Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Új gyógymód a Down-kór ellen

Egy idegi jelátvivő anyag külső pótlásával orvosolhatók az értelmi problémák, egy friss kutatás szerint.

A Down-kór egy veleszületett kromoszóma-rendellenesség, ami a 21. kromoszómapár hibás osztódása okoz. Értelmi fogyatékossággal és testi rendellenességekkel jár.

A Stanford egyetemen végzett kutatások során genetikailag módosított egereket vizsgáltak. Egy kromoszóma szakasz megduplázásával létrehozták a Down-szindróma egerekre jellemző változatát, így megismerhetővé vált a tanulási problémák hátterében meghúzódó agyi különbségek lényege.

A kór a hippokampusz nevű agyterület alulműködésével jár. Itt található a locus coeruleus, amely egy kémiai jelvivő anyaggal, noradrenalinnal látja el a hippokampuszt, amelynek feladata egyébként a tájékozódás és az érzékszervektől érkező információk feldolgozása.

Új gyógymód a Down-kór ellen.
Új gyógymód a Down-kór ellen.

Ahmad Salehi kutatócsoportja különböző tanulási feladatokkal hasonlította a downos és a normális egereket. A downos egerek jelentős lemaradást mutattak az ún. kontextuális tanulás területén, a különbségek azonban órák alatt elmúltak, amikor noradrenalint juttattak az agyukba.

A felfedezés érdekessége, hogy a noradrenalinszintet emelő gyógyszerek ma is kaphatók gyógyszertárakban. A kísérletben alkalmazott L-DOPS nevű szert például Japánban fejlesztették a Parkinson-kór kezelésére.

A friss kutatással összefüggésben fontos továbbá, hogy mivel a Down-szindrómásoknál idősebb korban gyakran alakul ki Alzheimer-kór, ezért az L-DOPS alkamazását Alzheimereseknél is vizsgálják, a hírek szerint pozitív eredménnyel.

Olvasóink írták

 • 8. emzsr 2009. november 24. 11:21
  „4. Flexi: nem "vágnak" ugyanolyan arcot, hanem a kromoszóma-eltérés miatt alakul ki náluk ez a jellegzetes arc. Ettől még ők is emberek, sőt, hihetetlenül érzékeny, érző, szeretni tudó és szeretetet adni-kapni képes emberek! Csak van egy alacsonyabb 50-80) IQ-juk, és egy csomó szervi bajuk, ami szintén a kromoszóma-eltérés következtében, azzal összefüggésben alakul ki, méhen belül. Így születnek. De ha szeretettel foglalkoznak velük, abszolút fejleszthetők. Olyanok, mint egy 1-2 éves kisgyerek, csak ahogy nőnek, nem úgy néznek ki.
  Flexi, én szeretném legjobban, hogy "gyógymódja" legyen, hidd el. Az én kisfiam danka volt, és nagyon súlyos szívbeteg, a szíve miatt halt meg 3,5 hónaposan...”
 • 7. floridaimagyar 2009. november 22. 20:35
  „6-ossal teljesen egyetertek”
 • 6. leri 2009. november 22. 13:22
  „Azért van mindegyik Down-szindrómás (más néven szivárványszindrómás) embernek hasonló arca, mert a mert a tünetegyüttes testi jelei: szétálló apró fülek, mongoloid szemek, nyomott orr, egyenes haj, különleges szájtartás (ami fejleszthető), rövid tömzsi ujjak, alacsonyabb testméret, a tenyéren majombarázda stb. Különben ezeknek az embereknek az iq-uk maximum 70, de teljes értékű életet tudnak élni megfelelő fejlesztések mellett és megfelelő neveléssel. A lányok hamarabb érnek a koruknál, a fiúk pedig általában nemzőképtelenek, de mindenkinél elég sajátos a probléma, nem mindíg jár szívproblémákkal, a szindróma súlyosságától függ. Különben nagyon szeretetre méltó kedves, aranyos emberek, aki bámulja, csúfolja ... őket azoknak az intelligencia szintjük alacsonyabb mint ezeknek az embereknek!”
 • 5. franzvon 2009. november 21. 20:18
  „Testi sejtekben mindegyik kromoszómából kettő van.
  Az ivarsejtekben mindegyikből egy, hogy egyesüléskor újra kettő legyen.
  A gond az, amikor az ivari sejtek képződnek, és valamelyik kromoszómából kettő jut bele.
  Így egyesülés után abból három lesz sejtenként-és ebből lesz a gond.
  Ott kellene lenni a petesejt, vagy ami gázosabb a spermium keletkezésénél.
  Előbbi esetben havonta egy-két őrjárat elég lenne, utóbbi esetben....
  Szóval nagyon nehéz dolog ez...”
 • 4. flexsnake 2009. november 21. 10:57
  „és miért van az hogy mindegyik kóros pontosan ugyanolyan arcot vág?
  Attól hogy leszóljátok még lehet gyógymódja.”
 • 3. klj_54 2009. november 19. 17:49
  „2. hozzászólás emzsr 2009.11.19. 14:30
  Valóban nincs ma még ellenszere a Down szindrómának és szerintem ne is lesz:(
  Sejtszintű beavatkozásra lenne szükség.
  No meg a társadalomnak nagyobb érettségre, hogy ne bámulja vagy utálkozva eltolja magától az abban a szindrómában élő EMBERT!”
 • 2. emzsr 2009. november 19. 14:30
  „Azért az, hogy egereken kísérleteznek, még nem egyenlő azzal, amit a cím ír, hogy "új gyógymód"!
  A Down SZINDRÓMA (helyesen így hívják!) nem 1 betegség, hanem egy tüneteggyüttes, ami egy kromoszóma-rendellenesség miatt alakul ki. Ráadásul minden egyes embernél más variációban. Pl. az egyik szívbeteg, a másik nem, stb.
  Mivel tehát nem 1 betegségről van szó, olyan, hogy gyógymód a Down szindrómára, NINCS.”
 • 1. emzsr 2009. november 19. 14:25
  „Azért az, hogy egereken kísérleteznek, még nem egyenlő azzal, amit a cím ír, hogy "új gyógymód"!
  A Down”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Lánchíd 160 éves

Százhatvan éve, 1849. november 20-án nyitották meg Budapest egyik jelképét, a Lánchidat. Tovább olvasom