincs gazdája ????”
 • 3. papsajt 2009. június 22. 11:04
  „Rasszista támadás magyar és román bevándorlók ellen. Nyilván ismerik már őket. Ugye-ugye kisebbség, rasszisták a magyarok?”
 • 2. apátfalvifaszagyerek 2009. június 22. 10:52
  „moderálva”
 • 1. cselac 2009. június 22. 10:51
  „Naja...egyik nap pont erről beszéltem. Mi siránkozunk a gárdán, mikor egy nálunk fejlettebb nyugati országban ilyenek történnek. Ehhez képest ami itt van, lepkefing.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A laptopok felelősek a terméketlenségért?

A laptopok által termelt hő befolyásolhatja a spermaképződést és fejlődést. Tovább olvasom