Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Titkos alagutat fedeztek fel egy ókori piramis alatt

A régészek úgy gondolják, a mexikói Teotihuacánban található Hold-piramis alatti alagút az ókori hitrendszer részét képezhette.
Nemrég fedezték fel régészek a Mexikóvároshoz közeli Teotihuacán híres ókori építménye, a Hold-piramis alatti titkos alagutat.

A Hold-piramis a második legnagyobb épület az ókori városban (a legnagyobb a Nap-piramis). A felfedezést végző régészek úgy gondolják, hogy az építmény újonnan megtalált titkos alagútja a 2000 évvel ezelőtti prekolumbiánus civilizáció hitrendszerének leképeződése, egy alvilági átjárót szimbolizálhat.

Az alagút közel 10 méter mély és 200 méter hosszú, és nagyon hasonlít azokra a földalatti átjárókra, melyeket már korábban felfedeztek.
Az alagutat a Hold-piramis alatt találták. Fotó: Macduff Everton/National Geographic
Az alagutat a Hold-piramis alatt találták. Fotó: Macduff Everton/National Geographic

Az alagútban még senki nem járt, a felfedezést egy olyan tomográfiás módszerrel végezték el, amellyel föld alatti képeket lehet készíteni. A mexikói Nemzeti Őstörténeti és Történeti Intézet régész munkatársai egy teljesen más jellegű munkát végeztek a város főterén, amikor egyszercsak "belebotlottak" az alagútba.

A Hold-piramist valószínűleg emberáldozáshoz és egyéb rituálékhoz használták, amit a temetkezési helyeken talált emberi maradványokra alapoznak. Nem teljesen világos, hogy az alagutat mire használhatták, a régészek további kutatásokat végeznek annak érdekében, hogy meghatározzák, tartalmaz-e járat további tárgyakat, amelyek segíthetnek a rejtély feltárásában.

Teotihuacán az egyik legnagyobb város volt Amerikában a prekolumbiánusi korszakban, legalább 125 ezren lakták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyászba borult Manila, elpusztult Bertha

Gyászba borult Manila, elpusztult Bertha
A világ legöregebb állatkertben élő vízilova 65 éves volt. Tovább olvasom