Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

Szenzáció: váratlanul felbukkant egy több mint 100 éve kihaltnak hitt faj - fotók

Szenzáció: váratlanul felbukkant egy több mint 100 éve kihaltnak hitt faj - fotók
Egy természetvédő csoport tagjai találták a Galápagos-szigetekhez tartozó Fernandina-szigeten.
Több mint 100 éve kihaltnak vélt óriásteknősfaj egy példányát fedezték fel a Galápagos-szigetekhez tartozó Fernandinán - közölte az ecuadori környezetvédelmi miniszter.

A Chelonoidis Phantasticus fajhoz tartozó felnőtt nőstényre egy expedíció bukkant rá, melyet a szigetek Nemzeti Parkja és a Galápagos Conservancy természetvédő csoport szervezett - írta Marcelo Mata kedden a Twitteren, a bejegyzést a két szervezet is megosztotta.
A miniszter nem közölt további részleteket azon kívül, hogy a fajról úgy tudták, több mint 100 éve kihalt.

A Galápagos Conservancy szerint a Chelonoidis Phantasticus, más néven Fernandina-szigeti óriásteknős "utolsó egyedét a Kaliforniai Tudományos Akadémia 1906. áprilisi expedíciója gyűjtötte be".

"Noha úgy vélték, hogy az elmúlt évszázadok vulkánkitörései elpusztították a fajt, elszórtan jelezték, hogy maradhatott belőlük néhány a szigeten" - írta a szervezet honlapján.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a "súlyosan veszélyeztetett (esetleg kihalt) fajok" közé sorolta a Fernandina-szigeti óriásteknőst.

A sziget mindentől távol eső részeinek 1964-es felmérése "számos nagy darab teknősürülékre" és teknősharapások nyomaira bukkant, egy 2009-es légi felmérés észlelte az állat egy példányát, de ezt nem sikerült megerősíteni. 2013-ban szintén találtak ürüléket és lábnyomokat.
Fotók: MTI
Fotók: MTI
"Ezek az észlelések és jelek, melyeket ugyan további, alaposabb vizsgálatokkal kellene igazolni, azt jelzik, hogy nagyon kis számban, de a faj egyedeiből mégis maradhatott fenn néhány" - írta az IUCN.

A Fernandina-szigeti óriásteknőssel együtt 12 galápagosi teknős létezik, a szigetcsoport minden nagyobb tagján egy-egy. A Galápagos-szigetek 1979 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az éghajlatváltozás Balatonra gyakorolt hatásait vizsgálják

Az éghajlatváltozás Balatonra gyakorolt hatásait vizsgálják
A Balaton 1863-tól, a vízeresztő zsilip megépítésétől számít szabályozott tónak. Tovább olvasom