Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Szentpétervár télen-nyáron

Szentpétervár – az orosz város, ahol az egykori KGB-s, Oroszország leköszönő elnöke, Vlagyimir Putyin született és nevelkedett. A turisták azonban nem ezért látogatnak ebbe a csodálatos városba.
Az egyre csak bővülő metropoliszhoz a Néva deltájában 44 sziget tartozik, és a város lakói még a moszkvaiaknál is büszkébbek lakhelyük kulturális, intellektuális és társadalmi fölényére. És természetesen már az elején emlékeztetik az ide látogatót, hogy ez a város volt Oroszország fővárosa 1918-ig, amikor Lenin megfosztotta ettől a státusától, és új kormányával Moszkvába költözött.

Mikor nem nyugszik le a nap

Ma Szentpétervár legszebb napjait éli. Akármerre is néz az ember, mindenütt a jövőbe vetett hitet látja. Egyre több épületet nyitnak meg a turisták előtt, amelyeket egykor a cári Oroszország idején emeltek, és a városlakók – akiknek száma a polgárháború idején 800 ezerre csökkent – ma majdnem ötmillióan vannak.

Azok, akik újra és újra visszatérnek Szentpétervárra, azt mondják: a város nyáron a legszebb, amikor a nap nem nyugszik le, vagyis amikor beköszöntenek a fehér éjszakák. De vannak, akik szerint a város télen a leggyönyörűbb, amikor folyói és csatornái befagynak, és az emberek a vodkában keresnek felmelegedést és menedéket. Télen ólomszínű ég fogadott bennünket a repülőtéren, és az idő ilyen is maradt az ott töltött napok alatt. A város, amelyről Dosztojevszkij oly sötéten írt, Puskin pedig oly költőien, kevés napfényben fürdőzött ezekben a téli napokban. A nappalok rövidek, az éjszakák pedig hosszúak voltak, így hát az első estén a Marinszkij Tyeaterben néztünk meg egy balettelőadást.

Élő történelemkönyv

Szentpéterváron könnyű megfelelő szállást találni. Mi a Kempinski hotelt választottuk, egy kanális partján, nem messze az Ermitázstól. A kiszolgálás rendben volt, a szálloda legfelső szintjén található étterem a város egyik legjobbikának bizonyult.

Fehér éjszaka a Néva fölött. Éjjel felnyitják a hidakat, hogy a nagyobb hajók is közlekedhessenek a folyón.

Felfogadtunk egy idegenvezetőt és egy sofőrt is. Utóbb kiderült, helyesen tettük, mert teljesen elvesztünk volna nélkülük a városban. Szentpéterváron sétálni és nézelődni olyan, mintha az ember egy élő történelemkönyvet lapozgatna. Idegenvezetőnk, Natasa 1703-tól elevenítette fel Szentpétervár történetét. Akkor alapította a várost Nagy Péter. Mesélt a cári Oroszországról, arról az időről, amikor Napóleon Oroszország ellen tört, az 1917-es forradalomról, a sztálini terorról, a nácik városra mért csapásairól, a hidegháború éveiről, végül pedig a peresztrojkáról, amely a Szovjetunió széthullásához vezetett.

Megnéztük a varázslatos Téli Palotát, az Ermitázs hihetetlenül gazdag és becses művészeti gyűjteményét, és megmutatta a KGB egykori épületét is a folyó mellett. A Szent Izsák székesegyház arannyal borított kupoláját lélegzetelállítóan gyönyörűnek találtuk, ahogyan a Vérző Megváltó soktornyú templomát is. Utóbbi a tradicionális orosz templomépítészet egyik legszebb darabja, amelyet a reformer II. Sándor cár meggyilkolása helyén építettek. A cár egyébként a hatodik, ellene elkövetett merénylet során halt meg 1881-ben. A falakon mindenütt mozaikok és féldrágakövek, amelyek Oroszországból és Itáliából származnak. A templomot 24 éven át építették, és később 27 évig tartott a felújítása. Az Ermitázsban akár két hetet is eltölthettünk volna. A barokk jordán lépcső csodálatos építészeti műremek. Da Vinci, Raffaello, Velázquez, Cézanne, Monet – csak néhány a nagyszerű alkotók közül, akiknek munkái ebben a világhírű szentpétervári képtárban találhatók.

Észak Velencéjét csatornák szelik át. Háttérben a Vérző Megváltó templom.

A város fő ütőere a Nyevszkij Proszpekt, ahol rengeteg kisebb-nagyobb látnivaló van. A legnagyobb a Mihály Palotában helyet kapott Orosz Múzeum, amelynek gyűjteménye több mint 400 ezer darabból áll. Nyolcvanöt teremben fogadják a látogatókat, a hely a moszkvai Tretyakov képtárral vetekszik.

Élet a kommunizmus után

Szombat éjjel a városban járkáltunk, ekkortájt nagyon civilizáltnak mondható Szentpétervár. Az emberek éjszaka sokkal kevésbé agresszívak, mint például Nagy-Britannia nagyvárosaiban. A kora esti órákat egy kellemes, barátságos bárban töltöttük, az Achtung Baby! nevű helyen. Jó zene szólt. Nagyon kedves emberekkel ismerkedtünk meg, és kiváló minőségű vodkát ittunk.

A következő reggelen a cári falu, vagyis Carszkoje Szelo felé vettük az irányt. A Szentpétervártól néhány kilométerre található települést 1937 óta Puskinnak hívják. Itt található Nagy Katalin nagyszerű barokk palotája, az épületet Rastrelli tervezte.

Visszatérve Szentpétervárra, a Nyevszkij Proszpekten haladó limuzinokat látva megállapítottuk: a város a kommunizmus utáni második nagy változásra készül, s ez már a levegőben érezhető. A következő években több hotel épül a városban, nagyszerű éttermeket nyitnak majd itt. Azt tanácsolom, aki teheti, még most látogasson el ide, mielőtt a túl sok befektető ráteszi a kezét a városra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világ leggazdagabb emberei - Bill Gates csak a harmadik

Az amerikai Forbes magazin ismét közzétette a világ leggazdagabb embereinek listáját. Jelenleg 1 125 dollármilliárdos él világszerte – 179-cel több, mint egy évvel ezelőtt. Tovább olvasom