Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Stephen Hawking segít egy földönkívülieket kereső milliárdosnak

Az orosz Jurij Milner 100 millió dollárt tervez költeni arra a kutatásra, melyben az általa kiválasztott tudósok figyelik a rádiójeleket.
Stephen Hawking világhírű brit fizikus is segít a Földön kívüli élet keresésében: csatlakozott Jurij Milner orosz milliárdos Breakthrough Initiatives projektjéhez.

Az orosz vállalkozó hétfőn jelentette be, hogy 100 millió dollárt (28 milliárd forintot) tervez költeni arra a kutatásra, melyben az általa kiválasztott tudósok figyelik a rádiójeleket, hátha az univerzum intelligens lényeinek nyomára akadnak.

1
Stephen Hawking brit tudós a Jurij Milner orosz milliárdossal közös tudományos kezdeményezését bejelentő sajtókonferenciára érkezik Londonban 2015. július 20-án.
Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

A Facebookba és más nagy reményű startupokba befektető orosz milliárdos szerint a Szilícium-völgy erejét és innovációs képességét hadba fogva át lehet kutatni az egész Tejútrendszert és még száz közeli galaxist is.

"Nincs ennél nagyobb kérdés. Itt az idő, hogy támogassam a választ keresőket" - jelentette ki Hawking.

A világ legnagyobb teljesítményű teleszkópjainak használata mellett a vállalkozás igénybe veszi a Kaliforniai Egyetem SETI@home világméretű platformját, amelyben 9 millió önkéntes figyeli az eget és kutat élet után. A világ egyik legnagyobb szuperszámítógépe is a projekt rendelkezésére áll.

2
Jurij Milner orosz milliárdos a Stephen Hawking brit tudóssal közös tudományos kezdeményezését bejelentő sajtókonferencián Londonban 2015. július 20-án.
Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

A kutatók szerint ezzel egy nap alatt gyűjthetnek annyi adatot, amennyit ezelőtt egy év alatt lehetett.

"Valahol a világegyetemben talán intelligens lények nézik a mi fényeinket és tisztában vannak azzal, mit jelentenek" - mondta Hawking.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rejtélyes csillagtérképre bukkantak egy ősi sírbolt mennyezetén

Az "idegen" égboltot ábrázoló rejtélyes csillagtérkép az ősi japán temetkezés, a Kitora-sírbolt… Tovább olvasom