Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Sejten belül forgattak filmet német biológusok

Rövid filmet is sikerült forgatni a sejten belül, amikor német mikrobiológusok a belső molekuláris anyagcsere folyamatát tárták fel.
A komponensek és a mozzanatok részletes megismeréséhez kémiai szondát és nagyfelbontású fluoreszkáló mikroszkópot vettek igénybe a berlini Leibniz Molekuláris Gyógyszerészeti Intézet, a Berlini Szabadegyetem és a Berlini Egyetemi Klinika tudósai - közli a Nature tudományos magazinban megjelent tanulmányuk.

Az anyagok sejten belüli szállítása az emberi test sokféle működésében játszik jelentős szerepet, például a tápanyagok vérből való felvételekor vagy az agyi ingerületátvitelnél.

Az élő sejten belüli anyagmozgás első pillantásra a nyüzsgés képét mutatja: anyagok készülnek és lebomlanak, háromdimenziós szerkezetek keletkeznek, majd szétoszlanak. Amikor a sejt a környezetből felvesz egy anyagot, bemélyedés keletkezik a sejthártyán, ebből apró edény alakul, amely a tápanyagot szállítja.

A Volker Haucke vezette csoport azt kutatta, mi irányítja az évezredek folyamán optimalizálódott bonyolult folyamatot. Ahogy korábban ismeretes volt, bizonyos komponensek ott gyülekeznek, ahol a sejthártya bemélyed. Ezek közt szerepel a PIP nevű anyag, amely egy enzim hatására megváltoztatja az arculatát, ezzel döntő szerepet játszik az anyagszállító edénykék felépítésében, lebontásában és tárolásában.

Ha mesterségesen blokkolják ezt az enzimet, a folyamatot is befagyasztják: a hólyagok a sejthártyán maradnak, ezt sikerült is lefilmezni. A rendszer ugyan magától működik, mégis reagál a külső hatásokra. A tudósok feltételezik, hogy a szóban forgó enzim sejten belüli szenzorként működik, és arról gondoskodik, hogy a sejt táplálékhoz jusson és osztódjon. Ez különösen a rák esetében lényeges.

A PIP ugyanakkor a sejtek közti kommunikációt is befolyásolja, ennek pedig az idegi eredetű megbetegedések és az Alzheimer-kór gyógyításában van jelentősége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Példa nélküli éghajlati szélsőségek sújtották a világot a 2001-2010-es évtizedben

2008-at leszámítva az évtized minden éve az éghajlati adatok 1850-es években megkezdett rögzítése… Tovább olvasom