Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Tavakban alakult ki az élet?

A közkeletű elméletek szerint az első állatok az óceánban fejlődtek ki, de amerikai kutatók szerint, akik ősi kőzeteket tanulmányoztak Kína déli részén, a tavak teremtettek kedvező létfeltételeket a soksejtű állati élet kialakulására.
Hárommilliárd éven át az egysejtű létformák, olyanok, mint a baktériumok, népesítették be bolygónkat. Az első többsejtű szervezetek körülbelül 600 millió évvel ezelőtt jelentek meg - olvasható a LiveScience tudományos portálon(http://www.livescience.com).

A legrégebbi ismert állati fosszíliára a Kína déli részén lévő ősi kőzetrétegben, az úgynevezett Tousanto (Doushantuo) formációban bukkantak. E fosszíliák között egyetlenegy felnőtt lényt sem találtak, a kövületek többsége mikroszkopikus embrió volt.

"Az első szokatlan leletünk ebben a régióban egy bizonyos agyagásvány, szmektit bőséges előfordulása. Az ilyen korú kőzetekben általában azt tapasztaljuk, hogy a szmektit más agyagásvánnyá alakul át. Dél-Kínában nem észleltük a szmektit eme átalakulását. A kőzetnek viszont olyan specifikus a vegyi összetétele, amelynek kialakulásához különleges vízi feltételek szükségesek. Ilyen feltételek általában a sós, alkalikus tavakban találhatók" - magyarázta Tom Brostow, a Kaliforniai Műszaki Egyetem kutatója.

Az amerikai kutatók több száz kőzetmintát gyűjtöttek össze különböző helyszínekről Dél-Kínában. Az összes vizsgálat azt bizonyította, hogy ezek nem tengeri üledékek.

"Szmektitet csupán néhány helyen találtunk, s nem mindenütt, ahogy ez elvárható lenne tengeri üledék esetében. Mindent egybevetve azt kell mondanunk, hogy ezek a lények tavakban éltek" - hangsúlyozta Tom Bristow.

Martin Kennedy, a Kaliforniai Egyetem geológusa szerint a tavak földtörténetileg rövid ideig maradnak fenn, nem biztosítanak olyan állandó közeget, mint az óceánok. Ezért olyan meglepő, hogy az első állati létformák a tavakban fejlődtek ki.

Hozzátette: előfordulhat, hogy a későbbiekben a mostani leleteknél idősebb kövületekre bukkannak tengeri üledékben.

Akárhogyan is történt, az állati létformák megtanultak alkalmazkodni a gyorsan változó tavi környezethez.

"Ez azt jelenti, hogy evolúciós válaszaik sokkal gyorsabbak voltak, mint eddig feltételeztük, s a legkorábbi állati életformák az elképzeltnél lényegesen sokszínűbbek voltak" - mondta Martin Kennedy.

Amennyiben az első állati szervezetek a tavakban fejlődtek ki, a kutatók szerint ebben a környezetben evolúciójukat a víznek a tengerekkel szembeni dúsabb oxigéntartama segíthette.

"Az elméletek szerint az állatok evolúcióját elősegítette, hogy ebben az időben szaporodott fel az oxigén koncentrációja a légkörben. Lehetséges, hogy elsőként ebből a folyamatból a tavak profitáltak, amelyek lényegesen sekélyebbek, mint az óceánok, így könnyebben szaporodik fel bennük az oxigén" - mutatott rá Martin Kennedy.

A kutatók vizsgálataikról az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Science) legutóbbi számában számolnak be.

Olvasóink írták

 • 2. floridaimagyar 2009. július 31. 00:20
  „Igaza van a cikknek, az uk-uk-uk-uk-uk-.......uk apam is ott volt es ez mind benne van a gen-emlekezeteimban :).”
 • 1. Mignon 2009. július 28. 21:53
  „Igen.
  Rokuson. Azert hivjak Ver-tonak!
  Az elet, kultura es emberi bölcsesseg melegagya.

  Szeged.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Merce Cunningham, a táncművészet Einsteinje

Meghalt Merce Cunningham világhírű amerikai táncművész és koreográfus. 90 évet élt. Tovább olvasom