Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Több mint hetvenezerre nőtt a vörös listán szereplő állatfajok száma

A világszövetség szerint pontosan 800 faj halt ki, több egyedszáma pedig veszélyes mértékben csökkent.
Aktualizálta a veszélyeztetett fajok vörös listáját a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN): mintegy hetvenezerre nőtt a felsorolt fajok száma, közülük több mint húszezret a kihalás veszélye fenyeget.

"Az összkép meglehetősen nyugtalanító. Ki kell használnunk ismereteinket, hogy a természetvédelmi tevékenységek célirányosan és hatékonyan működjenek" - hangoztatta Jane Smart, az IUCN faji sokszínűséggel foglalkozó osztályának igazgatója.

A világszövetség szerint pontosan 800 faj halt ki, például a Cyprinodon arcuatus nevű pontyfaj és a zöldfoki-szigeteki óriásszkink. Több faj egyedszáma pedig veszélyes mértékben csökkent, ilyen például a fehérajkú pekari és a rücskösfarkú disznódelfin.

Első alkalommal vizsgálták meg a vörös lista összeállításához az édesvízi garnélák állományát: ezek 28 százalékát fenyegeti a kihalás veszélye. Tíz százalékkal élelmiszerként kereskednek - ilyen például az óriás édesvízi garnéla (Macrobrachium rosenbergii), amely fontos szerepet játszik az édesvízi táplálékláncban.

Az állatok mellett a tűlevelűek, a világ legrégebbi és legmagasabb élőlényei is veszélybe kerültek az IUCN szerint: minden harmadik faj a kihalás szélére jutott. Veszélyeztetett többek között a Monterey fenyő (Pinus radiata), amelynek hatalmas befolyása van a klíma alakulására. A szervezet szerint a tűlevelű erdők révén háromszor több szén raktározódik el, mint az esőerdők révén. Egyes tűlevelű fák pedig az ötezer éves kort is elérhetik és száz méternél magasabbra is nőhetnek.

A világszintű fakitermelés ráadásul odáig fajulhat, hogy egyes fajok még az előtt eltűnnek, hogy az IUCN lajstromba venné őket - figyelmeztetett Aljos Farion, a szervezet tűlevelű-szakértője.

Az IUCN a világ legnagyobb, állami és nem állami természetvédelmi szervezeteket tömörítő hálózata.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszélő cigarettás doboz segíthet a leszokásban

Hangüzenetet játszanak le kinyitáskor a cigarettás dobozok - a Stirlingi Egyetem kutatóinak… Tovább olvasom