Délmagyar logó

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Tudta? A háziállatoknak is van védőszentjük

Ezen a napon a vatikáni szent Péter tér is állatfarmmá változik - mert a háziállatok is kaphatnak áldást.
Reggeli időjárásjelentő-napindító cikkünkben is jeleztük: ma van Nagy - vagy másképp Remete - Szent Antal ünnepe a katolikus egyházban. Mutattunk galériát is arról, hogyan kérik ezen a napon Spanyolországban Szent Antal védelmét a lovakra. Remete Szent Antal a bőrbetegek, háziállatok, aprójószágok, kosárfonók védőszentje, de a háziállatok kapcsán gyakran keverik Páduai Szent Antallal, aki a szegények és elnyomottak, meddő asszonyok, várandós anyák, aratás, éhezők, elveszett tárgyak, idősek, meddők védőszentje, ünnepét június 13-án tartják. A Magyar Néprajzi Lexikon szerint azonban Remete Szent Antalt már a középkorban is a a háziállatok védőszentjeként tisztelték.
 

Kultuszát, melyet később a "liliomos" Páduai Szent Antalé szinte teljesen kiszorított, a Franciaországban 1095-ben alakult antonita betegápoló rend honosította meg hazánkban. E szerzetesrend egyik célkitűzése az volt, hogy anyarozs szennyeződés nélküli gabonát, ill. lisztet bocsásson a lakosság részére. A középkorban - és még később is - a nem kellően tisztított gabonaliszt miatt számos súlyos, látszólag járványszerű, valójában tömeges mérgezésnek számító ergotizmus (ignis sacer) megbetegedés fordult elő. Az anyarozs alkaloidák okozta ergotizmus gangraenosus és az orbánc külső tüneteinek hasonlósága miatt hosszú ideig azonosították a két kórformát - és mindkettőt Szent Antal tüzének nevezték.


Remete Szent Antal egyébként arról is nevezetes, hogy ő az egyik első ismert keresztény remete, a sivatagi atyák egyike. A Wikipédia információi szerint keresztény családban született Herakleopolisz környékén. Korabeli források tanúsága szerint 105 évesen halt meg. Tizennyolc éves volt, amikor szülei meghaltak, és ráhagyták a családi örökséggel való gazdálkodást és a húgáról való gondoskodást. Egy alkalommal a szentmisén arra a fölismerésre jutott, hogy neki szól az, amit Máté evangéliumából éppen felolvastak a híveknek:
 

"Ha tökéletes akarsz lenni, add el, amid van, az árát oszd szét a szegények között… Aztán gyere, és kövess engem!"

Az ifjú Antal eladta a családi birtokot, és csak annyit tartott meg a vagyonból, amennyi ahhoz kellett, hogy a húgáról gondoskodhasson: a többit mind a szegényeknek adta.
 
Tűzugrással tisztelegnek Remete Szent Antal emléke előtt Spanyolországban

Előbb a falu közelében élt, később a líbiai sivatag egy üres sírboltjába költözött be. Innen egy elhagyott katonai táborba ment, ahol két évtizedet töltött magányban, majd a Vörös-tenger felé vette útját. Élete végéig a tenger melletti Kolzim-hegy (Qolzum) lábánál lakott, ott áll a nevét viselő kolostor. A hegyen egész remetetelep alakult ki Szent Antal körül. Már 90 éves is elmúlt, amikor megint útra kelt. A legenda szerint ugyanis égi szózatot hallott, amely figyelmeztette: nem ő a legidősebb, legszentebb remete - ő pedig találkozni akart a másik híres remetével, Remete Szent Pállal.
 
Antoni Viladomat: Remete Szent Antal halála
Antoni Viladomat: Remete Szent Antal halála

Remete Szent Antal 356-ban halt meg, ünnepét január 17-én tartják. Két évszázadon át ismeretlen volt a sírja - mivel arra kérte testvéreit, hogy titokban temessék el -, 561-ben találták meg. Relikviáit előbb Alexandriába, majd Konstantinápolyba vitték.

A művészetekben aggastyánként, hosszú, fehér szakállal és hajjal, csuklyás öltözetben, T alakú botra támaszkodva ábrázolják, néha hollóval, máskor fáklyával a kezében (amely Szent Antal tüzének égő fájdalmát jelképezi), vagy disznóval.

Ezen a napon a háziállatok is kaphatnak áldást: valóságos állatfarmmá változik ilyenkor a vatikáni Szent Péter tér.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőn érkezik a vérhold - az évtized utolsó teljes holdfogyatkozása a világvégét hozhatja el egy lelkész szerint

Hétfőn érkezik a vérhold - az évtized utolsó teljes holdfogyatkozása a világvégét hozhatja el egy lelkész szerint
Január 21-én egyszerre láthatnak majd az égen vérholdat, szuperholdat, farkas holdat és az évtized… Tovább olvasom