Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Toxikus baktérium végzett volna Nagy Sándorral?

A mitológiai Sztüx-folyóban élő toxikus baktérium okozhatta III. Alexandrosz makedón király, azaz világhódító Nagy Sándor (Kr.e. 356-323) halálát - állítják amerikai kutatók, akik elméletüket a Barcelonában ezen a héten zajló XII. Nemzetközi Toxikológiai Kongresszuson adják elő.
A görög mitológiában az élők és holtak birodalmát elválasztó határfolyó, a Sztüx a világóceán, Ókeanosz és a tengeristennő, Téthüsz lánya volt, aki támogatta Zeuszt a titánok elleni küzdelemben. Jutalmul az istenek az ő vizére tették a legszentebb esküjüket. A hamisan esküvő isteneknek inniuk kellett a folyó vizéből, amelyet 1 évnyi eszméletvesztés, majd 9 évi száműzetés követett, és csupán a tizedik esztendőben térhettek vissza az Olümposzra - olvasható a Discovery News hírei között.

Az amerikai kutatók meggyőződése szerint e mitológiai méreg nem más, mint a calicheamicin.

"Ezt a vegyületet egy rendkívül toxikus talajbaktérium, a Micromonospora echinospora állítja elő. A calicheamicint az 1980-as években fedezték fel Texasban, a kalcium-karbonát természetes lerakódásaiban. A kalcium-karbonát számos ásvány mellett a mészkő fő alkotóeleme, utóbbi pedig igen elterjedt Görögországban. A Sztüx, azaz a jelenkori Mavronéri-folyó a hegyekben ered, jéghideg vize a magas szirtfokokról zúdul le, Görögország második legnagyobb vízesést alkotva" - magyarázta a Antoinette Hayes, a Pfizer toxikológusa, a tanulmány egyik társszerzője.

Mint Adrienne Mayor, a tanulmány másik társszerzője, a Stanford Egyetem klasszika filológusa és Antoinette Hayes rámutat, III. Alexandrosz Babilonban, az egyik szokásos éjszakai tivornyán betegedett meg. Az uralkodó hirtelen feljajdult a májába belehasító éles fájdalomtól, és láza is felszökött. A következő 12 nap során állapota fokozatosan romlott, csupán szemét és kézfejét tudta mozgatni, ám képtelen volt a beszédre, később pedig kómába esett. Kr.e. 323. június 11-én érte a halál, néhány héttel 33. születésnapja előtt. Rejtélyes halála jelenleg is foglalkoztatja a szakértőket, s számtalan diagnózis született: egyesek szerint az alkohol végezhetett a világhódítóval, de akad, aki a vérmérgezés, malária, hasnyálmirigy-gyulladás diagnózisát állította fel. Nem zárták ki a tífusz vagy a nyugat-nílusi vírus által kiváltott láz eshetőségét sem.

A mérgezés elméletet többnyire elvetik, mivel kevés méreg okoz magas lázat, és ezek közül alig egy-kettő volt ismert Nagy Sándor korában. Ugyanakkor a sejtméregként ismert calicheamicin nem zárható ki a "gyanúsítottak" közül.

"Alexandrosz tüneteinek némelyike, ahogy a betegség lefolyása is egybeesik a Sztüx-folyó vize által kiváltott mitológiai tünetekkel. Még a hangját is elvesztette, ahogy történt ez az esküszegő görög istenekkel, akik a folyó vizétől kómaszerű állapotba kerültek" - jegyezte meg Adrienne Mayor.

Magyarázatként hozzáfűzte, hogy a citotoxinok, mint amilyen a calicheamicin, a sejtek elhalását okozzák, ami magas lázat, hidegrázást, valamint idegfájdalmakat vált ki. "A toxinok okozhatták a magas lázat és a fájdalmat Alexandrosz esetében" - emelte ki.

Richard Stoneman, Nagy Sándor legendáriumának egyik legelismertebb szakértője szerint ez az elmélet logikus magyarázatként szolgál a Sztüx-folyó rossz hírnevére. "Változatlanul úgy vélem, hogy tífuszban, vagy esetleg a gyógyszerként alkalmazott hunyor túladagolása miatt hunyhatott el, de más magyarázatok is szóba jöhetnek" - vélekedett.

Walter D,Alessandro, a palermói Nemzeti Geokémiai és Vulkanológiai Intézet szakértője szerint viszont soha senki nem vizsgálta a folyó geokémiai összetételét, így nincs semmiféle olyan tudományos adat, amely alátámasztaná a calicheamicin-mérgezés érdekes elméletét.

Olvasóink írták

 • 7. diverfrog 2010. július 20. 11:31
  „A név kötelez ugye ? :D :D :D
  6. achilleus 2010.07.20. 09:57”
 • 6. achilleus 2010. július 20. 09:57
  „Méghogy toxikus! Thetis Péleustól született halandó gyermekét, Achilleust, a Styx vizébe tartva tette sérthetetlenné - sarka kivételével, amit nem ért a víz. ;-)”
 • 5. jozko 2010. július 19. 23:08
  „4-antikos-: Mesélj, ha tudsz valamit!”
 • 4. antikos 2010. július 19. 22:30
  „Már azt hittem a kedvenc alpolginkkal történt valami...”
 • 3. jozko 2010. július 19. 22:07
  „Átvágnak minket, mint Nagy Sándor a gordiuszi csomót...még a misztifikált toxifikálás előtt.”
 • 2. franzvon 2010. július 19. 21:11
  „Baxticus toxérium lesz az!”
 • 1. achilleus 2010. július 19. 20:29
  „Brrrrrr....
  A mitológiai Sztüx-folyóban élő toxikus baktérium ....
  Ekkora zagyvaságtömeget régen láttam együtt, talán a föld forgását lassító üvegházhatás időszennyezése”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dalai láma: a türelem és a béke filozófusa

Július 6-án volt hetvenöt éves Tendzin Gyaco, a XIV. dalai láma, a tibeti buddhisták száműzetésben… Tovább olvasom