Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Tíz kérdés, tíz felelet a változókorról

Előbb-utóbb mindenkit érint a változókor, azonban a vele járó tüneteket sokan nem ismerik fel, illetve nem tudják, hogy mi a jelentősége. Az alábbi kérdés-felelet összeállítással a félreértéseket és a tévhiteket szeretnénk eloszlatni.
1. Miért vannak olyan extrém tünetei a változókornak?

Egyszerű a válasz: a hormonok miatt. Amikor a tinédzserek pubertáskorba érnek, a hormonok működésbe lépnek, vagyis „bekapcsolnak", és nagy változásokat idéznek elő a szervezetben. A menopauza idején a hormonok „kikapcsolnak", ez pedig szintén drámai változásokat eredményez. Az ösztrogénhormon hiánya a méhben olyan tüneteket vált ki, mint a hőhullám, a pirulás, a húgyhólyag feszülése, a depresszió és a hajhullás.

2. Miért van egyes nőknek korai menopauzájuk?

A nőknél a menopauza átlagosan 51 éves korban jelentkezik. Érdekesség, hogy a dohányzó nőknél hamarabb kezdődik a változókor. A korai menopauza 40-45 év közé tehető. Az oka nem mindig tudható, de jelentősen befolyásolja a változókor kezdetét a családi kórtörténet. Emellett egyes esetekben kábítószer vagy gyógyszeres kezelés is hatással lehet a menopauza kezdetének időpontjára.

3. Az életmód megváltoztatása késleltetheti a változókor kezdetét?

Az első fontos lépés: abbahagyni a dohányzást. A dohányzó nőkre nagymértékben jellemző a pirulás. A torna és az egészséges táplálkozás, a diéta csökkentheti a tüneteket, és a változókorral járó betegségek – csontritkulás, szívbetegségek – kialakulásának kockázatát is. Az alkohol- és koffeinmennyiség csökkentése is jó ötlet, mert ezek rosszabbá tehetik a hőhullámokat, a pirulást, és növelik a csontritkulás kialakulásának kockázatát. Emellett szükséges a nagy mennyiségű kalcium bevitele a szervezetbe.

4. Hatással van-e a menopauzára az elhízás?

A magasabb BMI-vel (testzsírtömeg-indexszel) rendelkező nőknél a tapasztalatok szerint kevésbé elviselhetők a változókor tünetei, és nagyobb a szívbetegségek, valamint a cukorbetegség kialakulásának kockázata is.

5. Megállítható a menopauza folyamata?

Nem. Ha egyszer a méh működése lelassul, és kevesebb ösztrogént termel, a folyamat nem fordítható vissza. Ami lassíthatja a menopauza kialakulását: olyan étrend, amely ösztrogént tartalmaz. Érdemes fitoösztrogént a szervezetbe juttatni – többek között a szójában, a lencsében, a babban is van –, vagy hormonpótló terápián részt venni.

Az első fontos lépés: abbahagyni a dohányzást!. Illusztráció: Frank Yvette
Az első fontos lépés: abbahagyni a dohányzást!.
Illusztráció: Frank Yvette

6. Meddig tart a menopauza?

Néhány hónaptól néhány évig is eltarthat. Míg azonban a nők egynegyede egyáltalán nem szenved a kellemetlen tünetektől, másoknak hőhullámok keserítik meg napjait. A nők kis százalékának akár öt éven át is lehetnek hőhullámai.

7. Létezik olyan vizsgálat, amely meg tudja határozni, mikor kezdődik a menopauza?

Folyamatban van egy kutatás: a szakemberek próbálnak olyan módszert kidolgozni, amellyel meghatározható a változókor kezdete. A kutatók szerint figyelembe kell venni a méh méretét, a ciklusok gyakoriságát és hosszát, valamint az életkort. Jelenleg a tudósok az AMH-hormon szintjének megemelésében látják a megoldást – ezzel a módszerrel vélhetően kitolható a menopauza kezdetének időpontja.

8. Hatással van-e a menopauza lefolyására, hogy egy nőnek van-e gyermeke?

Nincs rá bizonyíték, hogy lenne. Mint ahogy vélhetően annak sincs jelentősége, hogy egy nő hány éves korában kezd pubertálni.

9. Mire képes a hormonpótlás-terápia?

A tünetek, valamint egyes betegségek kialakulásának kockázata az ösztrogén hiányának tudható be. A hormonterápia pótolja a szervezetből hiányzó ösztrogénmennyiséget. Azonban ennek a kezelésnek is van kockázata, amelyről érdemes beszélgetni a kezelőorvossal.

10. Miért válnak a nők kevésbé toleránssá az alkoholt illetően?

Ez nem azt jelenti, hogy a nők a menopauza idején kevésbé bírnák az alkoholt. Arról van csupán szó, hogy az alkohol kellemetlenebbé teszi a változókor egyik fő tünetét, a pirulást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oroszország megsebzett medveként küzd egykori területein

Oroszország megkérdőjelezhetetlenül brutálisan viselkedik Grúziával szemben. Néhányan már párhuzamot… Tovább olvasom