Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Tadics már osztozna Koszovón

Ha minden egyéb kísérlet kudarcba fullad, a szerb elnök szerint, Koszovó felosztása lehet a végső megoldás. Ezt azonban nemcsak Szerbiában, Koszovóban, de az EU-ban is sokan elképzelhetetlennek tartják.
Téved, aki azt hiszi, Szerbia valaha is lemond egykori tartományáról. Déli szomszédunk továbbra is azon fáradozik, hogy visszaszerezze a rég elvesztett hatalmat Koszovóban. Igaz, a konfliktus fegyveres „rendezése" régen nincs a lehetséges megoldások listáján. A főszerepet már a diplomácia játssza.

Szerbia elérte, hogy az október 8-i ENSZ-közgyűlés napirendjén is szerepeljen az a belgrádi kezdeményezés, hogy vizsgálják meg, nem ütközik-e a nemzetközi jogba Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltása. Az utolsó szót persze a hágai Nemzetközi Bíróság mondja majd ki, bár sokan (köztük nagyhatalmak vezetői) úgy gondolják, ha Szerbia javára döntenek is, a helyzeten az nem változtat semmit. A szerbek viszont nem így gondolják. Szerbia küldöttsége 50 kétoldalú tárgyaláson van túl, az elmúlt hónapokban pedig több, mint 150 országgal vették fel a lehető legmagasabb szintű diplomáciai kapcsolatot a közelgő közgyűlés előtt, annak érdekében, hogy a lehető legtöbb szavazatot biztosítsák maguknak az ENSZ-ben.

Angela Merkel nem az új határvonalat mutatja.
Angela Merkel nem az új határvonalat mutatja.

Boris Tadics szerb elnök egy sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy végső megoldásként a tartomány felosztását is elképzelhetőnek tartja , de a kormány elsősorban arra törekszik, hogy Koszovó egésze, széleskörű autonómiát kapva, visszatérjen Szerbiába. Az elnök ötletét a felosztásról, bár korábban talán jónak tartották volna, most nem fogadta örömmel senki. Politikai ellenfelei természetesen az árulás újabb bizonyítékaként értelmezték a kijelentést, de a koszovói szerbek is élesen bírálták emiatt, hiszen egy ilyen lépéssel örökre lemondanának az ősi szerb földekről, kolostorokról, a szerb nép bölcsőjének tartott vidékekről, és egyszersmind elismernék a független Koszovót, cserben hagyva azokat a szerbeket, akik az Ibar folyótól délre a szórványvidéken élnek.

Koszovó felosztásának ötletét Angela Merkel német kancellár is elveti. Álláspontját a Borisz Tadics szerb elnökkel folytatott berlini tárgyalásokon is hangsúlyozta. Igaz, Berlinben már a szerb elnök is arról beszélt, hogy félreértették, amit a tartomány felosztásáról mondott. A rendezésnek ezt a módját az USA sem választaná. „Az Egyesült Államok Koszovó és Szerbia fejlődését támogatja, az Európai Unión belül, de két különálló országként" - mondta Cameron Munter az Egyesült Államok szerbiai nagykövete. A koszovói albán vezetés álláspontja pedig az, hogy akérdés egyáltalán nem aktuális, hiszen „Koszovó egy nemzetközileg elismert, független állam". Az EU koszovói megbízottja szerint Szerbia törekvései érthetők, de nem célravezetők. „Koszovó kérdését lezártuk,és nem nyitjuk meg újra" - mondta Peter Feith.

Olvasóink írták

 • 12. bonjovi44 2008. október 02. 23:23
  „péró:takarodj Magyarországról,nincs keresnivalód a magyarok maradék országában.”
 • 11. péró 2008. október 02. 20:47
  „Koszovót nem felosztani kell hanem visszafoglalni .Úgy kell eljárni
  a szerbeknek mint oroszok grúziával. Tádicsnak igaza van a szerbek bölcsőjét nem szabad egyetlen egy nyugati hatalom miatt elveszíteni.
  Hej sloveni jos ste zivi duh nasih dedova, dok za narad srice bije ujilovik sinova. Zivi zivi duh slovenski zivet ce vekovna zalud preti ponor pokla zalud vatra grama.
  Nek se sodan i nad nama burom sve ráznese stena puca dub le lama zemlja nek se trese. Mi stojimo portojano kono klisurine poklet bio izdajica svoje domicine.”
 • 10. antracit 2008. október 02. 19:34
  „A szerbek soha sem fognak lemondani Koszovóról.Ismerve mentalitásukat ez így is lesz.Koszovó felosztása szerb és albán részre nehezen elképzelhető,mert Koszovón élnek még törökök,romák is.A szerbek Koszovót Trianonként élik meg.A volt szerb tartomány státusa még komoly gondokat okozhat,nemcsak Szerbiára nézve,hanem minden olyan ország területén,ahol nagyobb számban élnek anyaországukból kirekesztett nemzetrészek.”
 • 9. jojojo 2008. október 02. 18:55
  „nem lehet ezeket egymáshoz kényszeríteni. Kiderült már régen, hogy nem tudnak együtt élni.”
 • 8. Anonymus 2008. október 02. 18:24
  „Ha a koszovóiak függetlenek akarnak lenni akkor legyenek, Tadics is megérthetné ezt végre.

  Ha Wilson 18 pontos békepontjait vesszük alapul( ezt az I.vh-t követően adta ki) ,akkor a magyar lakta területeket Magyarországhoz kéne csatolni”
 • 7. TELSTAR 2008. október 02. 18:06
  „Pedig valóban ez volna az egyetlen épkézláb megoldás. Az északi, szerblakta része maradjon Szerbiánál (még természetes folyóhatára is van!) a többi legyen önálló vagy egyesüljön Albániával. Dehát ezt magyarázhatja bárki az EU-vaskalaposoknak...”
 • 6. total 2008. október 02. 16:12
  „Ez az! Maradjon egybe Koszovó.....Gyúrjunk össze két olyan népet, amelyik utálja egymást...ez lenne a BÉKE???? Idióták....
  Már rég el kellett volna osztani Szerbia és Albánia között.... VAGY akkor ezt a példát követve csatoljuk össze Izraelt Palesztinával, tök jó buli lenne, nem??? Ebből háború lesz, csak remélem, nem a III. VH....”
 • 5. abc123 2008. október 02. 15:19
  „hojoj, esetleg a sorrend lehetne más
  Kezdjük Székelyfölddel, meg a Felvidék déli részével.”
 • 4. merkel 2008. október 02. 14:06
  „Szerbiát kell szétosztani. De kinek kell az a balhés banda?”
 • 3. szkíta 2008. október 02. 13:57
  „Mi sem mondtunk le soha Délvidékről,ezt meg jobb ha a rácok vésik az agyukba.”
 • 2. kertesz 2008. október 02. 13:43
  „újabb háborút akarnak a szerbek? Hmmmm”
 • 1. hojoj 2008. október 02. 13:28
  „Remélem megosztják. Utána jöhet a Boszniai Szerb Köztársaság, majd Dél-Szlovákia és Székelyföld.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egerek tanúsítják, merre jártak a vikingek

A közönséges háziegér megmondja, milyen lépésekben teremtették meg a vikingek a tengeri birodalmukat, amely Skóciától az Új-fundland szigetéig terjedt. Tovább olvasom