Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

Szenzációs leleteket ástak ki a régészek a Bükkben - 300 éven át pihentek a földben, mutatjuk - Képriport

Bükkszentléleknél csodát rejt a föld.
A Herman Ottó Múzeum régészei dolgoznak a Bükk-vidékén található szentléleki pálos kolostor feltárásán a 2018. november 15-én tartott a nyílt napon. Az érdeklők megtekinthették a gótikus kolostorépület eddig föld alatt rejtőző, 300 éven át láthatatlan épületszárnyát és a feltárás során előkerült leletanyag legérdekesebb darabjait. A Szentlélek tiszteletére szentelt kolostorról kapta a terület a ma használatos Bükkszentlélek nevet.
 
Szenzációs leleteket ástak ki a régészek a Bükkben.Fotó: MTI (Galéria)

A Pálos szerzetesrendet a tatárjárás után alapította egy kanonokból lett remete, a szentté avatott Özséb. Miután a remete életmódra adta a fejét, egyik éjszaka imádkozás közben látomása támadt a kereszt előtt. Sok kis lángocskát látott szerte szét, melyek lassan összegyűltek, és fénynyalábbá váltak. Özséb megértette az üzenetet, miszerint a lángok a szerteszét élő remeték voltak, és közösségbe kellett tömörítenie őket. - áll a Pálosok honlapjáról letölthető rendtörténeti dokumentumban.

Eredetileg nem a népszerűbb Szent Pált követték, az apostolt, hanem annak a remetének a tanait tették sajátjukká, aki az egyiptomi sivatagban bolyongott, élt remeteként.

Ha több képet szeretne látni a pálosok épületeiről, látogasson el ERRE az oldalra.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olyan képet kaptunk a Jupiterről, mint eddig soha - Fotó

Olyan képet kaptunk a Jupiterről, mint eddig soha - Fotó
Minden eddiginél közelebb került az ott keringő űrszonda. Tovább olvasom