Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Szerb rendőrterror - levert vesék, szétrobbanó lépek

Én nem tudom, hogy Szerbiában alkalmazzák-e azokat a „szigorú teszteket és szűrővizsgálatokat", amelyekkel Magyarországon „kiszűrik", hogy ki alkalmas rendőrnek, és ki nem, de amennyiben vannak ilyen tesztek, sürgősen szólni kéne, hogy valaki keresse meg a megoldókulcsot, mert a szerb rendőrség tagjai még mindig a szellemileg nem teljesen ép, pszichikailag határozottan sérült állampolgárok közül kerülnek ki.

A pofon, neadjisten ütés vagy rúgás nem a 90-es években, a diktátor fénykorában jött divatba, de mint módszer széleskörűen elfogadottá akkor vált a verés. Amióta az eszemet tudom, a rendőrségtől rettegni kellett Szerbiában. Akkor is, amikor Jugoszláviának vagy Szerb Montenegrói Banánköztársaságnak hívták. A határon a szülők csendre intették a gyereket, nehogy valami baj legyen. Némelyiket még ijesztgették is: „elvisz a rendőr", és hasonló okosságokkal. Még jó, hogy nem vitt el senkit a rendőr, mert játszott a kajával az ebédnél. Persze verni azért a törvény-, és főleg a rendőrtisztelő állampolgárokat sosem volt szokás, de azok, akik valami rossz fát tettek a tűzre, mindig számíthattak még egy kis leckére a törvényes eljárás mellett. Ha éppen hullarészegen rongáltál valamit az utcán, vagy hangoskodtál, vagy bármit, és éppen jött a rendőr, biztosan kijárt neked pár pofon is.

Rendőri intézkedés Belgrádban. Kesztyűs kézzel? Fotó: Reuters
Rendőri intézkedés Belgrádban. Nem kesztyűs kézzel bánnak velük. 
Fotó: Reuters

Sok minden megváltozott Szerbiában, amióta elhajtották a Sötét Nagyurat, de a bűnös, vagy az annak vélt, illetve annak kikiáltott állampolgárok verése valahogy szokásban maradt. Ez persze nem lenne akkora baj, ha azokat, akik valakinek a bordáját törik gyorshajtás vagy ittas vezetés miatt, utána szépen eltávolítanák. De nem. A rendőrség leginkább csak annyit szeret közölni komoly sérülések okozása után, hogy: nincs információjuk arról, hogy kollégáik bántalmazták volna a sértettet. Ezek az esetek persze az állampolgári önérzet ébredése folytán ma már nem a kukában, hanem a bíróságon és a médiában landolnak. Folyamatosak a rendőri túlkapások – bár én ezt egyszerűen brutalitásnak nevezném – miatti perek. Nem is olyan régen történt, hogy két cigány embert gyepáltak addig váltásokban a zsaruk, amíg az egyikük végül behugyozott a veréstől.

10.000 euró/lép

Első kézből tudom, hogy a szerb rendőrség most vesztett pert egy fiatalember ellen, akit egy úgynevezett „információszerző beszélgetésen" szabadítottak meg a lépétől. Csak kettőt kapott, de az elég volt, hogy másnapra szétrobbanjon a lépe. Most nincs neki. Évek óta húzódott az ügy, most lett vége. 10 ezer eurót kap kártérítésként. Két és fel millió forintot. Szép összeg, bár alighanem ő is inkább a lépét kérné vissza. A bíróságon, és ezt is első kézből hallottam, azzal jöttek a rendőrök, hogy biztos elesett a bringával, és úgy sérült meg szerencsétlen, de ők egy ujjal sem nyúltak hozzá. Szerencsére az orvosszakértői véleményben leszögezték, hogy a szóban forgó sérülést lehetetlen ilyen módon elszenvedni. 10 ezer euró.

Támadásra készen? Fotó:
Támadásra készen?
Fotó: Reuters

Seseljt idéző módszerek - elcsúszott egy banánhéjon


Vojislav Seseljnek, azaz Seselj vajdának egyszer volt egy oltári poénja. Szomorú, de jól kifejezte az akkori helyzetet. Egy belgrádi vagy zimonyi ügyvéd (már nem emlékszem) támadta őt nyilvánosan és igen hevesen, majd hirtelen súlyos sérülésekkel került kórházba. Mikor Seseljt arról faggatták, hogy vajon neki mi köze lehet ehhez, csak annyit mondott: az ügyvéd úr, amikor a tévészékházból hazafelé tartott, elcsúszott egy banánhéjon. Mondjuk az a verés nem a rendőrök műve volt, de a viták rendezésének ez az igen hatékony formája már akkor is hódított.

A legújabb eset

A legújabb nyilvánosságra került eset Nemanja Mijaljević esete. Ő kocsijával tartott hazafelé barátnője születésnapi mulatságáról kissé kapatosan, ami – szögezzük le – nem helyes, és büntetendő. De nem bordatöréssel és agyrázkódással büntetik normális országokban. Nemanja Mijaljević viszont ezt kapta ráadásbüntetésként a rendőröktől. Elmondása szerint miután megállították (nem tiszta, hogy elsőre megállt, vagy kisebb hajcihő után), és a szonda ittasságot mutatott, egy rangjelzés, vagy bármi kitűző, vagy tépőzáras jelzés nélküli, de kék rendőr egyenruhát viselő alak vette kezelésbe. Felismerni azért nem tudja őket – állítja Nemanja –, mert a verés kezdetekor ösztönösen eltakarta az arcát. Ezt egyébként nagyon is jól tette, hiszen záporoztak rá az ütések. Később – nyilatkozta Nemanja a b92-nek – le kellett térdelnie, és fejét a földön megtámasztani, miközben kezét összekulcsolja a tarkóján. A jelzés nélkül is nagyon bátor rendőr ugyanis – úgy tűnik – hátulról szereti.

A fiatalember – miután a kékek befejezték az akciót – jelentkezett a kórházban, ahol, a sérülések súlyosságára való tekintettel még egy napra benntartották. A jelentésben agyrázkódás, egy törött borda, és számos zúzódás szerepel.

Nemanja Mijaljević - ittsan vezetett, bordáját törték
Nemanja Mijaljević - ittasan vezetett, bordáját törték.
Fotó: b92.net

Az eset december 15-én, azaz tegnap történt. Előkerült néhány szemtanú is, aki akkor nem mert beavatkozni. Azt mondják, féltek. Már nem félnek, és beszámoltak a sajtónak arról, hogy mit láttak az ablakukból azon az estén.

– Egy rendőrautó volt. Aztán jött még egy. Mindkét kocsiból ketten-hárman szálltak ki. Odaléptek hozzá, és verni kezdték. Nem láttam, hogy kit, mert sokan álltak körülötte. Nem tudom, ki volt a földön – mesélte az egyik szemtanú, Nikola Tkalec a sajtónak.

Az aranđelovaci rendőrség csak annyit közölt az esetről: nem tudják, hogyan szerezte a sérüléseit a fiatalember, a belső vizsgálat után nyilatkoznak, de nincs tudomásuk róla, hogy munkatársaik „erőt alkalmaztak" volna. Nemanja jelenleg kórházban fekszik, de azt ígéri: amint kijön, feljelenti a rendőrállam rendőreit.

Olvasóink írták

 • 17. TELSTAR 2008. december 16. 23:11
  „Heves, Szabolcs, de főleg BAZ megye a legjobban tenné, ha pár rendőrt importálna Szerbiából...”
 • 16. KolompárRómeó 2008. december 16. 22:12
  „13. hozzászólás PipiczGabor 2008.12.16. 19:18 :

  Igen, teljesen igazad van. A rendfenntartó tartsa fenn a rendet. A baj a kurvaország jogrenszerével van, miszerint:
  - a rohadt tolvajt ha elkapják és lefogják, akkor ő perelhet "személyi szabadság megsértése" miatt
  - ha a néma riasztó beriaszt és elkapják a tettest, akkor mivel nem történt bűncselekmény, mivel ugye elkapták az elkövetés előtt, 2 óra múlva már töri fel a következőt
  - satöbbi

  De ha ekkor a a szemét bűnözőnek eltörik mindkét kezét, hogy a végbélrózsáját sem tudja kitörölni, akkor vagy elgondolkodik, de ha nem, akkor is pár hétre kivonják a forgalomból. Ha meg ott marad, akkor mindenki jól jár...”
 • 15. maci52 2008. december 16. 20:15
  „Nem kell itt sírni,elvtársak,ti is ezt csináltátok,nagy haj,kirívó öltözet,úgy megverték mint szódás a lovát.Járdán biciklizésért bevitték az őrsre,5-6 rendőr verte ahol érte,utána aláírattak egy papírt,ha kiakartál jönni,téged egy ujjal sem bántottak.Hamar felejtetek!”
 • 14. egy 2008. december 16. 19:46
  „Tehát...
  A MAGYAR rendőr elfogja a bűnözőt, beviszi a kapitányságra. Felvilágosítja a jogairól (3 oldal A4-es lap), majd a megeteti,(ha sokáig tartanák fel esetleg), néha pisilteti, és még vigyáz is rá. A kapitányságról - ha a bíró úgy dönt- elviszik a fogdába. A fogdán etetés-itatás, figyelem, stb. Bíróság: hát, izé, ügyvéd úr, hogy is szeretnék? Upsz, már ki is szabadult, és röhög a markába. A rendőr figyeli az ombudsmant, (akiket becsuknék a tücskök közé 2-3 hét továbbképzésre!), továbbá a minden embert megillető jogokat, és "eltüri", hogy a bíróság lazán lakására engedje az ilyen férgeket...
  Széllel szemben pisilnak a mi rendőreink!!!
  Persze, ez nem jogosítja fel egyiket sem, hogy verjék a népet, de szerintem én is, ha lenne rá lehetőségem, akkor jól elverném a parasztot, amiért kirabolt egy idős embert két pofon segítségével, aztán meg nyugodtan otthon üldögél a rendőrség tehetetlenségén röhögve... :(”
 • 13. PipiczGabor 2008. december 16. 19:18
  „Ugy gondolom, hogy egyetlen rendfenntaro szervezetnek sem lehetne joga senkit sem osszeverni.A torvenyek betartatasaert kell faradozni nem azoknak kell epp megszegni akik a rend orei lennenek.Tudom ez csak illuzio, mert a vilagon sehol sincs olyan orszag ahol nem eltek volna vissza a hatalommal es azzal, hogy hivatalosan fegyver lehet a kezukben.Szelsosegek mindig voltak es lesznek amig ember el e Foldon.”
 • 12. Borgnine 2008. december 16. 18:17
  „Köszi azért, hogy megpróbáltad. Mindig légy ilyen következetes.”
 • 11. délioldal 2008. december 16. 17:58
  „* korlátolt (elnézést)”
 • 10. délioldal 2008. december 16. 17:55
  „ennyi erővel akkor meg lehet verni mindenkit akinek autója van? nem? mert józanon is el lehet gázolni valakit. és ittasan is lehet normálisan vezetni feltéve ha vki mértékkel ivott. és most nem az ittas vezetőket szeretném védeni (sőt egyáltalán nem támogatom az ittas vezetést), hanem egyszerűen kinyílt a bicska a zsebemben a hozzászólásod miatt. hogy verjék meg a rendőrök aki ittasan vezet? szerintem senkit sem szabad megverni bármit is követett el. nem a rendőrség feladata büntetni és egyáltalán dönteni sem.
  persze ismerem a fajtád, felesleges is lenne belemennem, megpróbálva elmagyarázni. aki olyat ír mint te az én szememben korlátozott.
  egyébként nem túl régen még az volt a baj, hogy veri a rendőr a polgárt. most hirtelen az a baj ha nem veri?”
 • 9. Borgnine 2008. december 16. 17:22
  „Remélem a te gyereked lesz, akit egy részeg elgázol.”
 • 8. délioldal 2008. december 16. 17:06
  „4. hozzászólás Borgnine 2008.12.16. 15:33

  remélem a gyereked lesz az akit majd igy elkapnak... hogy lehet ilyeneket írni??? belegondoltál?

  a rendőrök meg jobb lenne ha végre dolgoznának és nem ártatlan sétálókat zaklatnának "ürítse ki a zsebeit" felkiáltással.”
 • 7. Mathiasking 2008. december 16. 16:52
  „Annyit hozzátennék, hogy a rendőreinek pszichológiai és fizikai tesztek sokaságán kell átesnie. Ez viszont nem azt jelenti, hogy minden tökéletes. Kevés a jelentkező és alacsony a megfelelési szint. Ennyit a szinvonalról és a tesztekről.”
 • 6. Mathiasking 2008. december 16. 16:37
  „Nekem az ´50-es évek Rákosi és a ´60-as évek Kádári elnyomó rendszere jut az eszembe. Annyi bizonyos, hogy ok nélkül történő terror illetve erőszak alkalmazása csak az elnyomó rendszerekben van. Lásd napjainkban a magyar rendőrség egyes tagjait!”
 • 5. KolompárRómeó 2008. december 16. 16:24
  „Amennyiben igaz az a kitetel, miszerint az, aki nem santikal rosszban, nem kap 3 nagy pofont, akkor vegre egy normalis hozzaallas. Ittasan vezetett es eltortek a bordajat? Inkabb, mint hogy megoljon valakit az utakon. Legkozelebb meggondolja.

  Persze benne van a pakliban, hogy csak bunozonek gondolja a rendor es akkor is kap pofont...”
 • 4. Borgnine 2008. december 16. 15:33
  „A kakas csípjen meg, ha értem, hogy mit akar ez a cikk. Mi ez egyáltalán, már műfajilag? Hogy jön ide? Kit érdekel? Mi közünk hozzá?

  Már azon kívül, hogy itthon sem ártana egy kibaszott nagy verés az ittas vezetőknek.”
 • 3. micsoda 2008. december 16. 14:13
  „Mire mentünk azzal, hogy a bűnösnek is jogot adtunk? Semmire. Még több bűnös, hisz a büntetés nem rettent el...
  De érdekes módon ha mondjuk átlépjük a határt Szerbia felé, nem száguldozunk 90-el a belvárosban, nem előzünk záróvonalnál, nem vezetün ittasan és ez csak a jéghegy csúcsa. Ennek az elrettentésnek legalább van eredménye.”
 • 2. Mil 2008. december 16. 12:56
  „Úgy tűnik, őket még nem fertőzte meg az eszetlen liberális jogvédelem. Nem fenyegeti őket az anarchia.
  Akkor lenne gáz, ha minden ok nélkül ütnének-vernének embereket, de itt, ahogy olvasom nem erről van szó.
  Idehaza is kijárna néhány méretes pofon az ittasan randalírozóknak, piti tolvajoknak stb. Ezzel szemben mi van nálunk? Még a rendőrt hurcolják meg, ha egy tettenért bűnözőt odabilincselnek egy talicskához. Röhej, komolyan mondom nevetséges ami nálunk folyik. Eleve egy tettenért bűnözőnek miért vannak 100%-os jogai??”
 • 1. Iza3 2008. december 16. 12:44
  „Támogatom a " nem kesztyűs kézzel " bánást. (itthon is)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utolsó órák Pompejiben

Olasz vulkanológusok rekonstruálták egy pompeji család utolsó napjának történetét, akik a Vezúv… Tovább olvasom