Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Rekonstruálják La Fayette történelmi fregattját

Rekonstruálják La Fayette márkinak, az amerikai függetlenségi háború francia hősének történelmi fregattját, a Hermione-t.
A 18. században épült hadihajó törzsének másolata - egyelőre árbocok nélkül - másfél évtizedes munkával készült el a XIV. Lajosról elnevezett arzenál dokkjában. A július elején vízre bocsátott hajótestet a Charente folyón átvontatták a Corderie royale hajóépítő műhelybe, ahol a héten megkezdődött az árbocrendszer felszerelése. A két kilométeres vízi útvonal mentén 65 ezer ember volt kíváncsi a rendkívüli eseményre.

Bár az Hermione csak két év múlva futhat ki az óceánra, a párizsi Le Figaro fontosnak tartja, hogy megépítésével Franciaország véget vet egy anomáliának: rendellenes helyzetnek számított ugyanis, hogy a tengeri nagyhatalmak közül szinte az egyedüli volt, amely egyetlen 19. század előtti hajóval sem rendelkezett, sem eredetiben, sem másolatként.

Az Hermione megépítése tizenöt évi munkát igényelt ahhoz, hogy felidézhesse a két évszázaddal előtti időket. Nem akármilyen feladatot jelent ugyanis a 18. századi eredetihez tökéletesen hű másolat megépítése úgy, hogy ma is biztonságosan hajózhasson az óceánon, elődjéhez hasonlóan transzatlanti útra kelhessen, de kevesebb kockázattal.

A Hermione modellje.
A Hermione modellje.
A 65 méter hosszú fregatt rekonstrukciója 1997-ben kezdődött 25 millió eurós (több mint 7 milliárd forintos) költségvetéssel. Miután elkészítették 4 tonnás tőkesúlyát, majd vázának 62 elemét, az ácsolat és a szigetelés munkálatai 2011-ig tartottak, ezt követően dekorálták úgy, hogy minden részletében elődjének pontos replikájává válhasson. A munkálatok minden szakaszát történészekből álló bizottság felügyelte, ellenőrizve a részletek korhűségét.

Benedict Donelly, a projektet kezdeményező Hermione-La Fayette társaság elnöke azt hangsúlyozta, hogy a hajó megépítése egyaránt fontos Franciaország, a francia-amerikai barátság és Rochefort történelmének szempontjából.

La Fayette márki 19 éves volt 1775-ben, amikor elhatározta, hogy önkéntesként részt az amerikai függetlenségi háborúban. Amikor 1779-ben visszatért Franciaországba, arra kérte fel XVI. Lajost, hogy nyújtson katonai és pénzügyi segítséget Washington tábornok csapatainak az Anglia elleni elhúzódó harcokban. Miután kérését teljesítették, La Fayette az Hermione fedélzetén 1780. március 21-én újra elindult Amerikába.

A fregatt a függetlenségiek 1783-as győzelméig több tengeri csatában is részt vett, de visszatérése után Franciaország atlanti partjainál 1793. szeptember 20-án hajótörést szenvedett és elsüllyedt. La Fayette, aki később a francia forradalomban is fontos szerepet játszott, ma is a francia-amerikai barátság kiemelkedő jelképének számít.

A teljesen rekonstruált Hermione első tengeri próbaútjaira a tervek szerint 2014-ben kerül sor. A hajó 2015-ben kel át az Atlanti-óceánon. La Fayette nyomában Annapolis, Newport, New York és Boston kikötőjében vet majd horgonyt. Bostonban 2015. július 4-én, az amerikai nemzeti ünnepen, a függetlenség kikiáltásának 240. évfordulóján köt ki a tervek szerint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csalival fog partnert magának egy trópusi hal

A trópusi tárcsás lazac hímje kopoltyúfedőjének nyúlványa a szerint mímel hangyát vagy bogarat, hogy… Tovább olvasom