Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Szeptember 11. - tények és adatok a terrortámadásról, amely megrázta a világot

17 éve vezettek az al-Káida terroristái eltérített repülőgépeket az USA fő jelképeinek számító épületekbe. Az áldozatok nagy része civil volt, egy gépet visszafoglaltak a hős utasok - de a zuhanást már nem tudták megakadályozni. Tények és számok!

A 2001. szeptember 11-ei terrortámadás-sorozat az al-Káida terrorszervezet összehangolt öngyilkos merényletsorozata volt az Egyesült Államok ellen. Azon a reggelen 19 gépeltérítő szállt fel amerikai utasszállító repülőgépekre, hogy az USA fő jelképeinek számító épületekbe vezessék bele a gépeket. A titkosszolgálatok egyes információi tulajdonképpen előre jelezték a támadásokat, amelyek mégis sokként érték az USA vezetését és a világot.

Hihetetlen, de volt szörnyűbb forgatókönyv is

A New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba egy-egy repülőgép csapódott be, az épületek kigyulladtak, és két órán belül mindkettő összeomlott. A harmadik repülőgép a Pentagon Virginia állambeli, arlingtoni épületébe repült. A negyedik eltérített gépet feltételezések szerint a terroristák a Fehér Házba irányították volna, de az utasok visszafoglalták - sajnos már nem tudták megmenteni a lezuhanástól. Ez a gép Washingtontól 15 percnyire, Pennsylvania államban, Shanksville mellett csapódott a földbe. A repülőgépek egyetlen utasa sem élte túl a támadásokat.

2002 szeptemberében Joszri Fúda dokumentumfilmjében Hálid Sajh Mohammad, a támadás egyik értelmi szerzője azt állította, hogy a negyedik eltérített gép nem a Fehér Ház felé, hanem a Capitolium irányába tartott. Az is kiderült az interjúból, hogy az al-Káida eredetileg atomerőművekbe vezette volna az eltérített gépeket, ám később a New York-i célpontok mellett döntöttek. Nem tudni, abban az esetben hány áldozattal és mekkora hosszú távú kárral járt volna a terrorcselekmény, a támadásoknak így is összesen 2996 ember esett áldozatul (2977 áldozat, 19 géprabló). Az áldozatokból 246 a négy repülőgép egyikén, 2605 New Yorkban a tornyokban vagy a tornyok közvetlen közelében, 125 pedig a Pentagon épületénél vesztette életét. A Pentagont érő támadásban elhunyt 55 katonán kívül minden áldozat áldozat civil volt.

Repülők csapódtak az ikertornyokba. Eredetileg atomerőművekbe repültek volna a terroristák.
Repülők csapódtak az ikertornyokba. Eredetileg atomerőművekbe repültek volna a terroristák.


A bizottsági jelentés szerint emberek százai lelték halálukat a gépek toronyba ütközését követő pillanatokban. A többi áldozat a füstölő tornyokban esett csapdába  - ők akkor haltak meg, amikor a tornyok összeomlottak. Legalább 200-an ugrottak ki az égő épületekből a biztos halálba. Néhányan a tetőre mentek helikopteres mentés reményében, de a tetőre vezető ajtók mind zárva voltak. Egyetlen terv sem készült helikopteres mentésről.

A túlnyomó többség megmenekült

Az NIST becslése szerint 17 400 civil tartózkodott a World Trade Center épületeiben a támadások alatt, a kikötői hatóság szerint 14 154 ember tartózkodott az ikertornyokban 8:45-kor. Az emberek túlnyomó többségét sikeresen evakuálták. Az északi toronyban legalább 1366-an lelték halálukat, akik az ütközési területen, vagy afelett tartózkodtak, a déliben (ahol az evakuálás már az első becsapódást követően megkezdték) legalább 618-an. Ez az ott dolgozók és látogatók 90%-át jelentette.

2001. szeptember 21-én az FBI nyilvánosságra hozta a géprablók fényképeit, valamint információkat lehetséges álneveikről és nemzetiségükről. A terroristák közül 15 Szaúd-Arábiából, 2 az Egyesült Arab Emírségekből, 1 Egyiptomból és egy Libanonról származott. Az egyiptomi Muhammad Atta, a géprablók vezetője és a pilóták egyike társaival együtt meghalt, de poggyásza, amely nem került fel a gépre, felfedte a terroristák személyazonosságát, valamint más terveket, részleteket és a támadásuk hátterét. A támadások napján a Nemzetbiztonsági Hivatal és német nyomozóirodák Oszáma bin Ládennek szóló üzeneteket hallgattak le. A jelentéseket Donald Rumsfeld védelmi miniszter figyelmen kívül hagyta, majd még aznap délután utasítást adott a Pentagonnak egy Irak elleni támadás megtervezésére.
 

Csaknem tíz év hajtóvadászat után Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke jelentette be végül csaknem tíz évvel később, 2011 május elsején, hogy amerikai katonák tűzharc során megölték Oszáma bin Ládent, a támadások kitervelőjét.

Nem akarta megtanulni a landolást

Ahogy cikkünk elején említettük, több gyanús jel is előre vetítette a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokat. Egy Arizonában szolgáló FBI-ügynök júniusban jelezte az ügynökség központjánál, hogy közel-keleti hallgatók érkeztek a helyi repülőiskolába, és arra gyanakszik, terroristák próbálhatnak beszivárogni a civil repülési rendszerbe. Emlékeztetője visszhang nélkül maradt, de rá egy hónapra letartóztattak bizonyos Zacharias Moussaouit, aki gyanúsan viselkedett egy repülőiskolában. Csekély érdeklődést mutatott például a landolás megtanulása iránt, ami egy pilótánál minimum meglepő. Az őt letartóztató ügynök szó szerint azt írta: olyan személyiség, aki képes bármivel belerepülni a Világkereskedelmi Központba. Egy másik FBI-ügynök arra figyelmeztetett, hogy egy óriási repülőgépet fegyverként is használhatnak a terroristák.

Szintén 2001 nyarán tartottak eligazítást biztonsági tisztek a Fehér Házban. Bush elnököt arról tájékoztatták, hogy bin Láden terroristahálózata amerikai repülőgépek eltérítésével kísérletezhet. Azt sem hallgatták el az elnök elől, hogy a terroristák látványos támadásokat hajthatnak végre, melyeket úgy terveznek, hogy tömeges áldozatokkal járjanak. Figyelmeztették, hogy az FBI tudja, terroristák előkészületeket tettek New York-i épületek lerombolására - utólag láthatjuk, mennyi eredménnyel.

Tudta?

 • Több mint 90 ország állampolgárait érintették a World Trade Centert érő terrorakciók.
   
 • 2007-ben a New York-i egészségvizsgáló hivatal a szeptember 11-ei terrortámadások halálos áldozataihoz adta Felicia Dunn-Jones-t, aki öt hónappal a terrorcselekmények után halt meg tüdőbetegségben, melyet a WTC összeomlása után keletkezett por okozott. Leon Heywardot, aki 2008-ban limfómában hunyt el, 2009-ben adták hozzá a hivatalos áldozatlistához.
   
 • Összesen 411, mentésben segítő halt meg tűzoltás vagy az evakuálás során. A New York-i tűzoltóság 343 tűzoltót, a rendőrség  23 rendőrt, a parti őrség 37 alkalmazottját, és 8 további embert veszített el a támadásokban. A tűzoltók vesztesége kisebb is lehetett volna, ugyanis az első torony összeomlását követően a tűzoltóság parancsnokai az épület elhagyására szólították fel tűzoltóikat. A rádiós rendszerük meghibásodása miatt azonban több tűzoltó nem is hallhatta az irányítóktól érkező utasításokat.
   
 • A hatóságok mindössze 1600 holttestet tudtak azonosítani az ikertornyok romjainál. Az egészségvizsgáló hivatal összegyűjtött kb. 10 ezer azonosíthatatlan csontot és szövetdarabot, melyeket nem tudtak az eltűntekkel azonosítani.
   
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meteoritokról rendez konferenciát a Vatikán

Meteoritokról rendez konferenciát a Vatikán
A meteoritokat, kozmikus port és földöntúli mintákat felvonultató gyűjtemények gondozásáról szóló… Tovább olvasom